Constanta de odinioara in imagini

Constanţa de odinioară „Constanţa se silea a primi cu demnitate pe toţi aceia care-i vor face onoarea de a o vizita“ (galerie foto)

În aprilie 1882, ziarul „Românul“ al lui C.A. Rosetti scria despre pregătirile constănţenilor pentru deschiderea sezonului estival:  „Consiliul comunal dezvoltă o activitate febrilă, s-au plantat arbori pe stradele Elena şi Farului, care comunică cu bulevardul, stradele se pavează, locurile virane se-mprejmuiesc, casele se repară, ruinele dispar. Cafenele frumoase s-au deschis pe bulevard, o fabrică de apă gazoasă funcţionează, un local frumos de băi se construieşte pentru doamne, frumosul hotel Carol la 1 iunie îşi va deschide porţile; cu un cuvânt, Constanţa se sileşte a putea primi cu demnitate pe toţi aceia care-i vor face onoarea de-a o vizita. Şi eu cred că Constanţa merită a fi vizitată din mai multe puncte de vedere: 1-ul, pentru că are o poziţiune minunată şi-o climă sănătoasă; 2-a, pentru folosul ce pot trage din băile de mare atât cei suferinzi cât şi cei sănătoşi; şi 3-a, pentru că este un oraş românesc şi-avem o datorie sfântă de-a face în el una din cele mai frumoase şi mai importante cetăţi de pe malul Mării Negre“.
 
Hotelul Carol era la vremea aceea „o clădire colosală cu trei etaje afară de mansardă şi care a costat compania engleză suma respectabilă de 1.400.000 lei. El se ridică măreţ şi impunător lângă farul Constanţei, având o faţă spre mare, cealaltă spre bulevard. El este, lucru asemenea îmbucurător şi de mândrie, pentru noi, românii, opera arhitecţilor Al. Orăscu şi Eraclide din Bucureşti“.
 
Fusese inaugurat de curând. „Banchetul a fost splendid, s-au ridicat mai multe toaste, de către dl. Tipping, preşedintele societăţii, care a construit hotelul, pentru rege şi regină, pentru armată, pentru corpul consular, pentru presă şi pentru arhitecţii hotelului. Au răspuns la toate aceste toaste dl. Ciocârlan, dl. colonel Chiriţescu, Miki - efendi, Al. Orăscu, A. Grecu şi I.S. Bibicescu. A doua zi, miercuri, a fost un bal în sala cea mare a hotelului: muzica roşiorilor a făcut ca invitaţii să danseze cu avânt şi plăcere până după miezul nopţii“.
 
Hotelul cel nou avea 90 de camere şi practica preţuri foarte reduse. „Cu doar 10 franci pe zi se poate avea pensiune în hotel Carol“. „La Constanţa, dar, este îndemnul ce adresăm românului, care pleacă în străinătate pentru băi de mare sau pentru a se repauza. La Constanţa vor avea nu numai tot confortul ce se găseşte la staţiunile străine, dar vor avea ieftinătatea ce nu e pe acolo, vor avea un drum foarte scurt de făcut, adică numai o zi de drum de fier şi de vapor, şi pe lângă toate acestea vor lăsa în ţară banii pe care i-ar fi vărsat în străinătate.“
 
În 1885, oraşul Constanţa avea 69 de străzi, cu 864 de case locuite şi alte 45 nelocuite. La 23 august 1885 din arhive aflăm numele acestor străzi ce dădeau imaginea oraşului abia construit: Romană (40 de case şi o biserică română), Remus Opreanu (17 case), Călăraşilor (şapte case), Regală (o casă), Ştefan  cel Mare (doar trei locuri îngrădite), Cuza Vodă (o casă), Kogălniceanu (o casă), bulevardul Elisabeta (opt case), Portului (trei case), Vânători (zece case), Mitropoliei (niciuna), Roşiorilor (opt case), Maior Şonţu (opt case plus o biserică bulgară), Mahomedană (26 de case), Elenă (32, plus o biserică catolică), Ovidiului (14 case), Basarab (o casă), 10 Mai (trei case), Venus (niciuna), Dianei (două case), Băilor (cinci case), Vadu Sinne (niciuna), Neptun (şapte case), Thelis (două case), Pescarilor (opt case), Piaţa Independenţei (36 de case), Epictet (două case), Comercială (patru case), Alleon (opt case şi o sinagogă), Tomis (16 case şi biserică armeană), Şcoalei (31 de case), Franceză (12 case), Ceres (nouă case), Engleză (două case), Germană (trei case), Bulgară (două case), Unirea (două case), Braşovenilor (şapte case), Marcu Aureliu (18 case), Mării (şapte case), Mircea cel Mare (78 plus o biserică greacă şi 17 barăci de potcovării), Libertăţii (45), Carol (71 plus o grădină publică), Traian (27 de case), Transilvaniei (un loc îngrădit), Fructelor (patru case şi 11 locuri), Dreptăţei (cinci case), Varnei (două case), Plevnei (două case), Concordia (34 de case), Cărămidarilor (patru case), 11 Iunie (56 de case şi 13 locuri), Mangaliei (65 de case plus 12 locuri), Griviţei (fără case, două bulevarde proiectate şi numerotate pe stradelele laterale), Rahovei (nicio casă), Dorobanţilor (cinci case), Militară (nouă case), Agriculturii (şase case), Infanteriei (18 case), Tătară (24 de case), Justiţiei (şapte case), Luminei (opt case), Industriei (opt case), Orfeul (şapte case), Junon (cinci case), Jupiter (două case), Appolon (două case), Mercur (nicio casă). Din aceste case, 13 erau clădiri cu mai multe etaje, 43 erau cu două etaje, dar  existau şi 38 de bordeie.
 
