Măsurile luate în pripă de către Ministerul Educației dau peste cap afacerile turoperatorilor români, cauzându-le pierderi semnificative

Modificarea structurii anului școlar 2015-2016 afectează întreaga industrie a turismului, cauzând pagube financiare turoperatorilor români dar și turiștilor. Săptămâna în plus de vacanță, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanță din luna februarie, respectiv zilele în plus de școală din iunie, stabilite în mod arbitrar de către Ministerul Educației, fără consultarea mediului privat și a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atât agențiilor de turism, cât și hotelierilor.

”Schimbarea structurii anului școlar se face controlat, după discuții inclusiv cu reprezentanții din turism,   pentru că perioadele de vacanțe sunt extrem de importante pentru toți care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultați, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului școlar 2015-2016, punându-ne în fața unui fapt împlinit”, spune Aurelian Marin, președinte al Asociației Națioale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanței de iarnă, agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe școlare. Mai mult, clienții au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odată ce au fost achiziționate la prețuri de early booking.

”Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci și clienții lor.  Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuții între autorități și patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului școlar. Oare domniile lor nu obișnuiesc că plece în vacanța de iarnă, la schi, cu copiii, și nu rezervă din timp sejurul?  Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului școlar nu va mai oferi turiștilor români posibilitatea să meargă în vacanțe la prețuri mici, prin pachete contractate din timp?”, spune Lucia Moraru, prim- vicepreședinte ANAT.  

Parteneriatele cu hotelierii români și străini, realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt efectuate cu un an înainte, tocmai pentru a putea oferi turiștilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziționarea de vacanțe prin early booking, la prețuri avantajoase. Și prelungierea anului școlar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfășurarea activității turistice conform obiceiurilor de acum. ”Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon și, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simți tot turistul. Mai mult, terminarea școlii la finalul lunii iunie va afecta vacanțele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului școlar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie”, spune Arelian Marin. 

”Lispa de comunicare cu asociațiile din turism denotă lipsa de interes a autorităților pentru susținerea turismului românesc”, completează reprezentanții ANAT.














Ai primit acest email pentru că ești membru ANAT
Vizualizează în browser

Copyright © 2015 ANAT. Toate drepturile rezervate.
ANAT Str. Horia Măcelariu nr. 59 București 013934 Romania

dezabonare   preferințe

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANAT Extinderea voucherelor de vacanță suportate de stat și pentru angajații privați reprezintă o investiție benefică

22 Mar 2023 1033

ANAT solicită Primului Ministru amânarea începerii anului școlar pentru data de 18 septembrie

09 Feb 2023 973

Curtea de Apel va decide dacă CJC trebuie să primească 1,1 milioane de lei de la Asociaţia Litoral-Delta Dunării

14 Dec 2022 1796

Până când pot fi folosite voucherele de vacanţă emise în anii trecuți. ANAT face precizări

22 Jun 2022 1263

Operatorii din turism vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist străin. Care sunt condițiile

09 May 2022 1222

Câți bani au cheltuit turiștii pentru minivacanța de 1 Mai, pe litoral. Pe ce destinații a fost bătaie

02 May 2022 1448

Dumitru Luca a fost reales președinte ANAT. Care este componența noului Consiliu Director

15 Apr 2022 1366

Turiștii români redescoperă bucuria de a călători fără restricții

15 Mar 2022 1368

11 milioane de lei, de la CJC Asociaţia Litoral - Delta Dunării a intrat în faliment! Ce datorii are (DOCUMENTE)

06 Jan 2022 2602

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța a cumpărat consumabile de laborator pentru anatomie patologică (document)

23 Sep 2021 3179

ZIUA-n amiaza mare Turistul român, văzut de vicepreședintele ANAT, Cristian Bărhălescu

11 Sep 2021 2345

ZIUA-n amiaza mare Cristian Bărhălescu, vicepreședintele ANAT Sud-Est - „Eforie Nord - cea mai vizitată stațiune în acest sezon”

10 Sep 2021 1682

Cristian Bărhălescu - vicepreședintele ANAT Sud-Est, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

09 Sep 2021 2263

Modificări în firma Ctblinkerz SRL administrată de Cristian Gheorghe Bărhălescu

24 Jun 2021 1969

Oficial! Cum a intrat în faliment Direct Turism SRL (Direct Aeroport)!

19 Jun 2021 3472