Patrimoniul Național devine privat. Epoca de Aur surprinde din nou

Seara de 6 martie a adus la Licitațiile "Colecția Gen. Constantin Doncea" și "Epoca de Aur" aproape 750 de participanți în sală și în mediul virtual, prin platforma de licitare online, Artmark Live. Ascendența constantă a utilizatorilor programului de licitare confirmă interesul crescut al pasionaților de frumos de a lua parte la spectacolul licitației prin toate mijloacele posibile și, totodată, o aliniere la tendințele globale. Succesul celor două licitații a fost validat și de numărul de 156 de palete de licitare distincte, care au adus un total de adjudecare de 321.275 euro.
București, 7 martie 2014
Colecția Doncea s-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru iubitorii de artă, fapt demonstrat de rata de adjudecare de 92,31%, suma totală de adjudecare ajungând la 263.670 euro. La capitolul recorduri de autor s-au înscris două opere de sculptură, anume artistul Gheorghe Anghel cu sculptura "George Enescu", adjudecată la valoarea de 6.500 euro - cvadrupul prețului de pornire, și artistul Richard Hette cu opera "Alegoria toamnei", adjudecată la suma de 2.500 euro, aproape dublul prețului de pornire. După cum se preconiza, toate cele 18 opere clasate în Patrimoniul Național au intrat în colecții private, dintre care se remarcă opera lui Nicolae Dărăscu, "Vedere a satului Grimaud" care a fost achiziționată la triplul prețului de pornire (adj. 30.000 euro) și cea a lui Ștefan Luchian, "Grădina casei din strada Povernei", achiziționată la peste dublul prețului de pornire (adj. 35.000 euro).
Fără a se lăsa mai prejos, ediția de anul acesta a Licitației "Epoca de Aur" a suscitat interesul colecționarilor mai mult ca în 2012. Cu o rată de adjudecare a loturilor de 84,74% și cu un total de 57.605 euro, licitația a fost considerată drept o reușită pentru piața obiectelor de colecție de acest tip din România. Atracția serii a fost disputată între sabia aurită, de protocol, primită cadou de Ceaușescu din partea Armatei Române, adjudecată la suma de 7.000 euro (de șapte ori mai mult ca prețul de pornire), și afișul CiCo din anii 70, al cărui preț a urcat de peste 20 de ori. La mare căutare s-au aflat și trofeele diplomatice, dintre care se remarcă un pumnal care a apaținut lui Macovescu și care a fost achiziționat cu 1.400 euro (de șapte ori mai mult ca prețul de pornire). Realismul socialist a câștigat noi recorduri de autor prin artiștii Adrian Maftei cu "Brigadier fruntaş" (adj. 2.250 euro), Oswald Adler cu "Telegrafiști" (adj. 2.500 euro) și Gheorghe Iacob (artist cunoscut, dimpotrivă, pentru apartenența la Grupul Andreescu, reprezentativ pentru o stilistică dizidentă de la realismul socialist) cu "Colectivizarea" (adj. 2.200 euro).
 
La Artmark, restul lunii martie aduce cel mai așteptat eveniment al sezonului: Expoziția Licitației de Primăvară. Timp de 12 zile Palatul Cesianu-Racoviță devine principala atracție a bucureștenilor în materie de artă românească importantă și de artă europeană. Acestea pot fi vizitate începând cu sâmbătă, 8 martie și până miercuri, 19 martie, la sediul Artmark, iar pe 20 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, unde, la ora 19:00, va începe și Licitația de Primăvară 2014.
 
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%.
Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă.
Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 456

Licitații Constanța Primăria Cobadin investește în lucrări pentru implementarea unei investiții publice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 411

Cumpărări directe Constanța Utilități Publice-Gospodăria Comunală SRL Cernavodă, contract de furnizare de agregate de carieră și de balastieră (DOCUMENT)

22 Apr 2024 378

Licitații Constanța Achiziție de peste jumătate de milion de lei făcută de Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

22 Apr 2024 457

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 486

IPJ Constanța, pregătiri pentru alegerile locale din 9 iunie! Investiție de 55.000 de euro pentru reparații generale la sediu

19 Apr 2024 356

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” investește în lucrări de reparații laborator smart labs și anexă (DOCUMENT)

19 Apr 2024 337

Licitații Constanța Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, licitație deschisă pentru lucrări de reparații la atelierul mecanic (DOCUMENT)

19 Apr 2024 322

Cumpărări directe Constanța Primăria Istria investește în lucrări de amenajare a platformei Școala Nuntași (DOCUMENT)

19 Apr 2024 357

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 485

Cumpărări directe Constanța Primăria Pantelimon cumpără stație de autobuz (DOCUMENT)

18 Apr 2024 482

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Castelu, licitație deschisă pentru lucrări montare pavele și borduri pe strada Republicii (DOCUMENT)

18 Apr 2024 492

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local Amzacea investește în servicii de întreținere a spațiilor verzi din comună (DOCUMENT)

18 Apr 2024 375

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 569

Licitații Constanța Primăria Techirghiol va reabilita Biblioteca Orășenească și Grădinița cu Program Prelungit (DOCUMENT)

17 Apr 2024 333