Anulare impozit venit agricol

 Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi informează contribuabilii ca în Monitorul Oficial nr. 139 din 24 februarie 2015 a fost publicat OMFP nr. 197/2015, privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia.
           Contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere beneficiază de anularea impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit;
pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare;
producţia  a  fost  calamitată  în  proporţie  de  peste  30%  din  totalul producţiei  aferente fiecărei grupe de produse vegetale sau animale.             Procesele verbale pentru stabilirea gradului de calamitate se întocmesc după caz de către:        - comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă
- comitetele locale pentru situaţii de urgenţă
  - comisiile locale alcătuite din specialişti pentru evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase.     
                         Impozitul pe venitul din activităţi agricole ce urmează să fie anulat se stabileşte prin aplicarea gradului de calamitate la impozitul pe venitul anual stabilit potrivit  Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, utilizând informaţiile din declaraţia depusă de contribuabil.
                            Facilitatea privind anularea impozitului pe venitul din activităţi agricole se aprobă de către :
                        - organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul contribuabilul, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
                        - organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru contribuabilii persoane fizice fără domiciliu fiscal în România.
    
                            
                      Pentru a beneficia de facilitatea prevăzută de OMFP 197/2015, contribuabilii trebuie să depună o cerere la organul fiscal competent, care să conţină obligatoriu :
datele de identificare ale contribuabilului;
numărul şi data emiterii deciziei de impunere prin care a fost stabilit impozitul pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul 2013;

numărul şi data deciziei prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii aferente impozitului pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul 2013.                     La cererea de anulare se anexează următoarele documente:
                   - copii de pe procesele-verbale de constatare a pagubelor din care rezultă gradul de calamitate sau alte documente justificative, dacă este cazul;
                   - declaraţie pe propria răspundere a contribuabilului din care să reiasă faptul că pentru producţia agricolă calamitată nu au fost încheiate poliţe de asigurare.

 
                 În conformitate cu prevederile art. 70 din Codul de procedură fiscală cererea de anulare se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare iar în situaţiile în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare informaţii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, acest termen se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data solicitării şi data primirii informaţiilor solicitate.   
 
Ganea Florentina
 Expert sup./Comp. Com., Relatii Publice si Mass Media

 
 
 

 
 
 
 
 
 
                                                
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Impozitul pe venitul agricol se poate plăti şi la primărie

25 Aug 2014 2623