Constanta de odinioara in imagini

Constanţa de odinioară Viaţa de noapte în oraşul de la malul mării. Distracţiile erau la… pachet ! (galerie foto)

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Constanţa - cu statut de comună urbană - avea 62 de străzi, o piaţă şi un bulevard. Străzile zonei peninsulare erau pavate şi bine întreţinute; iluminatul se făcea cu 359 de lămpi cu gaz lichid.
 
În 1897, primarul Mihail Coiciu cerea aprobare consiliului comunal pentru ca o parte din lămpile cu petrol să fie înlocuite cu lămpi cu reflectoare, sistem Vittorio Croizat, moderne, care consumau ulei mineral dens, dând şi o lumină mai puternică decât celelalte. Administraţia decide, în şedinţa din 2 mai 1897, să fie iluminate electric două artere ale oraşului, care deveniseră loc de promenadă pentru turişti: bulevardul Elisabeta şi Piaţa Independenţei, dar numai pe timpul verii. Sunt instalate 12 lămpi cu arc voltaic de nouă amperi fiecare. Din păcate, generatorul de curent continuu antrenat de o maşină cu aburi ia foc chiar în seara inaugurării.
 
În sezonul următor, se acceptă oferta Casei „Union“ din Berlin, care se obligă să asigure alimentarea pe timpul sezonului a celor 20 de lămpi cu arc voltaic, garantând astfel iluminatul bulevardului şi al Cazinei.
 
Data de 3 august 1898 este considerată ca început al electrificării Dobrogei. Peste trei ani, apar primii consumatori particulari. Prima centrală electrică a oraşului a fost realizată în 1908, operă a inginerului Vasilescu Karpen.
 
În 1895, Piaţa Ovidiu cuprindea o grădină de vară, două prăvălii, aparţinând comerciantului Aristide Karatzali, o brutărie cu vatră de copt pâinea, o casă cu o mică curte, unde va funcţiona prima grădiniţă de copii din oraş, o magazie din piatră colţuroasă pentru depozitarea cerealelor. Zona fusese pavată în 1899. Circulau, înregistrate la Primărie, 53 de trăsuri de piaţă şi 178 de căruţe. Dar funcţionau şi 50 de restaurante, cârciumi, berării, cafenele şi birturi!
 
Ce dacă populaţia nu depăşea ca număr cifra de 12.000 de locuitori, potrivit unui recensământ din 1906, turiştii erau cei care făceau toţi banii! Iar pachetul de distracţii nu cuprindea doar băile de mare, de soare, chefurile, balurile şi chermezele, pentru bărbaţi mai funcţionau şi şapte case de toleranţă înregistrate oficial la primărie şi poliţie, unde lucrau, în total, 40 de fete, prostituţia fiind la acea dată legalizată. Adresele nu mai sunt valabile astăzi, dar merită localizate casele de toleranţă de pe străzile Militari, Justiţiei şi Lumini. Evident că stabilimentele erau conduse numai de femei, numite „mediatoare“. De altfel, bărbaţii nu puteau deţine case de toleranţă şi nici femeile măritate, decât cu acordul soţului. Şi care soţ şi-ar fi dat consimţământul, ştiind că poate cădea şi el însuşi în vreun păcat de acest fel?
 
Matroanele erau obligate să respecte un „Regulament“ riguros, cu şase capitole şi 50 de articole fiecare. Una dintre regulile de bază ale regulamentului era angajarea femeilor majore care practicau prostituţia de către o comisie formată din primarul oraşului sau un delegat al acestuia, şeful poliţiei şi medicul oraşului. La înscriere, primarul avea obligaţia - înainte de a consfinţi statutul legal de prostituată, să le sfătuiască pe fete să-şi caute „o meserie mai onorabilă, spre binele lor“. Şi doar dacă nu reuşea să le convingă de frumuseţea vieţii de familist era de acord ca pretendentele să practice una dintre cele mai vechi meserii din lume!
 
Un alt articol al „Regulamentului“ preciza că „se vor şterge din registrul prostituatelor cele ce se vor mărita cu formalităţi legale, cele reclamate de părinţi şi chemate să stea cu aceştia, cele care declară că părăsesc această ocupaţie şi dovedesc că au cu ce trai, femeile cu „infirmităţi sexuale“. În momentul în care se înscriau la casa de toleranţă, femeile prostituate primeau o „condicuţă de sănătate“. Fetele erau obligate să meargă la spitalul comunal de două ori pe săptămână.
 
Din câştigurile rezultate, patroana casei de toleranţă putea deţine două părţi din trei. Conform regulamentului, „cel puţin o treime rămâne proprietate absolută a femeii prostituate, dacă nu există o învoială mai avantajoasă“. Reprezentanţii primăriei şi ai poliţiei, însărcinaţi cu supravegherea prostituţiei, le puteau vizita pe fete „în orice oră din zi şi din noapte“, dar numai doi odată.
 
