Constanta de odinioara in imagini

Constanţa de odinioară Pentru „Sf. Gheorghe“, Primăria, la sfadă cu Tonitza (galerie foto)

Piatra de temelie a Bisericii „Sf. Gheorghe“ din Constanţa a fost pusă în septembrie 1915. Era a treia biserică ortodoxă a oraşului. Din păcate, războiul a sistat lucrările, reluate apoi după 1919 şi finalizate în 1923. Era nevoie de o pictură pe măsura măreţiei clădirii. Şi de un nume important al artelor plastice româneşti care să nemurească lucrarea. În anii '30, Nicolae Tonitza era considerat cel mai de seamă pictor român în viaţă. A depus la concurs un proiect, care a fost acceptat după toate uzanţele.
 
În arhivele Primăriei Constanţa, dosarul 12/1929, se află istoria travaliului pictorului Nicolae Tonitza privind pictarea Bisericii „Sf. Gheorghe“ din Constanţa. Contractul este semnat între Primăria Municipiului Constanţa, reprezentată prin Aurel Vulpe, primarul girant al municipiului, pe de o parte, şi pictorii N.N. Tonitza, C. Bacalu şi Jean Buiuk, pe de alta.
 
Primăria Municipiului Constanţa dispunea de aprobarea unanimă a membrilor Consiliului Municipal, din 20 iunie 1931, şi a deciziei Ministerului de Interne nr. 13326, din 30 iulie 1831, pentru a încredinţa celor trei pictori trecuţi în contract zugrăvirea bisericii spre a fi executată potrivit proiectelor de concurs şi devizului respectiv.
 
Prestaţia trebuia să se facă conform procesului-verbal din 11 iunie 1931, în care „erau fixate părţile tehnice ale zugrăviturei, proces-verbal încheiat în comun acord între pictori şi delegaţii Primăriei: dl. Aurel Vulpe, părintele Econom At. Popescu, Domnişoara arhitect Rizescu, dl. Profesor Carp şi părintele Econom Ion Roşculeţ, proces-verbal de care D-nii pictori au luat cunoştinţă, l-au semnat şi face parte integrantă din acest contract şi al cărui text este: «Noi, Membrii Comisiunii pentru aprecierea şi adjudecarea lucrării de pictură a bisericii Sf. Gheorghe din Municipiul Constanţa, întrunindu-ne în localul Primăriei pentru a hotărî de comun acord cu dl. Pictor N.N. Tonitza, condiţiunile în care se vor executa lucrările de pictură, am stabilit următoarele: Pictura se va executa în ulei pe fond de ceară, întrebuinţându-se ulei de in, crud olandez, iar culorile vor fi Schönfeld Lefrane. Aureolele şi decorurile ce vor necesita aur vor fi aurite cu Katärinen-gold 14 carate. Sfinţii şi panourile se vor picta conform regulilor iconografice a bisericei ortodoxe din răsărit, iar pictura se va executa în stil bizantin. Asemeni decorurile vor fi în stil bizantin.
În afară de icoanele catapitezmei Dnii Pictori sunt obligaţi a picta crucea Sfintei răstigniri, cu cele două moline, predicatorul, una icoană mare a cuvioasei Paraschiva şi 14 icoane prăsnicere, pentru iconostas, precum şi podul cafasului.
 
La intrarea în biserică, în exterior, se vor picta sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar deasupra uşilor Sf. Gheorghe, în interior în dreapta Majestatea Sa Regele şi în stânga P.S. Episcop. În Cupola mare, sub pantocrator se vor picta sfinţii mucenici şi decoruri până la bază, unde se vor picta cei 4 evanghelişti.
 
Lucrarea de pictură va fi gata cel mai târziu la 1 noiembrie 1932, cu obligaţiunea în vara anului 1933 să se execute pictura cupolei mari, Sfântul Altar şi sânurile bisericii. Cum biserica nu va fi închisă decât în timpul executării picturei, de la sfântul altar, Dnii pictori vor face schela în aşa fel ca să nu împiedice circulaţia şi nici să dea un aspect urât bisericei.
 
Dl. Pictor Tonitza este obligat să picteze personal, fără întrerupere pentru a se putea executa lucrarea, înăuntrul termenului fixat. Schelăria va fi a Dlui Pictor. Se menţionează expres, că întreaga lucrare de pictură va fi executată sub directa conducere şi permanenta participare a Dlui N.N. Tonitza, Dsa fiind desemnat şef al acestei lucrări şi direct răspunzător de realizarea materială şi artistică a zugrăviturei, care va trebui să poarte expresia calităţii sale artistice.
 
