Unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de jazz ar fi împlinit 91 de ani

Trompetist și compozitor american de jazz, una din cele mai influente, inovatoare și originale personalități muzicale din istoria jazz-ului din secolul al XX-lea Miles Dewey Davis, jr. s-a născut pe 26 mai 1926, în Alton, Illinois şi a decedat pe 28 septembrie 1991, în Santa Monica, California.

Ca interpret, Miles Davis, prin accentuarea fiecărui ton, se distanțează de virtuozitatea caracteristică a predecesorilor săi. Sunetul său clar, dinamic și perfect echilibrat devine model pentru mulți interpreți tineri, formația sa devenind o pepinieră a jazz-lui contemporan, din care s-au dezvoltat muzicieni de valoare ca John Coltrane, Bill Evans, Herbie Hanock și Keith Jarrett, conform Wikipedia.

Miles Davis se naște dintr-o familie afro-americană, fiu al unui dentist din St. Louis. Mama sa, Cleo Henry, o pianistă talentată, ar fi dorit ca fiul ei să învețe vioara, dar, la aniversarea vârstei de 13 ani, tatăl său îi dăruiește o trompetă și Davis începe să studieze acest instrument cu un maestru local, Elwood Buchanan, un solist al orchestrei lui Andy Kirk. La vârsta de 15 ani, apare pentru prima dată în public cu grupul lui Eddie Randall. În 1945, după o scurtă colaborare cu Charlie Parker în grupul lui Billy Eckstine, pleacă la New York, unde obține o bursă de studiu la Julliard School of Music.

Majoritatea timpului o petrece însă studiind stilurile lui Thelonious Monk, Coleman Hawkins și, în special, ale lui Charlie Parker și Dizzy Gillespie, în perioada stabilirii mișcării Bebop. Cu Charlie "Bird" Parker realizează în 1946 prima sa înregistrare, printre care "Now's The Time", care anticipă deja întoarcerea la melodie, tipică pentru stilul cool al perioadei imediat următoare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ştiaţi că...? Se împlinesc 24 de ani de la moartea lui Miles Davis (video)

28 Sep 2015 2203

Este ziua de naștere a unuia dintre cei mai mari chitariști ai lumii. Vezi despre cine este vorba (video)

04 Jan 2015 3010

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai originale personalităţi muzicale din istoria jazz-ului...

28 Sep 2014 2245

88 de ani de la naşterea celebrului muzician de jazz Miles Davis

26 May 2014 1740