PANORAMA RISCURILOR SECTORIALE - COFACE

Schimbari pozitive in America de Nord si Asia
Riscurile se stabilizeaza in Europa, datorita industriei textile care investeste in inovare
 
Comertul cu amanuntul si industria automobilelor din America de Nord si cea a serviciilor din Asia Emergenta si-au consolidat pozitia, fiind considerate ramuri cu risc ’moderat’
In Asia si America de Nord, cererea privata dinamica continua sa optimizeze riscurile sectoriale. In functie de indicatorul de risc sintetic dezvoltat de economistii Coface si consolidat prin experienta underwriter-ilor in comportamentul de plata al companiilor, imbunatatirea riscului de credit se concentreaza pe aceste doua regiuni.
§ In America de Nord, comertul cu amanuntul si industria automobilelor au facilitat conversia categoriei de risc de la ’mediu’ la ’moderat’ pe fondul unei tendinte pozitive in consumul populatiei.
Industria automobilelor a avut parte de vanzari de masini noi, revenind astfel la nivelul dinaintea crizei economice, stimulat de cerintele de reinnoire. In paralel, fluxurile de numerar ale producatorilor auto au crescut cu 19% fata de anul trecut.
Pentru comertul cu amanuntul din Canada si SUA, vanzarile au crescut cu 3,9% pentru comerciantii online si cei traditionali pe parcursul anului trecut. Cifra de afaceri, in crestere cu 5% la sfarsitul lunii octombrie 2013 reflecta, de asemenea, o reinnoire a gradului de incredere.
§ In economiile emergente din Asia, Coface considera riscul de credit al industriei de servicii a fi unul ’moderat’. Cifra de afaceri si profitabilitatea au crescut considerabil in domeniul serviciilor corporative, in special in IT si inginerie. In intreaga regiune, dezvoltarea clasei de mijloc din China a contribuit la stimularea turismului din tarile asiatice, o tendinta care va beneficia de cresterea venitului consumatorului chinez in urmatorii ani.
In Europa de Vest, riscurile sunt in mare parte stabilizate datorita iesirii din recesiune a zonei Euro. Dar cererea interna lenta din Europa de Sud afecteaza riscurile sectoriale europene, astfel ca niciun sector nu se incadreaza inca in clasa de risc de credit ’moderat’.
Industria textila europeana: inovatia este cheia succesului
Slabita de transformarile majore cauzate de globalizare si de socurile cererii din perioada crizei financiare, industria textila si cea de imbracaminte a fost incadrata in clasa de risc ’mediu’ in cele trei regiuni revizuite. In Europa, industria textila este relativ robusta, dar vanzarile sectorului de imbracaminte sufera din cauza consumului in scadere. Situatia din Franta confirma insa o energie noua din punctul de vedere al textilelor. Numarul de insolvente in acest sector aproape s-a injumatatit incepand cu anul 2009, in ciuda nivelului mare la nivel general pentru companiile franceze. La sfarsitul lunii octombrie 2013, din cele 62.431 de insolvente inregistrate de Coface intr-un an, doar 83 au fost in sectorul textilelor.
Industria textila europeana ramane competitiva in ciuda produselor low-cost din tarile in curs de dezvoltare, dar adevarata cheie a succesului consta in inovatie. Lupta pentru supravietuire a fortat multe companii sa investeasca in produsele textile dedicate uzului industrial, ce apartin in general pietelor de nisa. Tarile scandinave au fost primele care au luat cu asalt domeniul inovarii prin restructurarea industriei textile. Suedia, de exemplu, investeste mai mult decat restul Europei in Cercetare & Dezvoltare in mod constant, cu cheltuieli echivalente a 3,4% din PIB, comparativ cu 2,25% in Franta si aprox. 1,5% in Spania si Italia. De asemenea, Suedia instruieste ingineri pentru a satisface nevoile reale ale industriei.
Forta inovarii da cu siguranta roade. Dar poate fi luata in considerare stabilitatea intr-un sector care se confrunta cu fluctuatia preturilor materialelor prime, necesitatea de a-si finanta inovatia si amenintarea concurentei din partea tarilor emergente care optimizeaza constant? Inovatia nu este batuta in cuie, iar pentru a continua sustinerea redresarii in sectorul european de textile, industria trebuie sa isi continue strategia care a dus la redresarea acestuia. Unul dintre activele sale cheie este abilitatea de a furniza catre o varietate de piete, deoarece produse textile dedicate uzului industrial pot fi aplicate la o gama larga de domenii, precum sportul, industria mobilei, medicina, agricultura si mediul inconjurator. In concluzie, prin aportul constant adus Cercetarii & Dezvoltarii, industria textila contribuie la optimizarea altor sectoare si la tendinta pozitiva de a se specializa, in special in Europa si Franta.
 
