Constănţenii, aşteptaţi în acest weekend la Teatrul de Stat. Programul spectacolelor


 
Cele trei comedii pe care Teatrul de Stat Constanța le-a programat în weekend-ul următor sunt scrise de trei autori celebri pentru secolele în care au creat: Pierre Beaumarchais - pentru secolul 18, Georges Feydeau - pentru secolul 19, iar Neil Simon - pentru secolul 20.
 
Vineri, 26 ianuarie, la ora 19.00, „SCAIUL”, cel mai longeviv spectacol al teatrului constănțean, care se joacă, de obicei, cu casa închisă, va avea o nouă reprezentație.

Regizorul spectacolului şi traducătorul piesei lui Georges Feydeau este regretatul Ion Lucian, care, de fapt, a dat acest titlu, căci în limba franceză piesa se numea „Lipitoarea”, o denumire care sună prea crud, în limba română, pentru acea amantă de care nu poţi să scapi cu binele, oricât ai încerca.

În distribuţie: Dana Dumitrescu, Mihai Sorin Vasilescu, Cosmin Mihale, Adrian Dumitrescu, Ileana Ploscaru, Iulian Enache, Dan Cojocaru, Laura Iordan Adrian, Ana Maria Ștefan, Maria Lupu, Remus Archip, Alexandru Mereuță, Andrei Cantaragiu, Laura Crăciun, Gelu Ciobanu, Emil Băncilă, Dănuț Capră, Ion Mandache. Costumele au fost realizate de Luana Drăgoescu, iar decorurile, de Mihai Mădescu.
 
Sâmbătă, 27 ianuarie, la ora 19.00, este programată o piesă cu mare priză la public, care nu a fost jucată încă în această stagiune, şi anume „NUNTA LUI FIGARO” de Pierre Beaumarchais. Piesele din seria Figaro ale dramaturgului francez mai cuprind „Bărbierul din Sevilla” şi „Mama vinovată”, toate fiind cenzurate, la vremea când au fost scrise, adică la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de regele Ludovic al XVI-lea, care nu gusta satira la adresa aristocraţiei franceze. Totuşi, când ele au primit aprobarea de a fi jucate, s-au bucurat de un mare succes chiar şi în rândul aristocraţilor. Opera lui Mozart cu acelaşi titlu a fost cântată pentru prima dată în 1786, la doi ani după debutul piesei de teatru.
 
Figaro va fi interpretat, pe scena TSC, de actorul Tani Ştefu. Alături de el, Bogdan Caragea, Luiza Sarivan, Luiza Martinescu, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Laura Crăciun, Mircea-Dumitru Siromașenco, Dan Cojocaru, Alexandru Iacov, Daniela Ivanciu se vor întrece în replici de un umor care nu şi-a pierdut savoarea la mai mult de 200 de ani de când au fost rostite pentru prima dată. Regia este semnată de Cristian Ioan, iar scenografia, de Gabriela Nicolaescu.
 
Duminică, 28 ianuarie, la ora 19.00, puteți vedea faimoasa comedie „DESCULŢ ÎN PARC” a dramaturgului american Neil Simon, care anul trecut a împlinit 90 de ani. Este piesa devenită celebră prin ecranizarea din 1967, cu Robert Redford, Jane Fonda şi Charles Boyer.
Pe scena constănţeană, Liviu Manolache este regizorul, dar şi interpretul unuia dintre rolurile principale. Alături de el îi veţi putea aplauda pe Nina Udrescu, Florina Stănculeţ, Tani Ştefu şi Gelu Ciobanu, care vă vor arăta că în viață sunt momente în care precauția și sobrietatea trebuie lăsate la o parte, căci nimic nu egalează plăcerea de a umbla desculț în parc, fără să-ți pese cine te vede și ce se poate întâmpla...

Scenografia spectacolului este concepută de Eugenia Tărășescu Jianu.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 478

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 420

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 950

„Trilogia Belgrădeană” și „Logodnă relativă”, doza de emoție și comedie, la final de săptămână, la Teatrul de Stat Constanța

07 Feb 2024 639

Jean Ionescu și amintirea omului măreț atât ca actor, cât și ca director al Teatrului de Stat Constanța

15 Jan 2024 756

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 959

Personalități Constanța Marieta Mihalcea, o prezență grațioasă pe scena teatrului de la malul mării

13 Dec 2023 949

Teatrul de Stat Constanța aduce publicul din București la malul mării, în cadrul programului „Autostrada spre Teatru”

01 Dec 2023 981

La mulți ani, Petre Lupu! Cariera actorului a început la Teatrul de Stat Constanța

02 Nov 2023 1091

Actrița Teodora Mareș la ceas aniversar. A câștigat două premii la festivaluri de film la Costinești

26 Oct 2023 1270

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la lansarea unui proiect adresat educației

19 Oct 2023 485

Spectacolul „Logodnă relativă” a Teatrului de Stat Constanța încheie a cincea săptămână a SEAS

12 Aug 2023 991

Eugen Mazilu ar fi împlinit 74 de ani. Peste trei decenii puse în slujba Teatrului de Stat Constanța

09 Aug 2023 1407

Certificat de urbanism pentru Teatrul de Stat Constanța

09 Aug 2023 1046

Cultură Constanța Bugetul Teatrului de Stat a fost majorat cu un 1.000.000 de lei (DOCUMENT)

27 Jul 2023 734