Constanta de odinioara in imagini

Constanţa de odinioară Ruleta Cazinoului a salvat vistieria oraşului (galerie foto)

Constanţa anului 1930, în plină criză economică. Administraţia continua lupta pentru revigorarea situaţiei financiare pe baza turismului. Modernizarea şi dotarea plajelor, a sanatoriilor, construirea de drumuri pentru atragerea turiştilor şi, implicit, creşterea bugetelor.
 
Campania de promovare a obiectivelor din judeţul Constanţa a fost mai intensă decât în 1929, primul an de criză. După îndelungi întâlniri şi discuţii, s-a decis ca jocurile de noroc să fie autorizate în staţiunile balneoclimaterice constănţene, în ciuda reticenţelor multora. Aceasta părea să fie una dintre puţinele soluţii pe care Constanţa le avea pentru a ajunge pe linia de plutire, aşa că senatorii şi membrii Camerei au dat într-un final undă verde funcţionării cazinourilor.
 
Este de netăgăduit că funcţionarea Cazinoului a animat Constanţa, scriau ziariştii de la „Farul“. Concesionarii Cazinoului, Gheorghiu IancuAlbert Manuah şi Iacob Navon, şi-au îndeplinit cu corectitudine obligaţiile faţă de stat şi de comună. „Administraţia publică şi-a asigurat un venit mare din funcţionarea Cazinoului. Ar fi de dorit ca activitatea Cazinoului să continue şi iarna. Multe motive militează pentru aceasta. Cazinoul ar atrage vizitatori şi în timpul iernii şi mai ales de sărbători, dând oraşului o înviorare economică: Constanţa este foarte mult cercetată în timpul iernii de multe vapoare care încarcă şi descărcă mărfurile aici, Dunărea fiind îngheţată. Comuna şi statul şi-ar asigura noi venituri pentru asistenţa publică şi spitale. Iată atâtea avantaje care ar justifica pe deplin măsura de a se îngădui Cazinoului să funcţioneze şi iarna. Funcţionarea Cazinoului ar face să dispară puzderia de tripouri clandestine sau pe faţă, neputându-se exercita un control sever şi permanent. În definitiv, funcţionarea Cazinoului este în funcţie de interesele mari ale municipiului Constanţa.“
 
Tot în 1930, în Carmen Sylva, Techirghiol, Mangalia sau Eforie, s-au investit sume importante pentru modernizarea obiectivelor turistice. Turiştii de pe întregul continent au fost atraşi de îmbunătăţirile pe care autorităţile le-au făcut cu mari eforturi. Sunt puse în circulaţie primele trenuri fulger între Bucureşti şi Constanţa, ce parcurg distanţa în trei ore, fără nicio oprire. Erau primele trenuri de acest fel din ţară, numite fulger, faţă de trenurile rapide, care aveau în componenţă şi clasa a lll-a. Ca şi în anii trecuţi, Regia Autonomă CFR acorda reduceri de 50% pentru călătorii care veneau la Constanţa.
 
Primarul Constanţei, G.S. Popescu, analiza proiectul de buget al municipiului, votat de comisiunea interimară comunală în şedinţa din 8 martie 1930. La datoriile rămase neachitate din lipsă de fonduri figurau: plata a trei buchete de flori oferite principesei Ileana, în sumă de 4.500 de lei, rest de plată la lucrările de împrejmuire a cimitirului din strada I.C. Brătianu, 45.000 de lei, mobilier pentru judecătoria mixtă - 8.000 de lei.
 
La subvenţii erau acordate sume diferite şcolii comerciale superioare de fete, şcolii comerciale elementare de băieţi, şcolii comerciale practice curs seral, ateneelor populare, celor două şcoli de ucenici, dar şi bani pentru tipărirea monografiei oraşului Constanţa, o sumă echivalentă cu cea pentru toate ateneele populare.
 
Luna următoare, Primăria municipală a decis scoaterea la licitaţie a lucrărilor de canalizare a apelor menajere din străzile Bogdan Vodă, Dumbrava Roşie şi Maramureş, precum şi repararea străzilor Griviţei şi Fericirii. Printre numeroasele lucrări de amenajare a străzilor se afla inclusă şi şoseaua ce lega Constanţa de Mamaia.
 
Se înfiinţa, în acelaşi an, în cadrul Primăriei Constanţa, un oficiu de ocrotire şi asistenţă socială, cu patru secţii: administrativă, de ocrotire naţională, de ocrotire socială şi ocrotirea locuinţelor. Funcţionarii oficiului de ocrotire erau sub directa coordonare a primarului. Din comitet făceau parte medici, preoţi, reprezentanţii operelor de asistenţă socială, publică şi privată, cadre didactice. Interesante domeniile în care se îndrepta prioritar atenţia instituţiei sociale: ocrotirea familiei normale, ocrotirea femeii în perioada prenatală, ocrotirea mamei şi a sugarului, ocrotirea copiilor preşcolari, ocrotirea tineretului şi combaterea plăgilor sociale.
 