Pentru efectuarea acestei lucrări de artă, Primăria va plăti Dlor Pictori potrivit hotărârei Consiliului Comunal din 20 iunie 1931 şi aprobărei Ministerului de Interne nr. 13326 din 30 iulie 1931 suma de lei 1.000.000 (un milion) lei. /.../
 
La 1 noiembrie 1931 Municipiul Constanţa este obligat a ne preda la atelierul nostru din Bucureşti (strada Popa Soare nr. 35), toate planşele de lemn ale tâmplei astfel cum sunt proiectate precum şi celelalte plăci de lemn pentru iconiţele suplimentare care fac parte integrantă din catapeteazmă (prevăzute în procesul-verbal din 11 iunie 1931 reprodus mai sus), pentru a putea fi preparate şi pictate în timpul iernii.
 
Comisiunea de recepţie va fi alcătuită din Prea Sfinţitul Episcop al Tomisului ca reprezentant al bisericii ortodoxe, dintr-un delegat al Primăriei ca reprezentant al intereselor Municipale, din preotul Paroh al bisericii Sf. Gheorghe ca reprezentant al parohiei, dintr-un profesor de istoria artelor şi estetică de la una din şcolile de belle arte din Iaşi sau Bucureşti şi din Profesor pictor, director al şcolii de belle arte din Iaşi sau Bucureşti, reprezentanţi tehnici.
 
Subsemnaţii pictori N.N. Tonitza, C. Bacalu şi Jean Buiuk se obligă a executa întocmai toate obligaţiunile stipulate prin prezentul contract rămânând solidar răspunzători faţă de Municipiu, de toate consecinţele ce ar rezulta din cauza nerespectării condiţiunilor prevăzute mai sus, pentru care facem alegere de domiciliu în Constanţa, strada Bogdan Vodă nr. 20»“.
 
Se pare că fiecare mare artist are în spate şi numeroşi detractori care se opun ca lucrurile să meargă pe făgaşul lor. Un anume domn Costică Vasilescu începe să reclame cum „că proiectele prezentate de pictorii N. Tonitza, C. Bacalu şi Jean Buiuk au greşeli şi tehnice şi de iconografie“, pe care juriul (ce reprezenta Consiliul Comunal al Constanţei) a fost „incapabil“ să le sesizeze. Tot în aceeaşi reclamaţie, Costică afirmă totuşi că acelaşi juriu („incapabil“) i-a descoperit numai d-sale personal calităţi excepţionale în iconiţele pe care le-a prezentat la acel concurs (drept proiecte de ansamblu, aşa cum s-ar fi cuvenit, potrivit publicaţiei de concurs, tipărită de Municipiul Constanţa, în Monitorul Oficial, plus alte gazete). Tot în aceeaşi suplică scrisă, dl Costică face senzaţionala mărturisire că, până la vârsta sa de atunci, ar fi pictat nici mai mult, nici mai puţin decât... 43 de biserici.
 
Nicolae Tonitza se adresează mai întâi Primăriei, preşedintelui consiliului. Scrie reverenţios: „Mi-aş fi permis să Vă cer o scurtă audienţă pentru a Vă expune cele ce urmează, dar n-am îndrăznit. Timpul Domniei Voastre e atât de preţios, mai cu seamă astăzi, pentru toată suflarea neamului românesc, încât nici gândului meu nu-i pot îngădui să Vi-l răpesc. Cunoaşteţi (cel puţin, în parte), chestiunea zugrăvirii bisericii «Sf. Gheorghe», a municipiului Constanţa. 
 
Am câştigat prin concurs (19 aprilie 1931) sarcina şi cinstea de a picta acel lăcaş de închinăciune, - Consiliul Comunal, în unanimitate de voturi, oferindu-mi 1.000.000 lei (din 1.200.000, cât era prevăzut în devizul meu), iar această sumă a fost aprobată, ulterior, de către Ministerul de Interne, cu specificarea de a fi repartizată şi pe bugetul anului viitor.
Totuşi, Primăria Constanţa nu se bizuie încă a încheia cu mine şi colaboratorii mei (pictorii C. Bacalu şi Jean Buiuk), cuvenitul contract, deoarece, în ultimele momente, a introdus, la «Comitetul local de revizuire» un fel de «contestaţie» ce urmează a fi cercetată de către cei în drept tocmai la 11 septembrie a.c. când de-abia vom putea fi legalmente slobozi - şi noi şi Municipiul Constanţa - a ne angaja reciproc şi a începe lucrul“.
 
