INFORMARE DE PRESĂ privind politica salarială a ASF

În scopul clarificării anumitor informaţii apărute în presa centrală referitoare la salariile din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, facem următoarele precizări:
 
1. ASF nu este o instituţie bugetară. ASF este o instituţie de interes public, care se finanţează în principal din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate. Veniturile ASF nu provin din bani publici, ci se obţin în funcţie de volumul pieţelor (dacă pieţele se contractă, veniturile sunt mai mici şi se reflectă inclusiv în reduceri salariale).
 
2. ASF a informat opinia publică, prin comunicat de presă, încă din data de 30 mai 2013, cu privire la politica salarială a ASF, respectiv:
 
* politica salarială pentru conducerea ASF (cei 9 membri ai Consiliului ASF) este stabilită potrivit legii de înfiinţare a ASF, cu modificările ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite în mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr.94/2013 şi sunt limitate la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al BNR. Nivelul salarizării membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM şi CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al Preşedintelui ASF - echivalentul în lei a 14.000 de euro (informaţia a fost făcută publică încă din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepreşedintelui ASF şi vicepreşedinţilor ASF sunt echivalentul în lei a 12.000 de euro.
 
* politica salarială pentru salariaţii ASF: Salariile din cadrul ASF sunt inferioare celor ale conducerii ASF şi au fost stabilite având în vedere nivelul salariilor din industria supravegheată şi reglementată. Nivelul salariilor angajaților din cadrul ASF a fost redus în cursul anului 2013 (prin limitarea exceselor salariale şi a veniturilor nejustificate acordate de către fostele comisii de supraveghere). O a doua etapă de reducere va avea loc în anul 2014. Bugetul ASF pentru acest an prevede un nivel al salariilor lunare redus cu mai mult de 15% faţă de momentul comasării fostelor comisii de supraveghere. Măsurile de reducere a salariilor fac parte din politica de organizare şi restructurare a ASF în urma comasării fostelor comisii de supraveghere. Salariile angajaţilor ASF sunt în conformitate cu prevederile art.15 din OUG nr. 93/2012. Nivelul salarial ia în considerare nivelul remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară, astfel încât să existe o corelare cu nivelul salariilor din entitățile supravegheate şi să fie asigurată independența în actul de supraveghere. Câştigurile salariale lunare prezentate recent în presă sunt eronate (salariile lunare nete ale directorilor ASF nu depăşesc echivalentul în lei a 4.000 de euro şi nu cum eronat au fost vehiculate în presă informaţii potrivit cărora există directori în ASF plătiţi lunar cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro). Precizăm, de asemenea, că membrii consiliului nu desfăşoară nicio altă activitate remunerată (cu excepţia celei de cadru didactic), iar conducerea executivă, directorii şi ceilalţi salariaţi ai autorităţii nu primesc niciun spor salarial.
 
3. Actuala şi viitoarea organigramă a ASF
 
Restructurarea ASF, după comasarea fostelor comisii de supraveghere, face obiectul unei evaluări realizate de consultantul independent PwC Audit. O primă etapă a acestei evaluări a fost încheiată (evaluarea a 162 de persoane cu funcţii de conducere). O a două etapă este în derulare până la 15 februarie 2014 şi presupune o analiză care să identifice modalităţile de optimizare şi eficientizare a structurii organizaţionale a ASF. Evaluarea făcută de consultant va ajuta ASF să promoveze o politică de salarizare care să coreleze veniturile cu performanţa (în acest sens fiind introduse criterii pentru o primă evaluare semestrială, cu termen 30 iunie 2014, a tuturor angajaţilor). În final va rezulta o nouă organigramă.
 
ASF înţelege întrebarea legitimă dacă Autoritatea răspunde aşteptărilor investitorilor, opiniei publice, industriei supravegheate, dar este nevoie de timp pentru a rezolva chestiuni cu rădăcini structurale. Pentru limitarea perioadei de rezolvare a acestor probleme, două comisii interne au elaborat deja rapoarte de evaluare a activității de supraveghere. Episoadele regretabile din ultima perioadă arată că sunt aspecte ale activităţii de supraveghere ce trebuie îmbunătăţite, iar ASF ia măsuri pentru îndreptarea acestor probleme.
 

3 februarie 2014
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De Dragobete, Asociaţia „Suflete deschise” lansează un nou îndemn - Iubește pe toată lumea!

25 Feb 2024 617

ZIUA LIVE. Curajul, cea mai importantă moștenire pe care o avem de la daci. „Dacii aveau această dorință de libertate“

14 Apr 2022 1589

ZIUA LIVE. Aurel Mototolea. „Dacii ne-au transmis genele” (VIDEO)

13 Apr 2022 1576

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Tropaeum Traiani, reper latin al României și emblema milenară a Dobrogei (galerie foto+video)

28 Oct 2021 5325

Noaptea Muzeelor 2021 MINA Constanța. Personal costumat în daci și romani, uniforme școlare din perioada comunistă și alte categorii de bunuri culturale

13 Jun 2021 1660

Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța Noaptea Muzeelor la Tomis

04 Jun 2021 2320

Nicolae Furdui Iancu, membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști, își serbează azi onomastica

06 Dec 2020 6474

„Dobrogea Digitală” – „Monumentul triumfal de la Adamclisi” (1977) Legendarul Mars Ultor, divinitatea protectoare de pe „biserica lui Adam”

15 May 2020 4776

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 8 februarie 2019

08 Feb 2019 2384

Constanța. Piața Ovidiu un real conglomerat balcanic Între ”Trandafirul de la firida mea”, ”Noaptea Muzeelor” și festivalul culinar (galerie foto+video)

19 May 2018 13421

Renault Romania recheamă în service mai multe autovehicule Daci Duster. Ce probleme au fost identificate

22 Mar 2018 2183

#citeşteDobrogea Vinurile dobrogene de altădată. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

30 Dec 2017 4549

Astăzi, îşi serbează onomastica. Constănţeni care poartă numele Sfântului Andrei (galerie foto)

30 Nov 2017 3161

Revista presei locale

21 Aug 2017 2591

Revista presei locale

19 Aug 2017 2451