Comunicat de presă - Seară de operă

Vineri, 18 septembrie a.c., ora 19:00, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța va avea loc o Seară de Operă în compania Sopranei Otilia Rădulescu Ipek și a Pianistei Terane Abbaszade.
 Evenimentul este organizat de Yunus Emre Enstitüsü Centrul Cultural Turc Constanța, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.
Intrarea este liberă.

Cine este Otilia Rădulescu Ipek?
S-a născut în Pitești, România. S-a dedicat muzicii înca din copilărie, începând cu studiul viorii la vârsta de 8 ani și continuând mai târziu cu cel al cantului. Prima profesoară de canto a fost Cornelia Voica, care insistă ca Otilia să urmeze drumul operei încă de la varsta de 16 ani. Dar în acea perioadă ea preferă muzica ușoară. Această pasiune a adus-o în anul 1986 ca solist vocal pe scena secției de estrada a Teatrului Al. Davila din Pitești, unde a avut şansa de a beneficia de prețioasele îndrumări ale compozitorului și dirijorului Dumitru Lupu. Au urmat câțiva ani plini de spectacole, turnee și premii la diverse festivaluri  pentru tineri muzicieni. Printe cele mai importante sunt  premiul al treilea la secția de interpretare “Mamaia 87” și Trofeul la secția de creație “Mamaia 89”, cărora le-au urmat apariții TV, înregistari radio și un single Electrecord.
  Anul 1991 a adus schimbări esențiale în viața și cariera Otiliei odată cu hotărârea sa de a se stabili în Turcia. Intrarea la sectia de canto a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul a făcut ca vocea ei să intre pe alt fagăș. A absolvit ca soprană la clasa prof. Gul Sabar. Ulterior a participat la cursurile masterclass susținute de Leyla Gencer și Giovanna Canetti.  Din anul 2000 este solistă a Operei de Stat din Istanbul, an ce i-a adus un important premiu al 2-lea la Concursul Internațional de Canto Leyla Gencer, urmat de roluri de prima mărime din repertoriul liric universal. Până acum, atât pe scena operei din Istanbul, cât și a celor din Ankara, Izmir, Mersin și Samsun a interpretat: G.Verdi: “Un Ballo în Maschera“ - Oscar, A.Borodin: "Prince İgor“ - Polovitsian Girl,  W.A.Mozart: "Don Giovanni"- Zerlina, G.Verdi: "La Traviata"- Violetta Valery, W.A.Mozart:"La finta giardiniera "-Sandrina, G.Donizetti: "L'elisir d'amore “ -Adina, G.Bizet:"Les pecheurs de perles"-Leila , W.A.Mozart: "Die Zauberflote"-Pamina.
În stagiunea 2007-2008 în premieră absolută în Turcia a interpretat rolurile Magda în "La Rondine" - G.Puccini și Giulietta în "I Capuleti e i  Montecchi " - V.Bellini.
Tot pe scena Operei de Stat din Istanbul au urmat rolurile:  Eurydice în “Orfeo și Eurydice - G.W.Gluck, Violetta Valery într-o noua producție “La Traviata” - G.Verdi, cărora  li s-au adăugat în ianuarie 2010 W.A.Mozart: “Le Nozze di Figaro”-Contessa Almaviva precum și rolul Anna Erisso în opera “Maometto Secondo”de G.Rossini, spectacol susținut în cadrul Festivalului Internațional de Operă - Istanbul 2010, 2011 și 2014. O altă notabilă prezență a sopranei pe scena operei turce a fost rolul Poppea în  opera “Agrippina” de G.F.Haendel, a cărei premieră a avut loc la Izmir in iunie 2012.
  Sezonul 2014 -2015 a fost de asemenea foarte important, Opera de Stat din Istanbul încredințându-i de această dată spre interpretare, din nou în premieră absolută, rolurile Giovanna în "Giovanna d'Arco" de G. Verdi și Cleopatra în "Giulio Cesare" de G. F. Handel.
   Este de asemenea angajată într-o bogată activitate concertistică cuprinzând partituri vocal - simfonice precum: W. A. Mozart: "Missa in C minor", "Requiem", A. Dvorak: "Stabat Mater", G.Donizetti: ”Requiem”, J.Haydn-"Die Schopfung", G.Faure–“Requiem” și recitaluri  camerale în Germania, Belgia, Grecia, Lituania, Estonia, Letonia, Slovenia, România și Turcia.
   În decembrie 2012 Ministerul de Externe al României i-a acordat artistei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor românești și universale în relații internaționale. Acestuia i-au urmat în 2013 Premiul Fundației Semiha Berksoy pentru contribuția adusă scenei lirice din Turcia, iar în 2014 Premiul "Lions" pentru cea mai bună solistă de operă a anului.
   Începând din anul 2007 este profesor de canto la Secția de Operă a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul.

