Ce șanse avem la jocuri? Un cuplu câștigă premiul cel mare la loterie... a treia oară!

Source: Google+
 
Un cuplu din Edmonton Canada, Barbara și Douglas Fink, a câștigat la loteria canadiana a treia oară! Și nu e vorba de o loterie orășenească sau vreo tombolă de cartier, ci de însuși jocul care ne dă și nouă, românilor, atâtea bătăi de cap: 6/49.
Cei doi mai nimeriseră toate cele șase numere în 1989 și în 2010 și împărțiseră premiul cel mare cu mai mulți câștigători. De data aceasta însă, doar un bilet a mai fost câștigător, iar Barbara și Douglas au devenit mai bogați cu 8.163.061$.

"Am verificat pe internet, aveam toate numerele. Însă nu știam câți câștigători mai sunt", spune Barbara. "Când am aflat, l-am sunat pe Douglas și i-am spus: peste 8 milioane!" Capac la toate, biletul nici nu costase bani: fusese un bonus primit de cei doi de la extragerea anterioară.

Ca niște părinți și bunici de nădejde, soții Fink au spus că vor da mare parte din sumă fiicei și nepoților lor, iar ei își vor cumpăra o casă nouă.
Această coincidență poate părea "banală" (repectând proporțiile) dacă nu ne uităm la cifre. De aceea, am decis sa privim puțin lucrurile din punct de vedere statistic: ce șanse avem să câștigăm la loto sau la alte jocuri de cazinou? Merită să ne lăsăm influențați de publicitatea la jocuri și să ne încercăm la rândul nostru norocul?
Probabilitatea de a obține un premiu de categoria I la loteria 6/49 este de 1 la 13.983.816.

Altfel spus, dacă jucăm câte o variantă pe săptămână, vom avea șanse maxime de câștig cam în... 270.000 de ani. Prin comparație, șansa cuiva să fie lovit de fulger este de circa 1 la 960.000. Deci este de vreo 14 ori mai probabil să fim trăsniți decât să ghicim cele 6 numere buclucașe (dacă vorbim de ghinioniștii loviți de mai multe ori de fulger, avem și aici numere halucinante).

Care este însă șansa de a câștiga la loterie de trei ori în interval de circa 30 de ani (perioada celor 3 jackpoturi ale cuplului Fink)? Un calcul aproximativ ne relevă un număr imposibil de înțeles de mintea unui om: o șansă la aproximativ 1,8229965 înmulțit cu zece la puterea 18! Dacă mai contează, cineva care vrea sa reediteze performanța celor doi canadieni ar trebui să joace la loto de zece milioane de ori mai mult timp decat vârsta Universului...
Și totuși, s-a întâmplat. Cum este posibil? Un statistician va răspunde simplu: orice eveniment real și întâmplător poate fi extrem de puțin probabil, dar este totuși posibil. Merită însă să jucăm la loto?

Răspunsul s-ar putea să vă surprindă: da. Însă cu o conditțe importantă. Decizia de a juca nu trebuie să fie dictată de șansele de câștig, ci de "rake"-ul celui care organizează jocul. Acesta reprezintă taxa oprită de organizator. Daca prin absurd organizatorul nu ar percepe nicio taxă de joc, șansele noastre ar fi maxime. Pe termen lung, câți bani am investi în joc, atâția am câștiga, și la final am trage linie pe zero.

Însă loteria este recunoscută global drept instituția care taxează cel mai dur fondul de premii. Nu există o regulă generală, însă unele loterii (majoritatea) percep minim 30% și deseori chiar peste 50% din fondul de premii! Altfel spus, decizia de a juca la loterie în asemenea condiții este greșită. Nu pentru ca avem șanse mici să lovim jackpotul, ci pentru că plătim prea mult pentru această șansă. Un bilet la loterie de 5 lei contribuie la fondul de premii cu doar 2,5-3 lei, restul banilor topindu-se în vistieria organizatorului.


Prin comparație, restul jocurilor de cazinou sunt extrem de tolerante cu șansele jucătorilor. De pildă, la un turneu de poker, organizatorul își oprește circa 10% din fondul de premii. Așa mai venim de acasă. Al doilea joc cel mai taxat de organizator după loterie este "keno", cu 25% avantaj pentru casă. Apoi, în ordine, urmează sloturile (0-17%), ruleta (5,5%), baccarat (1,06%), video-poker (0,5-5%), zarurile (0,8%) și...
... o mențiune specială merită cel mai avantajos joc de cazinou, regele jocurilor de șansă, blackjackul. Cu doar 0,5% avantaj în favoarea casei, acest joc este preferatul jucătorilor - fie live sau online. Însă chiar și aici, în cadrul versiunilor de blackjack, există un format optim: jucată corect, versiunea European Blackjack, lasă casei un avantaj de doar 0,3%, oferind astfel jucătorilor cele mai multe șanse să plece cu bani în plus de la o sesiune de joc.

De ce totuși rămâne loteria preferată în fața celorlalte jocuri, în condițiile în care organizatorul își oprește peste jumătate din bani? Pe lângă faptul că oferă visul îmbogățirii peste noapte (atât de iluzoriu, după cum am calculat), este și cea mai accesibilă... sau, a fost, căci de când jocurile de cazinou se pot accesa și online acestea au câștigat teren masiv în fata clasicei și amăgitoarei urne cu bile.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Loteria Română Noi șanse de câștig la tragerile Loto din 31 martie. Iată ce premii sunt puse în joc

29 Mar 2024 535

Loteria Română suplimentează cu 225.000 de de lei premiile pentru tragerile speciale ale primăverii

10 Mar 2024 491

Loteria Română Tragerile loto Speciale ale Primăverii. Iată ce premii sunt puse în joc

08 Mar 2024 805

Bitcoin, mai apropiat de un bilet de loterie decât de o investiţie

17 Jan 2024 840

Rezultate LOTO 24 decembrie Numerele extrase la Loto 6/49, Joker 5/40, Noroc

24 Dec 2023 2665

Loteria Română suplimentează fondul de câștiguri al categoriei I

22 Dec 2023 992

Loteria Română Câștiguri mari puse în joc la extragerea de joi

11 Dec 2023 848

Trageri Loto 10 decembrie Câștiguri fabuloase la extragerile Loto de duminică

08 Dec 2023 944

Loteria Română este pe locul I în Topul Național al Firmelor la categoria Servicii - Jocuri de Noroc

03 Nov 2023 841

Loteria Română suplimentează fondul de câștiguri al categoriei I

15 Oct 2023 1012

Loteria Română lansează lozul răzuibil Sparge Seiful!

13 Oct 2023 964

Loteria Română Ce premii vor fi puse în joc la extragerea de duminică

04 Aug 2023 862

Câștiguri de peste 4 milioane de euro, puse în joc la următoarea extragere Loto!

31 Jul 2023 874

Loteria Română Ultima extragere din luna iulie se va lăsa cu premii de milioane de euro

28 Jul 2023 847

Loteria Română Premii de zeci de milioane de lei sunt pregătite pentru extragerea de săptămâna aceasta!

24 Jul 2023 857