Existenţa caselor de toleranţă producea însă adesea agitaţie în cartierele unde funcţionau, iar pe adresa primăriei soseau aproape săptămânal reclamaţii de la cetăţenii nemulţumiţi. La 2 februarie 1895, locuitorii de pe strada Justiţiei îl reclamau la primărie pe Hagi Gavril, proprietarul unui imobil în care funcţiona o casă de toleranţă. Reclamaţia era semnată de 22 de constănţeni. „Procedura d-lui Hagi Gavril este destul de blamabilă care nu voieşte a ţine seama că acea casă devenită casă de prostituţie va fi peste putinţă ca femeile şi copiii noştri să poată ieşi la uşa locuinţelor noastre fiind expuse a fi privite de vizitatorii localurilor publice tot ca prostituate, ceea ce poate da născare la certuri regretabile“.
 
Un an mai târziu, la 5 aprilie 1896, aceiaşi cetăţeni revin cu plângerea, iar o săptămână mai târziu, poliţia anunţa primăria că mediatoarea a fost silită să se mute.
 
La 20 iunie 1896, Direcţia Generală a Serviciului Sanitar din Ministerul de Interne atrăgea atenţia primăriei asupra pericolului extinderii bolilor venerice prin proliferarea prostituţiei şi făcea o serie de recomandări. „Este necesar a se supune o supraveghere sanitară severă prostituatelor înregistrate şi să se limiteze prin măsuri înţelepte prostituţia clandestină (…) Dorim să limităm după putinţă, contagiunea morală ce produc casele de prostituţie, să le facem mai dificilă recrutarea personalului“. Într-un raport al poliţiei către primărie, care datează din 18 iulie 1901, se arată că „prostituţia clandestină se practică pe o scară întinsă prin hoteluri unde sunt chelneriţe tinere şi unele femei care petrec sub cuvânt de voiajare“. 
 
Ce vremuri, ce morală!
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

ADEVAR SI CONSTATARE

28 Mar, 2017 16:57

MIZERIE, MIZERIE, MIZERIE, MIZERIE, MIZERIE, JEG, JEG, JEG, JEG, JAF, JAF, JAF, JAF, , BATJOCURA, BATJOCURA, BATJOCURA, BATJOCURA, BATJOCURA, DISPRETZ, DISPRETZ, DISPRETZ, DISPRETZ, DISPRETZI PESTE TOT SI IN TOATE ! LOCALITATEA CONSTANTZA ESTE JEFUITA TOTAL SI IREMEDIABIL DE TOTZI EXCROCII VOTATZI, DE OAMENII DE BUNA CREDINTZA, MAI PRECIS DE NAIVII ACESTUI " ORAS " , ORAS, CARE ORAS, CONSTANTZA MAI ESTE ORAS, POATE DOAR AL : GUNOAIELOR, MIZERIEI, CORUPTZILOR, GROPILOR, POLUARII, MICROBUZELOR CARE ARATA CA NISTE " COSCIUGE PE PATRU ROTZI ", DRUMURILOR CA IN SATELE UITATE DE LUME, SARACIA LUCIE SI NEAJUNSURILE IN CARE SE ZBAT CONSTANTZENII, LUXUL SI NESIMTZIREA AUTORITAZILOR LOCALE, AU ATINS COTE ALARMANTE, BLOCURILE VECHI DE CAND HAUL SI MUUUUUUULTE ALTELE ............... ?! CONSTANTZA ESTE " RAIUL " TUTUROR CORUPTZILOR POLITICI : psd, pnl, pdl, pmp, usr si care or mai fi, RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, TUTUROR PARTIDELOR POLITICE, PRIN TOT CEIA CE NU AU FACUT SI NU FAC PENTRU LOCALITATEA SI OAMENII CARE IL POPULEAZA, ASA SE EXPLICA FELUL SI HALUL IN CARE ARATA CONSTANTZA, CONSTANTZA ARATA D E P L O R A B I L !

Articole asemanatoare

Accident rutier pe bulevardul Mamaia în apropiere de Hotel Parc. Un motociclist a fost rănit (galerie foto + video)

27 May 2017 1851

„Am decis să jucăm barajul pe stadionul Farul!“ Denumiri simbolice date sectoarelor de tribună ale arenei din Constanța

27 May 2017 814

Triptic editorial într-o seară de mai la Biblioteca Județeană Constanța (galerie foto)

27 May 2017 397

La un pas de trofeu! Tânăra echipă Tomitanii Constanța, vicecampioană în Divizia A de seniori

27 May 2017 1031

Trenurile către Constanţa vor fi suplimentate în perioada minivacanţa de 1 iunie şi Rusalii

27 May 2017 360

LIVE TEXT Ludovic Orban, candidat la funcția de președinte al PNL, se află la Constanţa (galerie foto)

27 May 2017 644

Judecătoria Constanţa, decizie în cazul unui angajat APM care ar fi dat informaţii despre controale

27 May 2017 229

Constanţa În ce interval orar vor avea apă caldă consumatorii din zona Pod Dorally

27 May 2017 629

De la cine cumpără Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa aparatură de imagistică medicală (document)

27 May 2017 443

Constanța. Sfârșit de școală. Portul Tomis plin de elevi ieri dupa amiază. Pentru o ultimă fotografie ca liceeni (video)

