Peste 90% dintre managerii financiari din România cred că vor avea obligaţii suplimentare de raportare ca urmare a implementării recomandărilor rapoartelor BEPS ale OECD, arată un sondaj PwC România

Bucureşti, 26 noiembrie 2015 – Managerii financiari din România sunt conştienţi de amploarea modificărilor în practica fiscală pe care le va genera implementarea rapoartelor BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) emise de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), arată un recent sondaj PwC efectuat în rândul a 104 manageri financiari.
 
80% dintre respondenţi consideră că implementarea recomandărilor incluse în rapoartele BEPS în legislaţia naţională va afecta cu siguranţă activitatea companiilor lor, 16% consideră că acest lucru este posibil şi doar 4% cred că nu vor fi afectaţi pentru că implementarea rapoartelor BEPS va fi dificilă în România.
 
Modificările legislative presupuse de rapoartele BEPS nu sunt considerate ca fiind clare de către managerii financiari din România. Totuși, 93% dintre respondenţi au declarat că se aşteaptă la obligaţii suplimentare de raportare, în vreme ce doar 7% dintre participanţii la sondaj consideră că nu vor avea astfel de obligaţii suplimentare pentru că fac parte dintr-un grup de societăți românești.
 
„Având în vedere modificările legislative majore în domeniul preţurilor de transfer, atât pe plan intern, cât şi internaţional, precum şi intensificarea controalelor fiscale în această privinţă, nu este de mirare că 96% dintre respondenţii la sondajul PwC consideră preţurile de transfer printre cele mai importante trei arii de interes fiscal pentru companiile lor. Acest lucru reliefează nevoia companiilor din România de analize de calitate în acest domeniu, ceea ce depinde într-o mare măsură de abilitatea și expertiza profesioniştilor în preţuri de transfer din ţara noastră”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partener, PwC România şi Lider al Echipei de Preţuri de Transfer a PwC în Europa Centrală şi de Est.
 
Dacă totuși se ajunge la ajustări de prețuri de transfer și implicit, la situații de dublă impunere, 68% dintre respondenţi consideră că actualul mecanism de evitare a dublei impuneri pare dificil de pus în practică şi doar 18% cred că acesta va funcţiona la nevoie.
 
În aceste condiții, majoritatea respondenţilor români se declară proactivi în abordarea problematicii preţurilor de transfer: 49% dintre aceştia spun că ar pregăti o politică de preţuri de transfer a companiei înaintea de demararea unor tranzacţii intra-grup, iar 24% ar opta pentru obţinerea unui acord de preţ în avans. Doar 27% dintre respondenţi mizează pe întocmirea dosarului preţului de transfer pentru anii fiscali încheiaţi.
 
„Este foarte important pentru contribuabili sa utilizeze instrumente de conformare voluntară precum conceperea unei politici de prețuri de transfer înainte de a se angaja în tranzacţii intragrup sau iniţierea unui dialog deschis cu autoritățile fiscale prin intermediul unui acord de preţ în avans.”, a declarat Daniela Dinu, Director şi Lider al Echipei de Preţuri de Transfer a PwC România.
 
 „Având în vedere experiența ultimului an, ne așteptăm ca tendinţa de conformare voluntară să prindă contur din ce în ce mai mult în rândul contribuabililor români”, a adăugat Daniela Dinu.
 
Sondajul a fost efectuat de echipa de preţuri de transfer a PwC România în cadrul unei conferinţe în domeniu organizată pe 17 noiembrie 2015 la Bucureşti.
 
Despre PwC
 
Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 208.000 de specialiști dedicați oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.
 
© 2015 PwC. Toate drepturile rezervate.               
                
PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte companii vor relua activitatea obligatorie la birou pentru toţi angajaţii

18 Apr 2022 1131

Dinu Bumbăcea preia conducerea PwC România, companie care are birou deschis şi la Constanţa

31 Mar 2021 1582

Studiu 90% dintre companii consideră că amânarea plății obligațiilor fiscale este cea mai utilă dintre măsurile fiscale luate în actualul context

02 Apr 2020 1755

Schimbări în echipa de conducere a PwC România. Cine sunt cei numiţi în funcţiile de conducere

21 Jun 2018 2305

PwC România a dat startul ediţiei din acest an a PwC Career-Boosting Game

28 Mar 2016 1694

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a fost de peste 3 miliarde de euro anul trecut, arată o analiză a PwC România

23 Feb 2016 1528

Comunicat de presa PwC - 56% dintre directorii de companii din România se aşteaptă să crească numărul de angajaţi în următoarele 12 luni, arată raportul PwC Global CEO Survey 2016

20 Jan 2016 1379

Comunicat de presa PwC - Costul absenteismului în România a fost de 703 Euro per angajat, potrivit studiului PwC Saratoga 2015

12 Jan 2016 1308

Rata recrutărilor externe este în creştere în toate sectoarele, potrivit ediţiei 2015 a studiului PwC Saratoga

07 Dec 2015 1299

Comunicat de presa PwC - România, pe locul 55 în clasamentul global Paying Taxes 2016 calculat de PwC

24 Nov 2015 1669

Comunicat de presa PwC - Ţările din Europa Centrală şi de Est trebuie să-şi intensifice colaborarea şi schimbul de bune practici pentru combaterea fraudei de TVA

19 Nov 2015 1173

Conferinţă la Hotel Vega, din Constanţa, pe tema Codului Fiscal

11 Nov 2015 2526

Comunicat de presa PwC - Decalogul fiscalităţii în 2016. Principalele teme fiscale ale momentului, potrivit experţilor PwC România

29 Oct 2015 1359

Comunicat de presa PwC - România are potenţialul de a deveni un jucător important în produc?ia cinematografică la nivel european dacă s-ar aplica politici publice favorabile, arată un studiu PwC România

22 Oct 2015 1243

Comunicat de presă PwC România a angajat 162 de proaspăt absolvenţi

05 Oct 2015 1238