Cel de-al doilea Cazino, nu cel aflat astăzi abandonat, într-o revoltătoare degradare!, a fost construit pe locul cedat de G. Benderly, prosper comerciant local, învestit cu funcţia onorifică de viceconsul al Belgiei la Constanţa. Locul era situat pe bulevardul Regina Elisabeta, cu terase pe malul mării. Primăria propusese administraţiei hotelului Carol să-i cedeze pe o durată de patru ani, până în 1896, o parte din terenul de la poartă spre Casa Şuţu, oferindu-i în schimb profitul ce-l putea realiza din consumaţia abonaţilor din cursul verii şi din taxa cărţilor de joc. Tranzacţia propusă n-a fost agreată de conducerea hotelului Carol.  
 
Schiţa de plan a construcţiei celui de-al doilea Cazino al Constanţei aparţine inginerului Cucu din Bucureşti şi avea parter, cu o sală de teatru, scenă, loji, o altă sală pentru evenimente culturale, un subsol cu spaţii comerciale, terase, anexe.
 
Schimbarea primarilor la cârma oraşului a adus, inevitabil, modificări în proiectul iniţial, astfel că, la data inaugurării, 30 iunie 1893, cel de-al doilea Cazino avea doar o sală de dans, un coridor, mai multe camere şi „terasele de pe malul mării“. Iluminatul era asigurat „cu lămpi şi fanare“. Antreprenorul fusese obligat de Primărie să se îngrijească de întreţinerea curăţeniei localului, să aibă servitori de ajuns, îmbrăcaţi curat, să fie cuviincioşi şi să aibă o purtare ireproşabilă cu abonaţii şi vizitatorii“.
 
Bisăptămânal se organizau baluri mascate, cu tombolă, se desfăşurau partide de şah, domino, table, conferinţe. Companiile de teatru românesc, dar şi italieneşti, franţuzeşti,  se întreceau să obţină contracte pentru reprezentaţii pe scena acestui stabiliment de referinţă al oraşului.
 
A cântat la Cazinoul constănţean prim-solista Leria Carlotta de la Opera Scala din Milano, dar s-au prezentat şi experimente teatrale: teatru policrom, reprezentaţie de magnetism animat şi electromagnetism, gimnastică. Cazinoul de astăzi, acest edificiu emblematic al Constanţei, a fost inaugurat mult mai târziu, în 1910.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De Ziua Armeniei Pentru prima dată, un costum tradiţional armenesc va fi expus la Muzeul de Artă Populară Constanţa

21 Sep 2017 14

15 goluri marcate CS Năvodari, două victorii cu CS Eforie în Liga a 4-a

21 Sep 2017 17

Judecătorii redeschid azi dosarul lui Marius Militaru, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară!

21 Sep 2017 18

Dosarul „Micul Regat“ va fi redeschis azi. Termenul cu numărul 44

21 Sep 2017 18

Consiliul Municipal Constanţa modifică Regulamentul local de urbanism Zona Pescărie ar putea redeveni „raiul“ pescarilor de la Marea Neagră (document)

21 Sep 2017 21

Complex rezidenţial ridicat de Logis Project SRL la Ovidiu. A fost solicitat acordul de mediu (document)

21 Sep 2017 22

Se căsătoresc într-o zi specială Luptătorul Costin Mincu a cerut-o de soţie pe Alexandra Florentina Mina în faţa Cazinoului din Constanţa (galerie foto)

21 Sep 2017 24

Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

21 Sep 2017 23

Judecătorul Ciprian Ghiţă va analiza astăzi cum a fost retrocedată o bucată din Constanţa

21 Sep 2017 26

Două aeronave redirecționate către Aertoportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța din cauza furtunii din București

20 Sep 2017 122

Constanța. 17 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Două sunt pentru reparații

20 Sep 2017 175

Control al CJPC Constanța la o firmă de catering din Constanța. Ce deficiențe au fost constatate. Ce au declarat administratorii firmei (galerie foto + video)

20 Sep 2017 578

Test drive cu premii la Opel Expocar, 22-23 septembrie!

