Comunicat de presa Legea 52/2003-transparenta decizionala

Proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru modificarea și completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competențe speciale ale organului fiscal central
 
 
Conform prevederilor art. 35 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, competența în cazul contribuabililor nerezidenți care nu au pe teritoriul României un sediu permanent revine organului fiscal stabilit prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
În prezent, competența de administrare a contribuabililor nerezidenți care nu au pe teritoriul României un sediu permanent, este reglementată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competențe speciale ale organului fiscal central.
            Conform art. 2 alin. (3) din actul normativ menționat, Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi are competenţa de înregistrare fiscală şi, după caz, de executare silită a taxelor datorate, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare, de contribuabilii nerezidenţi persoane juridice care nu au pe teritoriul României un sediu permanent şi care organizează şi exploatează activitatea de jocuri de noroc în România.
            Potrivit prevederilor art. 110 alin. (3) lit. i) din  Ordonanţă Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, decizia emisă de Comitetul de Supraveghere al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc privind taxa aferentă acordării licenţelor şi a autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc, în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare, constituie titlu de creanță.     
            Această prevedere nu a mai fost preluată în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
            Ca urmare, pentru menținerea sistemului de stabilire, de către Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, a taxelor pentru jocuri de noroc datorate de către contribuabilii nerezidenți persoane juridice care nu au pe teritoriul României sediu permanent și care organizeză și exploatează activități de jocuri de noroc în România, era necesară modificarea legislației speciale în domeniul jocurilor de noroc.
            Mai mult, proiectul de modificare a Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, cu modificările şi completările ulterioare, publicat pe site-ul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc la rubrica "Relații publice"-"Transparență decizională"- "Proiecte acte normative", prevede la art. 13 alin. (1), că  organizatorii de jocuri de noroc au obligaţia să declare la organul fiscal până la termenul de plată, taxele prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009, la art. 14 alin. (2), cu excepția celor datorate pentru jocurile de noroc la distanță.
            Precizăm că, potrivit art. 2^1 din Hotărârea Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, organizatorii de jocuri de noroc au obligaţia să declare la organul fiscal competent taxele prevăzute la art. 14 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, până la termenul de plată.
            În același timp, conform ultimei variante a proiectului de modificare a Normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă, transmis instituției noastre pentru punct de vedere în data de 07 ianuarie 2016,  au fost eliminate excepțiile prevăzute în varianta publicată pe site a art. 13 alin. (1).
            Având în vedere cele de mai sus, este necesară acordarea competenței generale de administrare a contribuabililor nerezidenţi persoane juridice care nu au pe teritoriul României un sediu permanent şi care organizează şi exploatează activitatea de jocuri de noroc în România, Administraţiei fiscale pentru contribuabili nerezidenţi.      
 
*   *  *
Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:
  • Prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;
  • Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
  • Prin fax la numarul: 021-319.98.57.
Pentru a avea acces la informaţiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul Informaţii / Comunicate şi informaţii de presă aflat pe site-ul instituţiei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.