27 May 2017 2462

Pe A2 Bucureşti – Constanţa, se circulă în condiţii de ploaie

27 May 2017 405

Constanța. Meteorologii anunță că va ploua. Maxima zilei va fi mai mare decât ieri. La plimbare trebuie umbrela

27 May 2017 1308

Bancul zilei Deghizarea echipei nationale

27 May 2017 43

Banc Pericolul oilor

27 May 2017 39

Banc În ringul de box

27 May 2017 43

Cu ce medii s-a intrat anul trecut la cele mai bune licee din Constanţa (document)

27 May 2017 1992

Judeţul Constanţa Meciurile de fotbal care se joacă în weekend în Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a

27 May 2017 683

Sâmbăta rugby-ului Tomitanii Constanţa joacă pentru titlu în Divizia A, CS Năvodari pentru atingerea finale mari a DNS

27 May 2017 1583

Suporterii curăţă din nou stadionul „Farul“ SSC Farul află sâmbătă adversara de la barajul pentru Liga a 3-a

27 May 2017 1625

Se fac reparaţii curente în marile pieţe ale municipiului Constanţa

27 May 2017 539

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu cumpără echipamente de protecţie

27 May 2017 134

Chimpex SA are acord pentru trei investiţii în Portul Constanţa

27 May 2017 926

Cât vor plăti constănţenii pentru o gigacalorie? Aleşii locali votează la sfârşitul lunii (document)

27 May 2017 675

Cui a atribuit contracte Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța în anul 2014 (I) (documente)

27 May 2017 225

Editorial Constanţa are nevoie de un stadion adevărat, nu de bălării, şobolani şi căpuşe!

27 May 2017 852

Lorena Craia - Rugăminte

27 May 2017 364

Avarie la Constanţa. Unde s-a oprit apa caldă

26 May 2017 612

Meciul dintre Viitorul Fântânele și SSC Farul Constanța s-a terminat la egalitate

26 May 2017 1110

Magazinul Billa de pe Şoseaua Mangaliei se închide

26 May 2017 5031

Ani de liceu. Poliţia Rutieră Constanţa a sancţionat şoferii care plimbau pasageri în afara caroseriei maşinii. De la ce şcoală sunt

26 May 2017 2018

Noi întreruperi de energie electrică în judeţul Constanţa. Eşti afectat?

26 May 2017 503

Anunţ important de la RATC O staţie de autobuz din Constanţa se mută provizoriu

26 May 2017 1068

La Constanţa, începe Campionatul Judeţean de mini-baschet şi baby-baschet

26 May 2017 291

Huiduiţi şi claxonaţi de şoferi Ministrul Transporturilor Alexandru Cuc şi preşedintele CJC Horia Tutuianu, pe Podul vechi Agigea (galerie foto+video)

26 May 2017 2033

Amenzi de la polițiștii constănțeni, în valoare de 20.000 de lei

26 May 2017 219

Doi minori, bănuiți de tâlhărie, identificaţi de polițiștii constănțeni

26 May 2017 225

Alarmă la stadionul „Farul“! „Sperăm ca autorităţile locale să se implice cât mai repede“

26 May 2017 1068

Prefectul judeţului Constanţa a semnat ordine de încetarea calităţii unor consilieri locali şi a unui primar. Cine este pe listă şi cine a sesizat

26 May 2017 1307

Emoţii mari pentru şefa învăţământului constănţean, Gabriela Bucovală. Ce s-a întâmplat?

26 May 2017 7205

Constanţa. Trafic îngreunat. Aproape blocat. Una dintre cele mai circulate intersecţii din municipiu are semafoarele defecte

26 May 2017 2403

Bacalaureat 2017. Elevii de clasa a XII-a termină astăzi școala. Urmează o vacanță scurtă și examenele

26 May 2017 1258

Constanța. Posibilități mari de ploaie. Destul de rece pentru această perioadă

26 May 2017 1136

Constanța. Carambol rutier în fața Brigăzii 9 Mecanizate. Mașini făcute praf. Intersecția blocată (galerie foto+video)

26 May 2017 5773

Naşi vor fi Marius şi Manuela Codea Rugbystul Ionuţ Marian Lungu a devenit tată de gemeni (galerie foto + video)

26 May 2017 6435

Frontiera Tomis Constanţa participă la turneul regulat al Campionatului Naţional de oină

26 May 2017 571

Partidă cu 13 goluri Litoral Corbu a surclasat în deplasare Voinţa Siminoc

26 May 2017 361

Ultima etapă a campionatului FC Viitorul II şi Axiopolis Cernavodă joacă astăzi pe teren propriu în Liga a 3-a

26 May 2017 931

Cu cine luptă HC Dobrogea Sud pentru bronz în Liga Naţională

26 May 2017 294

Multiplu campion naţional de karate Promotorul Mihai Isop a fondat Urban Legends Fighting Championship

26 May 2017 1396

Gimnastele de la CSS1 Constanţa au urcat pe podium şi la Memorialul „Sergiu Popa“ (galerie foto)

26 May 2017 1709