Văzând că nu are ascultarea pe care o spera, Nicolae Tonitza se adresează direct lui Nicolae Iorga, preşedintele Consiliului de Miniştri. „Jalba introdusă de d. C. Vasilescu (a mea la contestaţia acestui domn o aflaţi aici alăturată), nu este, nădăjduiesc, decât din ultimele, dar şi cea mai scandaloasă şi care mi se face în drumul meu de corectă dăruinţă artistică; ...şicană care are un dedesubt ce frisează codul penal - (vă pot aduce interesante mărturisiri la punctul acesta)... şicană ce parvine (folosindu-se de o lacună din legislaţia românească), să izbească până la ruinare în existenţa artiştilor cu conştiinţa profesională încă netăbăcită, să paralizeze cele mai frumoase şi mai urgente năzuinţe ale comunităţii - şi să râdă (nepedepsită) de însăşi Justiţia ţării.
 
Asemeni practici (oculte, degradante şi pustiitoare), am nestrămutata credinţă că numai Domnia Voastră, Domnule Preşedinte al Consiliului - (prin puterea pe care o deţineţi şi prin uriaşa Domniei Voastre autoritate morală) - le puteţi fulgerător curma şi sancţiona, precum se cuvine, spre obştească pilduire.“
 
Din păcate, răpus de cârcotelile contemporanilor, Tonitza nu va termina lucrarea, abandonând-o la 26 octombrie 1932, când mai avea de executat doar două portrete de ctitori la intrare, frontonul de sub cafas şi unele retuşuri. Plecarea pictorului determină Primăria să rezilieze contractul în iunie 1934. Le execută abia în 1935 pictorul Marincea Stănescu, cum informează criticul de artă Florica Cruceru, în excelenta sa lucrare „Artele în Dobrogea, 1877-1940“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ileana Șipoteanu a anunțat când va avea loc înmormântarea lui Mitică-Dumitru Lupu (galerie foto+video)

22 Jul 2017 9457

Academia Farul 2003 a efectuat un stagiu la Braşov, cu patru meciuri amicale

18 Jul 2017 743

Ce echipă întâlneşte FC Viitorul în prima etapă a noului sezon al Ligii 1

07 Jul 2017 723

UPDATE2 Cutremur semnificativ în România. Au sunat alertele pe telefoane. INFP prezintă distanța dintre epicentru și patru orașe din județul Constanța

24 Jun 2017 6872

"Lada cu pâine! de la Palazu Mare, o iniţiativă în sprijinul celor nevoiaşi (galerie foto + video)

23 Jun 2017 3954

Nowcasting Cod Galben în Nordul Dobrogei. Prognoza specialiștilor. Localități afectate

14 Jun 2017 625

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Radu Gyr- Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Știți versurile?

23 Apr 2017 861

Preafericitul Daniel slujește astăzi în județul Constanța. ÎPS Teodosie slujește cu PS Visarion în alt județ alături de alți ierarhi

23 Apr 2017 538

Este Sfântul Gheorghe. Personalități ale Constanței care nu mai sunt, printre noi, și au purtat numele marelui mucenic

23 Apr 2017 2468

Ziua Forţelor Terestre serbată la Constanţa. Participă şi militari americani (galerie foto+video)

20 Apr 2017 1956

Militarii constănţeni sărbătoresc Ziua Forţelor Terestre. Unde se vor depune coroane de flori

19 Apr 2017 1683

Pe Marea Neagră, ambarcaţiune ucraineană, aflată la braconat în zona economică exclusivă a României

18 Apr 2017 447

Manifestări culturale şi sportive la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“, de ziua unităţii şcolare (galerie foto)

12 Apr 2017 641

Doi sfinţi, prăznuiţi azi de lumea creştină. Unul dintre ei a murit răstignit

07 Apr 2017 1464

Căpitanul echipei Axiopolis Cernavodă Gheorghe Andrescu, escală spirituală la Muntele Athos, cu bricul „Mircea“ (galerie foto)

05 Apr 2017 8753

Ionel Maftei, patronul Metalbac&Farbe, a trecut la cele veșnice. Ce afaceri a avut la Constanta

04 Apr 2017 7334

Călători străini prin Dobrogea (XCIII) - Vicenzo di Alessandri (Italia/Veneţia) (Galerie foto)

