Șansa pentru viitorul României - investiția în educație

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României ca în proiectul de buget de stat pentru anul 2016 domeniul educației să fie unul prioritar, iar dezideratul alocării a 6% din Produsul Intern Brut pentru acest sector să se transforme în realitate, cu creșteri bugetare punctuale pentru capitolele de referință pentru studenți și învățământul superior: fondul de burse, subvenția cămine-cantine, subvenția pentru transport și finanțarea de bază.
    În urma unei analize realizate de ANOSR, reiese faptul că la nivelul Uniunii Europene doar Bulgaria alocă un procent din PIB mai mic decât România pentru învățământul superior, aflându-ne în continuare la coadă acestui clasament. Mai mult decât atât, între sistemul de învățământ superior românesc și cele europene există un decalaj care crește permanent, din cauza subfinanțării cronice a acestui domeniu în țara noastră.
    Studiul relevă faptul că în ultimii ani, în realizarea bugetului educației nu s-a ținut cont nici măcar de cei mai elementari factori economici, precum inflația, fapt care denotă o lipsă a unei viziuni de dezvoltare coerente asupra acestui domeniu. De asemenea, deși România a depășit criza economică, încă suntem foarte departe de nivelul bugetar pe care sistemul de învățământ l-a atins în anul 2008, an premergător crizei economice. Considerăm absolut necesar setarea acestui an ca punct de reper și încercarea recuperării diferențelor apărute în ultimii ani, care se adaugă faptului că nici măcar la acel moment nu eram aliniați mediilor Uniunii Europene privind finanțarea educației, dar eram mult mai aproape decât în prezent.
    Investiția în educație aduce nenumărate beneficii societății, atât de ordin social, precum îmbunătățirea sănătății, scăderea ratei criminalității, speranța de viață mai mare, vulnerabilitatea la vicii sau participarea activă în societate pentru absolvenții de învățământ superior, cât și de ordin economic, aceștia contribuind cu sume mai mari la bugetul de stat, fiind mult mai ușor integrați în câmpul muncii și având venituri mai mari decât absolvenții fără studii superioare.
    Considerăm că în contextul social actual al României, o investiție substanțială în educație este mai mult decât recomandată, acest lucru putând combate abandonul școlar și dezvolta mult mai armonios întreaga societate. De asemenea, considerăm necesar ca guvernul să acorde o importanță sporită eliminării inechităților foarte mari existente în sistemul de învățământ și să opereze creșteri bugetare semnificative în domenii precum fondul de burse, subvenția cămine-cantine, subvenția pentru transport sau finanțarea de bază.
    Astăzi, reprezentanții elevilor și ai studenților se întâlnesc cu prim ministrul interimar, la guvern, pentru a discuta propunerile pentru Legea bugetului de stat pe anul 2016 în domeniul educației.
    „Considerăm absolut necesară creșterea reală a finanțării educației în acest moment. Se pare că în anul 2015 trendul a fost unul pozitiv, conform datelor pe care le avem, și sperăm că acest trend să fie vizibil îmbunătățit în anul 2016. În plus, este pentru prima dată când premierul României provine din domeniul educațional, și avem încredere că acest lucru se va reflecta pozitiv pentru învățământ în propunerea de buget pe care o va formula guvernul pentru anul 2016. Respectarea Legii Educației Naționale și alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru educație este un obiectiv important dar, și mai important este să ne asigurăm că orice creștere bugetară existentă se îndreaptă către capitolele care au cel mai mare nevoie de acest lucru, creșteri care să vină în sprijinul direct al studenților și care să elimine inechitățile din sistem.” – Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Educației Ligia Deca s-a întâlnit cu liderul studenților din România. Ce au discutat

20 Oct 2022 1225

Planul Național de Redresare și Reziliență Studenții propun o serie de reforme în educație

05 Mar 2021 1181

Studenţii se alătură protestelor faţă de modificarea legilor justiţiei

19 Dec 2017 2041

LSUMC cere prioritizarea educaţiei

04 Oct 2016 2009

Liderii studenților din Europa se întâlnesc la Cluj-Napoca

30 Nov 2015 1584

Reprezentanții ANOSR și CNE vor să discute cu noul guvern despre bugetul educației

20 Nov 2015 2474

Comunicat ANOSR - Reprezentantii tinerilor isi incurajeaza colegii sa iasa in strada

04 Nov 2015 1584

Mihai Dragoș, președinte CTR, îi încurajează pe tineri să iasă în stradă

04 Nov 2015 2001

Comunicat ANOSR -Reprezentanții elevilor, ai studenților și ai tinerilor din România cer eliberarea din funcție a Secretarului de Stat din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Vasile Șalaru

22 Oct 2015 1324

[Comunicat ANOSR] Studenții vor universități curate și bine finanțate!

28 Sep 2015 1225

ANOSR Studenții se confruntă cu un deficit de locuri de cazare

28 Sep 2015 1935

Comunicat ANOSR - Locurile de cazare pentru studenți - puține și inadecvate

09 Sep 2015 1427

ANOSR „Locurile de cazare pentru studenți, puține și inadecvate”

09 Sep 2015 1966

Pentru că sunt la fel ca în 2009 Studenţii cer mărirea fondului alocat pentru burse

19 Aug 2015 1911

Potrivit ANOSR Universitățile care școlarizează studenți în afara legii trebuie aspru sancționate

18 Aug 2015 1799