Constanţa de odinioară Povestea unui cercetaş, Zoanel Gheorghiu (galerie foto)

A plecat spre stele la peste 90 de ani, ducând cu el amintirile crude ale celui de-al Doilea Război Mondial, anii de după, multele umilinţe îndurate din partea mai-marilor zilei. Dar el, Zoanel Gheorghiu, a lăsat ceva trainic pentru memoria colectivă: este autorul monumentului închinat celor din Regimentul 34. L-am cunoscut cu mulţi ani în urmă, pe holul neprimitor al Primăriei, aşteptând umil rând la audienţă. I-a întrebat pe cei din jur care aşteptau ca şi el: „Să fie cum scrie în Biblie, că viaţa nu este decât o nesfârşită vale a plângerii?”
 
Monumentul care străjuieşte astăzi, stingher, pe strada Traian, pe partea stângă spre Gară, îi aparţine şi poartă cu el o istorie tristă şi nedreaptă. A fost dezvelit în septembrie 1938, având săpate pe faţă cuvintele:
„Mărăşeşti, Neajlov şi Mărăşeşti - Glorios am ştiut să murim apărându-ne ţara”.
Eforturile depuse de cercetaşul şi apoi de locotenentul Zoanel Gheorghiu pentru ridicarea acestui însemn de cinstire a eroilor regimentului pe care cu onoare îl slujea au fost extraordinare.
 

„Este o concepţie personală a sculptorului care prin aceasta se deosebeşte complet de tot ceea ce s-a creat la noi. Este icoana glorioasă a celor 800 de morţi ai Regimentului 34 infanterie,” consemna, la 14 septembrie 1938, ziarul „Dobrogea Jună”.

După cum se ştie, Regimentul Constanţa nr. 34 a fost creat la 20 aprilie 1894 şi a participat în cei 122 de ani de existenţă la toate marile momente istorice ale ţării.
 
Lucrarea lui Zoanel Gheorghiu a fost ridicată în curtea regimentului, pe strada Mircea, acolo unde erau amplasate cazărmile şi sediul. În 1975 a trebuit să fie demolat pentru că locul a fost însemnat să aparţină şcolii de partid, astăzi, sediul Universităţii Maritime şi al unei clinici private.
 
Lui Zoanel Gheorghiu i s-a cerut să dea jos din vârful monumentului vulturul din bronz care ţinea cununa de lauri către cer pentru a putea fi mutat în alt loc. Autorul a refuzat demn. Vasile Vâlcu, fostul croitor al regimentului, devenit prim-secretar, a decis atunci să bage buldozerul şi să radă din temelii totul. Părea o răzbunare personală, cum avea să povestească mai târziu artistul.
 
Cu ocazia centenarului independenţei României, la 1977, s-a decis refacerea monumentului, dar amplasarea lui într-un loc periferic, plin de gunoaie, pe strada Traian. Autorul a lucrat din nou, cu multă îndârjire, alături de fiul său şi de prieteni, un soldat şi câţiva tineri din cartier, şi a reuşit ceea ce se vede şi astăzi semeţind către întinderile mării.
 
Multe a avut de înfruntat eroul! Viaţa lui a fost o necontenită luptă cu duşmani văzuţi şi nevăzuţi, cu mentalităţi şi micimi. Monumentul a fost profanat de mai multe ori, sparte lespezile, înscrise măscări. Dar el, aidoma arhanghelului său, a răzbit, a stat mereu la datorie: memoria colegilor său, rămaşi pe front în ghearele morţii, trebuia păstrată de cineva de-al lor, curajos şi niciodată aplecat.
 
Zoanel Gheorghiu a plecat acum să se odihnească. S-a alăturat discret celorlalţi pentru care străjuieşte semeţ monumentul Regimentului 34 Infanterie. A primit în ultimul an de viaţă, ca o recunoaştere tardivă, titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Constanţa. Monumentul pe care ni l-a lăsat moştenire are înscrisă în el povestea autorului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesorul Wili Wisoșenschi Un om care s-a identificat cu aromânismul până la absolut

01 Sep 2021 4474

Primăria Constanţa Agenţii economici şi dezvoltatorii imobiliari, solicitați să împodobească oraşul de sărbători

24 Nov 2020 2347

Un eveniment cultural cu scop caritabil „Marele Bal al Constanței” - evenimentul de poveste al primăverii

13 Feb 2020 5519

Vila Şuţu, pe cale să renască. Monumentul, în atenţia comisiilor de specialitate ale Ministerului Culturii

05 Feb 2020 7999

Sănătatea la Constanţa în perioada interbelică - statistici, boli, medici, spitale şi farmacii

05 Mar 2018 29903

#scrieDobrogea „Casa Albă“ de la Constanța (galerie foto)

15 Dec 2017 5991

Constanța. Ați mai fost pe strada Ștefan cel Mare? Am fost noi. Și am găsit niște peisaje dezolante. Demne de filmele de groază (galerie foto)

22 Sep 2017 18294

Constanța de odinioară La Rizescu, pâine albă și ieftină, la Petru, pâinea cea mai frumoasă, mai gustoasă și mai lungă (galerie foto)

11 Apr 2017 19280

Constanţa de odinioara Nu aveam teatru, dar aveam artişti mari! (galerie foto)

21 Mar 2017 8526

Cutremurul din 4 martie 1977. Ce filme rulau, la cinematografe în municipiul și județul Constanța, în timpul dezastrului

04 Mar 2017 13102

Constanţa de odinioară Oraşul cu cele mai multe societăţi culturale şi cu cele mai puţine lăcaşuri de cultură (documente)

30 Aug 2016 4525

Constanţa de odinioară Se întâmpla în urmă cu un secol… (document)

23 Aug 2016 6834

Inaugurarea Băilor de la Mamaia. 110 ani de la eveniment (galerie foto)

13 Aug 2016 8506

Constanţa de odinioară Palace din Constanţa revine în topul hotelurilor de lux (II) - document

26 Jul 2016 6301

Constanţa de odinioară Turiştii şi Cazinoul au adus bani mulţi în vistieria Primăriei. Atunci când oraşul era bine pregătit pentru sezonul estival (galerie foto)

12 Apr 2016 5245