Comunicat de presa-Legea 52/2003/Transparenta decizionala

Proiect de Ordin privind aprobarea
Procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole
 
Având în vedere faptul că, începând cu 1 ianuarie 2016, au intrat în vigoare dispozițiile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și ale Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, a fost necesară adaptarea corespunzătoare a procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităților agricole, aprobată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.2204/2015.
 
Prin procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole, se reglementează aspecte privind:
- detalierea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească contribuabilii care desfășoară  activități agricole pentru a beneficia de facilitatea prevăzută de lege;
- modalitatea de constatare a pagubelor înregistrate de producția vegetală/animală și stabilirea pierderii;
- modalitatea de reducere a venitului net anual.
 
Actualizarea procedurii, potrivit modificărilor legislative sus-menționate, privește, în principal, următoarele aspecte:
  • actualizarea temeiului de drept și a unor referințe legislative;
  • actualizarea condițiilor în care contribuabilii pot beneficia de reducerea normei de venit, potrivit art.106 alin.(5) din Legea nr.227/2015;
  • actualizarea componenței comisiei care constată pagubele și evaluează pierderile din producția agricolă.
 
Prin prezentul proiect de ordin se propune actualizarea procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole, în condițiile prevăzute la art.106 alin.(5) și (6) din Codul fiscal, precum și aprobarea modelului și conținutului următoarelor formulare, utilizate în aplicarea procedurii de reducere a  normei de venit:
 
  1. “Cerere pentru constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor produse de calamitățile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale”;
  2. “Proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor”;
  3. “Cerere privind reducerea venitului anual din activități agricole, stabilit pe bază de norme de venit”;
  4.  “Referat privind reducerea venitului anual din activități agricole, stabilit pe bază de norme de venit”;
  5. “Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activități agricole, stabilit pe bază de norme de venit”, cod 14.13.02.13/r.c.
 
Potrivit art.106 alin.(7) din Codul fiscal, procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole se stabileşte prin ordin al preşedintelui A.N.A.F., cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 
*   *  *
Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:
  • Prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;
  • Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
  • Prin fax la numarul: 021-319.98.57.
Pentru a avea acces la informaţiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul Informaţii / Comunicate şi informaţii de presă aflat pe site-ul instituţiei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.