Cine este Terane Abbaszade?
S-a născut la Baku, Azerbaidjan. Și-a început educația muzicală la Moscova, unde a studiat pianul până la absolvirea gimnaziului. A continuat studiile la Colegiul de Artă Bulbul din Baku, obținând apoi în anul 1984 licența secției de pian a Academiei Naționale de Muzică din Azerbaidjan la clasa prof. K.Safaralyevan.

      După absolvire a fost numită profesor de pian și corepetitor la Colegiul de Artă Asef Zeynalli din Baku, unde și-a exercitat activitatea până în anul 2002.
      Odată cu stabilirea în Turcia în 2003  și-a continuat activitatea pedagogică și de corepetitor până în anul 2007 la Facultatea de Arte a Universității Yildiz din Istanbul, urmată de Conservatorul de Stat al Universității din Istanbul unde și în prezent își exercită activitatea.
    De asemenea  a susținut și o bogată activitate artistică, participând la nenumărate recitaluri și concerte atât  ca solist, cât și ca pianist de acompaniament.

    Împreună cu artistul de tar Arif Azerturk, Terane Abbaszade a lansat un album intitulat "Lumina lunii“ ("Ay Isigi"), urmat de numeroase apariții TV și Radio.

Vă mulţumim pentru interesul pe care îl manifestaţi constant faţă de evenimentele organizate de instituţiile noastre şi vă invităm să ne onoraţi şi de această dată cu prezenţa dumneavoastră, care adaugă valoare deosebită evenimentului.




                                           


           

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis a semnat decretele privind înființarea Consulatelor Generale ale României în Germania

10 Aug 2023 913

MAE A fost finalizat procesul de desfășurare a 151 de consulate itinerante (mobile) în anul 2022, în 26 de state

21 Dec 2022 1115

#DobrogeaDigitală 125 de ani de la punerea pietrei fundamentale a portului Constanța – „Portul va deveni un izvor de bogăţie pentru ţară“

16 Oct 2021 3523

Klaus Iohannis a semnat decretele privind înfiinţarea Consulatelor Generale ale României la Chişinău, Londra şi Madrid

18 Jun 2021 1167

Constanţa de odinioară Franţa, cu ochii pe Dobrogea (galerie foto)

29 Aug 2017 7214

Fondurile colectate la ediţia a X-a a Târgului de Binefacere ajung la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul“ Constanţa

22 May 2017 2277

ANAF Procedurile privind înregistrarea în scopuri de TVA pot fi consulate începând de astăzi

30 Jan 2017 1756

Românii din diaspora, revoltați Au inițiat o petiție și pun la cale un protest. Vezi de ce!

28 Jul 2016 3355

Trei consulate generale noi. Iată în ce ţări au fost înfiinţate

10 Sep 2015 2099

Târgul de Binefacere „Să dăruim împreună“ Consulatele au strâns bani pentru copiii instituţionalizaţi din judeţul Constanţa (galerie foto)

01 Jun 2015 2234

Litoral Tv Acțiune socială pentru copiii de la Centrul Antonio

09 Jul 2014 2482