Concluzia ultimei dezbateri publice organizate de IPP Reformă radicală în sistemul de achiziţii publice din România

Sistemul de achiziţii publice trebuie reformat radical, aceasta este concluzia celei mai recente dezbateri publice organizate de Institutul pentru Politici Publice. „Sistemul românesc de achiziţii publice, cu o valoare de peste 15 miliarde de euro, trebuie reformat de o manieră radicală, mai ales la nivelul instituţiilor responsabile respectiv al atribuţiilor acestora, au concluzionat participanţii la seminarul Achiziţii publice sustenabile pentru eficientizarea investiţiilor în România, organizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) în data de 28 octombrie a.c.”, se arartă într-un comunicat de presă transmis de IPP.
La dezbateri au luat parte lideri ai actualei conduceri a ANRMAP, a UCVAP, a CNSC, a ANI, foşti preşedinţi ai ANRMAP, directori ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională, dar şi experţi olandezi în achiziţii publice.
 
Contractele, la dispoziţia societăţii civile

Participanţii la dezbatere au convenit asupra faptului că trebuie regândite politicile de pregătire a personalului care îşi desfăşoară activitatea în domeniul achiziţiilor publice, dar şi în ceea ce priveşte rearanjarea noilor politici publice în domeniu pe premise corecte. În acest sens, „statul român trebuie să admită că actualul sistem al achiziţiilor publice nu reprezintă o piaţă concurenţială, datele arătând că în acest moment, o serie de operatori «domină» piaţa achiziţiilor estimată la peste 15 miliarde de euro în 2012”, se mai arată în acelaşi comunicat.

Cei prezenţi au discutat şi despre necesitatea unei bune coordonări între instituţiile de control, în acest sens, „abordarea Autorităţii de Audit urmând să fie îndreptată şi către prevenirea problemelor din sistem, ci nu numai către sancţionarea cu orice preţ a autorităţilor contractante”.
În ceea ce priveşte creşterea credibilităţii sistemului de achiziţii publice, acest lucru se poate face printr-o abordare mai transparentă a procesului, inclusiv punerea la dispoziţia societăţii civile a copiilor contractelor.
 
Olanda, Austria şi SUA, modele eficiente şi transparente

Dezbaterea organizată de IPP a fost apreciată ca „deosebit de oportună în contextul în care noua propunere de Directivă Europeană privind achiziţiile publice a fost lansată în dezbatere publică, România confruntându-se cu serioase probleme în ce priveşte funcţionarea sistemului de achiziţii ca o adevărată piaţă concurenţială”. După cum se mai precizează în acelaşi comunicat de presă, cea mai recentă analiză a IPP asupra întregului sistem de achiziţii publice arată, printre altele, că, în 2012, 97% dintre contracte au fost atribuit pe criteriul „preţului cel mai scăzut”, numai 25% din valoarea totală a achiziţiilor derulate în 2012 este reprezentat de contracte finanţate din fonduri europene, iar autorităţile contractante cu cele mai mari achiziţii derulate au fost, anul trecut, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, OMV Petrom SA, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale SA.

„La dezbatere s-a prezentat un amplu material documentat privind preocuparea Statului Olandez pentru eficienţa, durabilitatea şi transparenţa investiţiilor publice, această ţară făcându-şi un obiectiv de politică publică prioritar din asigurarea unor standarde de calitate durabile pentru achiziţiile de servicii sau bunuri. Au fost discutate, de asemenea, modele relevante de achiziţii publice eficiente şi transparente cum ar fi: Olanda, Austria şi SUA, cei prezenţi agreând că inclusiv în vederea transpunerii noii Directive Europene în legislaţia românească este necesar a se studia practici internaţionale în domeniu pentru evitarea succesivelor modificări asupra cadrului legal, aşa cum s-a întâmplat în exces în ultimii ani”, se arată în comunicatul transmis de IPP.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, reabilitează blocurile din comună. Investiție de 10 milioane lei

25 Mar 2024 553

Primăria Constanța cumpără hârtie de la Dolex Com SRL. Care este valoarea contractului (DOCUMENT)

05 Mar 2024 499

Achiziții Constanța Primăria Crucea solicită ofertă de preț pentru construirea unui teren de sport cu balon la Băltăgești (DOCUMENT)

04 Mar 2024 453

Romcontexpert SRL, un nou contract cu Primăria Constanța. Se va ocupa de auditul financiar pentru Spitalul de Boli Infecțioase (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 613

Licitații publice Consultanții de casă ai Primăriei Constanța au câștigat un nou contract! (DOCUMENT)

16 Feb 2024 755

Licitații Constanța RC Energo Install SRL, contract prin cumpărare directă cu Primăria Medgidia

13 Feb 2024 917

Eco Sud pierde procesul cu Iridex Group Salubrizare CCR sesizată în litigiul privind achiziția serviciilor de salubrizare a deșeurilor municipale din județul Constanța!

06 Feb 2024 971

Contract de milioane... de euro! Ministerul Apărării cumpără de la Best Achiziții, Stimpex și Rotman Industries rații individuale de luptă pentru personalul Forţelor Navale! (DOCUMENT)

01 Feb 2024 1435

Bulevardul Madrid din Constanța costă cu 60% mai mult decât prețul inițial. Costul total al proiectului este de 23,5 milioane euro (DOCUMENTE)

31 Jan 2024 1700

Angajări Constanța Post vacant la Spitalul Clinic CF Constanța. Condiții

18 Jan 2024 1653

Primăria Constanța se pregătește de alegeri Vrea să închirieze un spaţiu cu destinația de depozit pentru materialele necesare desfăşurării celor patru cicluri electorale!

15 Jan 2024 677

Consilierul detașat toamna trecută de la Consiliul Județean își va continua activitatea în Prefectura Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 833

Licitații Constanța CNAPMC SA, achiziție de motorină Euro Diesel în regim de scutire de la plata accizelor (DOCUMENT)

05 Jan 2024 736

Ce firmă a bătut palma cu CN ACN SA, pentru servicii de închiriere de vehicule de transport de persoane cu șofer? (DOCUMENT)

06 Dec 2023 1072

Modificări ale pragurilor aplicabile procedurilor de achiziție publică (DOCUMENT)

05 Dec 2023 661