Funcţionau în Constanţa, la acea dată, şase cinematografe: Tranulis, Regina Maria (strada Ştefan cel Mare), Majestic, Capitol (strada General Manu), Odeon, Popular (fost Regal, apoi Palat-regal). Primele trei funcţionau în localuri special construite.
 
Constanţa avea şi 15 hoteluri: Palas, Bulevard, Francez, Regina, Elita, Modern, Central, Regal, Bristol, Grand, Continental, Palace, Căciulă, MonaSTIR, Princiar. Hotel Bulevard era pe strada Remus Opreanu, lângă Palace, hotel Central şi Modern, vizavi de Bancorex, Bristol (magazinul Plugul) şi Regal, azi cinema Popular, Căciulă (între Carol şi Scarlat Vârnav, la intersecţia cu Mangaliei, pe locul Poştei de astăzi). Hotel MonaSTIR - pe strada Carol, spre intersecţia cu strada Decebal, Princiar, pe strada Ştefan cel Mare, spre Atelierelor, hotel Elita, în Piaţa Ovidiu.
 
La Ministerul Instrucţiunii Publice a fost înaintat un memoriu colectiv pentru înfiinţarea unei şcoli de arte şi meserii. Motivaţia este demnă de recitit: „Oraşul Constanţa este lipsit de o şcoală de arte şi meserii, care are o importanţă covârşitoare pentru noi. Puţine oraşe din România mare au fericirea Constanţei de a găsi în sânul lor o clasă românească de mici meseriaşi, de mici industriaşi, toţi muncitori vrednici, care cinstesc şi meseria şi oraşul. Aceşti meseriaşi şi industriaşi nu trebuie lăsaţi la propriile lor mijloace de învăţătură şi perfecţiune. Situaţiunea în care se găsesc ei acum, fără o cultură generală, care să împodobească oraşul şi să-l înalţe, fără o cultură profesională sistematică, care să distingă meseriaşul, trebuie să dispară.
 
Deci numai o şcoală de arte şi meserii este menită să umple acest gol, răspunzând nevoilor de educaţiune profesională sistematică a viitorilor meseriaşi români. Administraţia municipiului Constanţa, cu toate că finanţele sale sunt sleite, din cauza timpurilor de prefacere prin care trecem, s-a gândit să facă jertfe materiale spre a se înfiinţa această şcoală“.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premieră în administraţia constănţeană La propunerea primarului Făgădău, aleşii locali au dat undă verde majorărilor cu 300 la sută - 500 la sută ale impozitului datorat de către proprietarii unor imobile ajunse în ruină.

22 Apr 2017 5509

O nouă ședință ordinară a Consiliului local al municipiului Constanța (document)

21 Apr 2017 1080

Mai multe societăţi vor să modernizeze Poarta 1 a Portului Constanţa. Unele dintre ele, cu lipici la banii publici (document)

20 Apr 2017 1676

Corageo SRL asigură hârtia pentru copiatoarele şi imprimantele municipalităţii Constanţa

20 Apr 2017 320

Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Constanța a făcut public rezultatul selecției dosarelor pentru funcția de manager

19 Apr 2017 2165

CN APM SA Constanţa cumpără un autoturism. Cu dotare de ultimă generaţie (document)

30 Mar 2017 394

Lucrările aferente drumurilor judeţene pe anul 2017, finanţate din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa (documente)

29 Mar 2017 467

Achiziţie de hârtie pentru copiatoarele, imprimantele şi faxurile municipalităţii

24 Mar 2017 304

Urmaşii lui Oancea investesc în Mangalia Five-Holding a depus la APM Constanţa proiectul PUZ-ului pentru un magazin P+2 (document)

14 Mar 2017 1654

Restaurant din Constanţa, executat silit de Fisc. Cine sunt patronii (document)

13 Mar 2017 572

A doua strigare la Fiscul din Constanța pentru un teren deținut de firma Hotel Club Estival 2002 SA, a lui Ioan Micula (document)

11 Mar 2017 355

Chestionar pe tema acordului dintre Uniunea Europeană și Canada. Firmele din Constanța, invitate să-l completeze

06 Mar 2017 453

Licitaţie la fisc Bunurile imobiliare ale societăţii Servicii Publice SRL, de vânzare

04 Mar 2017 271

Dezbaterile publice pentru reabilitarea digului de larg din Portul Constanţa şi a digului de sud din Portul Midia, amânate de CN APM SA

27 Feb 2017 381

Dezbatere publică pentru Van Oord Dredging Contractors BV. Sunt vizate perimetre din Marea Neagră

16 Feb 2017 783

Serviciile juridice şi de consultanţă, prejudiciu imens în bugetul CN APMC. Ce recomandări a făcut Curtea de Conturi

15 Feb 2017 428

Serviciile de prevenire şi stingere a incendiilor, plătite ilegal de CN APM Constanţa

15 Feb 2017 472

Bani încasaţi pe ochi frumoşi? Cheltuieli nelegale pentru administratori, descoperite de Curtea de Conturi la CN APM Constanţa

14 Feb 2017 1048

Consiliul Județean Constanța angajează!