Industria textila din Romania

In Romania, conform situatiilor financiare anuale publicate de Ministerul Finantelor, 1.774 de firme isi desfasurau activitatea in domeniul fabricarii produselor textile la sfarsitul anului 2012, numarul acestora fiind practic similar celui inregistrat in 2011, dar cu 27% mai scazut decat in perioada anterioara declansarii crizei economico-financiare (peste 2.400 de firme fiind inregistrate cu acest obiect de activitate la sfarsitul lui 2008).
30% dintre cele 1.774 de companii romanesti din domeniu nu desfasurasera o activitate economica relevanta pe parcursul anului 2012, cifra de afaceri declarata fiind zero. In plus, doar 45% dintre companiile active in industria textilelor au reusit sa obtina profit la sfarsitul exercitiului financiar 2012 (cu 4% mai putine fata de anul precedent), in timp ce aproape 1.000 de firme au inregistrat pierderi sau au incheiat anul financiar cu profit zero.
De remarcat este si calibrul redus al companiilor cu activitati in domeniul productiei de textile (cifra de afaceri medie a firmelor active fiind de doar 831 KEUR), in conditiile in care nu mai putin de 85% dintre acestea au contabilizat in 2012 vanzari mai mici de 500 KEUR, doar 39 au depasit un plafon al vanzarilor anuale de 5 MIL EUR, iar pe piata nu exista niciun jucator cu cifra de afaceri de peste 100 MIL EUR.

Cu toate acestea, se poate aprecia ca si in cazul acestei industrii, contextul economic dificil al ultimilor ani a indeplinit un rol de selectie a companiilor cu adevarat viabile. Astfel, dupa contractia puternica a volumului vanzarilor resimtita pe parcursul anului 2009 (scadere cu 15% a cifrei de afaceri totale si pierderi nete de 11 MIL EUR), companiile ramase in functiune au reusit un adevarat reviriment pe parcursul urmatorilor 3 ani, inregistrandu-se cresteri ale cifrei de afaceri la nivel sectorial de +4,7% in 2011 si +17,3% in 2012 in conditiile mentinerii unei rate a profitabilitatii in intervalul 2-2,5%.
Gradul de indatorare la nivelul industriei s-a situat la un nivel satisfacator pe parcursul ultimilor ani, in jurul valorii de 56%, mentinandu-se astfel capacitatea de finantare a sectorului.
Desi industria textila din Europa da semne de revigorare odata cu imbunatatirea climatului de business european din tarile dezvoltate, din pacate in Romania aceasta inca sufera, observandu-se cu precadere in numarul mare de insolvente, aproximativ 147 de insolvente la 1000 de firme active, ocupand astfel locul 1 in topul insolventelor la nivel sectorial.
Impactul social a fost si el semnificativ, in special in 2013, unde din peste 100.000 de slujbe pierdute ca urmare a insolventelor, peste 60% au fost concentrate in 5 sectoare precum: textile, constructii, substante chimice, metalurgie, alte servicii. Consideram ca doar prin inovatie si identificarea unor canale de nisa, alaturi de o orientare in forta catre exporturi se va putea consolida si revigora acest sector greu incercat.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbal Victorie în deplasare cu Potaissa Turda și CSM Constanța s-a calificat în sferturile Cupei României

20 Mar 2024 862

Sondaje de opinie Peste 70% dintre participanții la sondaj nu cred că România va adera la Schengen și pe cale terestră în 2024!

21 Jan 2024 1040

BTA 38% dintre bulgarii dintr-un studiu global sunt pesimişti faţă de 2024, alţi 18% - optimişti

01 Jan 2024 729

CSM Constanța „Pentru România!“, a strigat Elena Zaharia, după ce a învins-o pe japoneza Rin Mende la Campionatul Mondial

02 Dec 2023 1092

Tenis de masă CSM Constanța s-a calificat în sferturile ETTU EuroCup Women

16 Nov 2023 834

Baschetbalistele de la CSM Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României (GALERIE FOTO)

07 Oct 2023 1000

Gânduri frumoase pentru elevi Bogdan Huțucă, deputat PNL - „Educația este cea mai bună trambulină spre o carieră de succes"!

11 Sep 2023 726

Liga a 4-a Constanța 2023/2024 Fotbalist nigerian la Viitorul Cobadin. Transferat și un jucător care a evoluat în Germania (GALERIE FOTO)

16 Aug 2023 3538

Tenis de masă Medalie pentru fetele de la LPS „Nicolae Rotaru“ la Naționalele de juniori Under-13

15 May 2023 1804

Horoscop Este rost de câștiguri importante la debutul acestei săptămâni

10 Apr 2023 1322

Reuven Azar, Ambasador al Israelului în România – „Considerăm că orașul Constanța poate deveni un hub în Marea Neagră”

30 Mar 2023 1125

Eliza Samara a rămas cu o victorie uriașă la Singapore, contra campioanei olimpice, și cu un alt meci memorabil, cu Margaryta Pesotska

16 Mar 2023 1695

Fotbalistele de la Farul Constanța s-au calificat în sferturile Cupei României

13 Mar 2023 1402

#ConstanțaEsteBine 7.03.2023 Matematica lunii martie

07 Mar 2023 1356

Sondaj de opinie 73% dintre constănțeni nu cred că cele două spitale noi finanțate prin PNRR vor fi finalizare până în 2026!

13 Feb 2023 1389