31 Mar 2017 625

CSS1 Constanţa a trecut şi ea de faza semifinală Handbaliştii juniori de la HC Farul, calificare en-fanfare la turneul final (galerie foto)

28 Mar 2017 2088

PNL Constanţa îşi va alege noua conducere la sfârşitul lunii aprilie

10 Mar 2017 658

Un student a murit la câteva zile după o operaţie. Avea 22 de ani

01 Mar 2017 988

UPDATE Cutremur în România acum câteva minute. Iată magnitudinea la epicentru. Ce intensitate a avut în județul Constanța

28 Jan 2017 10969

Inedit Piața Ovidiu, plină de oameni de zăpadă şi zâmbete de copii! (galerie foto)

14 Jan 2017 7574

Atenţionare nowcasting cod galben de ceaţă în mai multe judeţe. Se circulă cu dificultate

22 Dec 2016 776

Accident teribil. O femeie a fost călcată de un tir

14 Dec 2016 790

Demersuri pentru înființarea unui „parc stelar", acreditat internațional

07 Dec 2016 354

Moș Nicolae deschide ușa sarbătorilor de iarnă la Școala „Gheorghe Țițeica”

06 Dec 2016 951

Accident grav. Nouă persoane au ajuns la spital

05 Nov 2016 1150

Accident A2 La Spitalul Sf. Pantelimon mai sunt internați trei răniți, la Floreasca - șase

05 Nov 2016 698

Ostaşi români din Primul Război Mondial, reînhumaţi la 100 de ani de la moarte

03 Nov 2016 1217

Proiect inedit Cum învaţă elevii de la Şcoala „Gh. Ţiţeica“ din Constanţa să aprecieze educaţia cu ajutorul unui măr

30 Oct 2016 6078

UPDATE Noaptea cutremurelor. S-a mișcat pământul în România. Vezi, în tabel, ce intensitate a avut seismul în județul Constanța

27 Oct 2016 13372

UPDATE Cutremur semnificativ în această dimineață în România. Ce intensitate a avut în județul Constanța (tabel)

23 Oct 2016 19911

Infanteriştii marini de antrenează în poligonul de la Babadag (video)

04 Oct 2016 547

Votul de vineri, decisiv Membri BPJ ai PNL susţin înnoirea listei de parlamentari de Constanţa

27 Sep 2016 4452

Un deputat PSD vrea să combată obezitatea în rândul tinerilor. Află cum!

20 Sep 2016 792

UPDATE ANM - Cod Galben în judeţul Tulcea

18 Sep 2016 561

Unul dintre moţii salvatori în accidentul aviatic din Apuseni, naş la botezul fiicei medicului Zamfir

11 Sep 2016 715

ÎPS Teodosie va sluji la Eforie Nord-Biserica Nașterea Maicii Domnului

11 Sep 2016 965

Acțiuni ample ale polițiștilor în Delta Dunării. S-au confiscat kilometri de plase de braconaj și sute de kilograme de pește

08 Sep 2016 664

Biserica „Sfântul Gheorghe” intră în reabilitare. Tabla de pe acoperiş va fi schimbată, iar subsolul, amenajat

06 Sep 2016 976

UPDATE. Cutremur în județul Covasna în urmă cu câteva minute

01 Sep 2016 1113

Anunţuri, 30 august 2016

30 Aug 2016 871

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Marin Moraru a fost depus la Biserica Sf. Gheorghe Nou

23 Aug 2016 550

Lanț de seisme Cutremur în România. Acum câteva minute. Al cincilea de azi

19 Aug 2016 1256

Update! Gheorghe Donţu, numit de preşedintele Ţuţuianu în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean Constanţa

28 Jul 2016 3766

Accident în parc Un copil de 7 ani, din Sfântu Gheorghe, a rămas fără falanga de la un deget

27 Jul 2016 626

„Dragoste cu năbădăi” în PNL Hârşova! Schimb de replici dure între liberali şi o excludere!

26 Jul 2016 1760

Avionul care a aterizat forţat în Peninsula protejată Sacalin va fi dezmembrat şi transportat pe bucăţi

18 Jul 2016 859

Un avion de mici dimensiuni a aterizat forţat la Tulcea!

15 Jul 2016 1735

Avertizare nowcasting Cod galben pentru județele Constanța și Tulcea. Ce localități sunt vizate

29 Jun 2016 2451