10 Feb 2017 2415

Adevărat chilipir Nave, ambarcaţiuni, automobile, valorificate de Fiscul din Constanţa

10 Feb 2017 1907

Un teren al SC Hotel Club Estival 2002 SA, firmă deţinută de Ioan Micula, scos la vânzare

09 Feb 2017 719

Dezbatere publică pentru reabilitarea digului de sud din Portul Midia

02 Feb 2017 336

Dezbatere publică pentru reabilitarea digului de larg din Portul Constanţa. Ce spun reprezentanţii CN APMC SA

31 Jan 2017 620

Atelierul electric al Deco-House, scos la vânzare pentru a doua oară! ANAF vrea să obţină 239.846 de lei, fără TVA

24 Jan 2017 487

Proiectul de hotărâre privind aprobarea vânzării terenurilor şi a clădirilor din municipiu, în consultare publică

18 Jan 2017 522

Administraţia Porturilor vrea expertiza tehnică pentru Dana 99 din Portul Constanţa! Va plăti aproape 20.000 de lei (document)

06 Jan 2017 2951

Zeci de sticle de băuturi alcoolice fine ale Posto Seis Club SRL, vândute de fiscul din Constanța la jumătate de preț (document)

02 Jan 2017 1497

Surse Klaus Iohannis ar urma să se întâlnească azi Sevil Shhaideh

27 Dec 2016 663

Silva Sistems SRL a furnizat sisteme video Primăriei Medgidia. Unde a instalat camerele de filmat administraţia (document)

16 Dec 2016 882

Argif Proiect SRL a elaborat studiile de fezabilitate pentru proiectul privind refacerea habitatului natural (document)

02 Dec 2016 1092

A doua strigare la Fiscul din Constanţa pentru băuturile alcoolice fine ale Posto Seis Club SRL (document)

30 Nov 2016 672

Ședința Consiliului Local Municipal Constanța. Ce se discută. Cetățeni de onoare noi. Cine sunt. Ordinea de zi completă

29 Nov 2016 1365

Info-sud-est.ro Axa răului pentru patrimoniul istoric constănțean

18 Nov 2016 1406

IFCO SA a instalat reţeaua de canalizare din Medgidia. Societatea a mai prins un contract pentru extinderea reţelei (documente)

15 Nov 2016 1133

Bogdan Huţucă - „PNL a înţeles greşelile guvernărilor, îşi asumă răspunderea şi aduce oameni noi, pregătiţi să realizeze schimbarea”

09 Nov 2016 1279

Cum s-au şcolit consilierii locali din Istria Patru cu şcoală profesională, restul cu studii medii (document)

08 Nov 2016 782

Ministerul Dezvoltării a achiziționat primele 96 de microbuze ce vor fi donate Republicii Moldova

07 Nov 2016 446

Trei skate park-uri vor apărea în municipiul Constanţa

07 Nov 2016 996

USR „Consilierii locali ai PSD Constanța încalcă legea privind transparența decizională în administrația publică“

01 Nov 2016 1080

Este ședința Consiliului Local Municipal Constanța. Și tu poți participa. Ce se discută citește aici. Ești interesat? 41 de proiecte importante

31 Oct 2016 2471

Colegiul Tehnic „Tomis” va administra două clădiri de internat şcolar (document)

29 Oct 2016 593

Pupa & Pupu Beach SRL, undă verde de la Primăria Constanţa pentru amenajarea unui sector de plajă

27 Oct 2016 800

Cine s-a ocupat de serviciile de auditare pentru proiectul reabilitării şoselelor din Medgidia (documente)

19 Oct 2016 1484

Senatorul Christian Gigi Chiru i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Interne, Ioan-Dragoș Tudorache, privind situația din Consiliul Local al comunei Mihail Kogălniceanu

06 Oct 2016 725

Este ședința Consiliului Local Municipal Constanța. Aici ordinea de zi completă. Am marcat ce ni s-a părut important

30 Sep 2016 1825

CJC angajează consilier juridic

16 Sep 2016 937

Primăria Constanţa organizează concurs. 15 posturi libere în cadrul Direcţiei Poliţia Locală

15 Sep 2016 3011

Omul de afaceri Cristian Bîrcă, executat de Fisc A treia strigare pentru un bun imobil al debitorului Relax Estival SA

30 Aug 2016 571

Primăria Constanţa caută să angajeze 12 poliţişti locali. Iată criteriile de selecţie

28 Aug 2016 6124

Amendarea ROF CLM Consilierul local Andrei Popescu propune controlul banilor publici alocaţi agenţilor economici şi ONG-urilor! (documente)

24 Aug 2016 3975