20 Sep 2017 255

Primăria Cernavodă face angajări. Ce posturi sunt vacante și când este programat concursul

20 Sep 2017 1258

Băiat de 16 ani, dispărut de la domiciliu. L-aţi văzut?

20 Sep 2017 333

Şoferii RATC protestează în faţa Primăriei Constanţa (galerie foto+video)

20 Sep 2017 621

Conferinţă la Cumpăna, despre importanţa parteneriatului public–privat şi rolul asistentului social

20 Sep 2017 308

UPDATE De ce au protestat azi elevii de la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu“ din Constanţa! Iată ce spune ISJ despre demiterea directorului!

20 Sep 2017 6006

Fostul şef al Confort Urban, Cristinel Viorel Farcaș a fost condamnat

20 Sep 2017 1665

Platformă-gigant în dana 80 a portului Constanţa (video)

20 Sep 2017 363

Mama vicepremierului Sevil Shhaideh a ajuns la spital. S-a accidentat la locul de muncă. Ce spune ITM Constanţa

20 Sep 2017 1257

Directorul RATC Constanţa, Bogdan Niţă, despre protestul programat astăzi de angajaţii regiei

20 Sep 2017 1029

Inima mamei lui Virgil Coman a încetat să mai bată. Îi va fi îndeplinită ultima ei dorinţă

20 Sep 2017 4045

Avarie CET Palas. Mai multe străzi fără apă caldă

20 Sep 2017 591

Primăria Constanţa, pasibilă de sancţiuni Horia Constantinescu, comisar şef adjunct al CJPC – „Vom marca fiecare loc de joacă periculos“

20 Sep 2017 599

Serviciul Public de Asistenţă Socială Constanţa organizează concurs de angajare. Ce posturi sunt vacante

20 Sep 2017 872

Momente emoționante. Doi comandanți de divizioane din Centrul de Scafandri Constanța au ieșit la pensie. După zeci de ani de activitate

20 Sep 2017 2695

Luptătorii de la CS Năvodari au urcat de 14 ori pe podium la Cupa României de Kempo K1 (galerie foto)

20 Sep 2017 309

Victorie la scor în deplasare Fotbalistele de la Selena SN Constanţa au debutat cu dreptul în campionat (galerie foto)

20 Sep 2017 430

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, nemulţumit de pedeapsă

20 Sep 2017 313

Cernavodă. Iubire sfârşită într-o lamă de cuţit! O femeie a fost condamnată cu suspendare

20 Sep 2017 289

Atenţie, constănţeni! Din luna octombrie se derulează campania „Curăţăm Constanţa Noastră“! (galerie foto)

20 Sep 2017 393

ISJ Constanţa caută metodişti. 178 de posturi sunt scoase la concurs

20 Sep 2017 1660

Derby local şi de clasament Când se joacă meciul SSC Farul Constanţa - Axiopolis Cernavodă

20 Sep 2017 1483

Sistemele electronice de securitate şi detecţie la incendii în clădiri, verificate de CN APM Constanţa

20 Sep 2017 418

Ambasadorul Extraordinar al Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, în vizită la Constanţa

20 Sep 2017 449

Nicuşor Constantinescu vrea revizuirea dosarului CMZ Curtea de Apel Constanţa se pronunţă mâine

20 Sep 2017 515

Tinerii liberali îi cer demisia senatorului Chiţac Ei fac dezvăluiri din culisele campaniei electorale pentru parlamentare

20 Sep 2017 1226

Aproape 200 de angajaţi ai SOCEP ar fi fost şantajaţi DNA Constanţa explică de ce l-a trimis în judecată pe notarul public Horia Botezatu (document)

20 Sep 2017 1177

După tragedia de la Timişoara Făgădău îi cere lui Ionuţ Barbu să verifice siguranţa panourilor publicitare

20 Sep 2017 2184

Echipamente medicale furnizate către Spitalul Militar Constanța de două firme din București. Ce valoare are contractul (document)

19 Sep 2017 271

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa face angajări. Ce posturi sunt vacante

19 Sep 2017 1169

Incident la locul de joacă din Portul Tomis. Un copil de 4 ani a căzut printre scândurile unui topogan (galerie foto+video)

19 Sep 2017 3080

Primăria comunei Ciobanu, județul Constanța scoate la concurs un post vacant. Cine poate participa

19 Sep 2017 406

Constanța. 11 nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt pentru încărcare

19 Sep 2017 290

Nicolae Matei, fostul primar al oraşului Năvodari, trimis în judecată alături de alte persoane

19 Sep 2017 957

Post vacant la Serviciul Public de Asistenţă Socială Constanţa. Până când se depun dosarele

19 Sep 2017 1284

ANI a constatat conflict de interese în cazul primarului comunei Fântânele

19 Sep 2017 466

Judecată pe tablouri de milioane de euro aflate în muzeul de la Topalu. Judecătorii redeschid azi dosarul

19 Sep 2017 382

Şcoala Gimnazială nr. 31 Constanţa organizează concurs de angajare

19 Sep 2017 721