Contemporan, tradițional și universal într-o singură expoziție

După un început de an promițător, care continuă trendul constant ascendent al pieței de artă contemporană, Artmark continuă să lanseze oportunități de afirmare artiștilor români prin organizarea celei de-a doua licitații dedicate în mod special vitalității noii arte, Licitația de Artă Postbelică & Contemporană. În paralel, se va deschide și expoziția Licitației de Valori Tradiționale, care conferă un echilibru aparte ansamblului expozițional prin opere și obiecte de colecție impregnate cu simboluri românești tradiționale, dar și expoziția Licitației de Bijuterii, care dă strălucire la propriu.
 
București 19 martie 2014
 
Dacă arta de patrimoniu conduce în topurile din România, în cazul artei contemporane, cererea depășește granițele țării, atrâgând din ce în mai mulți negustori de artă și colecționari străini. Aflați în 2013 în top 10 al celor mai tranzacționți artiști români în licitațiile caselor internaționale și totodată în topul artiștilor cu cea mai mare "cifră de afaceri" în licitațiile din România, Constantin Piliuță, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa și Horia Damian sunt prezenți în expoziția Licitației de Artă Postbelică & Contemporană. Constantin Piliuță este reprezentat prin două opere, "Artistul" și "Muzicanți", Ștefan Câlția prin "Primăvara", iar Horia Damian prin "Eva adormită" și "Poarta egipteană".
 
În expoziția licitației, vor fi prezenți și alți artiști bine tranzacționați pe piața din România precum Ion Pacea cu trei lucrări ("Jucători de șah", "Melci și scoici" și "Richard III") și Sorin Ilfoveanu cu două lucrări ("Menestreli" și "Tava de aramă"). Dintre artiștii reprezentativi pentru arta contemporană prezenți în expoziție se numără și Corneliu Brudașcu, Ciprian Mureșan, Victor Man (artistul anului 2014 potrivit recentului premiu acordat de cel mai mare colecționar corporatist de artă contemporană din lume, Deutsche Bank), toți trei făcând parte din fenomenul Școlii de la Cluj. Alți artiști importanți ale căror opere vor putea fi admirate sunt Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Paul Neagu, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Tara (Sorin von Neudorf) sau Roman Tolici.
 
Cu un alt registru conceptual, în expoziție se află secțiunea dedicată Licitației de Valori Tradiționale care anticipează sărbătorile pascale prin redarea unor simboluri consacrate, dar și oferirea pasionaților de oenologie posibilitatea de a se delecta cu o selecție de vinuri, din care mai bine de jumătate au un scor Parker de peste 90 de puncte, cu prețuri de pornire de la 45 de euro. De asemenea, publicul poate admira obiecte de colecție cu tematică pascală, tablouri tradiționaliste realizate de Ion Theodorescu-Sion ("Madonă tradițională"), Leon Biju ("Natură statică cu ștergar pascal", "La slujba de Înviere") și alți artiști interbelici, precum și icoane de colecție cu o periodizare începând din secolul al XVIII-lea.
În expoziția licitațiilor din prima parte a lunii aprilie, este prezentă și o secțiune special dedicată rafinamentului feminin care va fi celebrat în Licitația de Bijuterii. O gamă de 100 de loturi din care publicul va putea alege bijuterii care respectă întocmai exigențele celor mai meticuloși bijutieri, cu prețuri de pornire sub 100 de euro pentru cercei și ajungând până la 8.000 de euro pentru o brățară din platină, bogat decorate cu diamante.
Expoziția Licitației de Artă Postbelică & Contemporană va putea fi vizitată în perioada 25 martie – 7 aprilie, la Palatul Cesianu-Racoviță, licitația având loc marți, 8 aprilie, la Athénée Palace Hilton. Iar, expoziția Licitației de Valori Tradiționale și a celei de Bijuterii va putea fi admirată în perioada 25 martie – 15 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, cele două licitații având loc miercuri, 16 aprilie, la Club Biavati.
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 444

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 260

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 445

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2043

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 954

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 573

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 520

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 624

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 954

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 571

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 553

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 589

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 890

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2416

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 914