Reprezentație a dervişilor rotitori la Constanţa

Joi, 23 aprilie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța (b-dul Alexandru Lăpușneanu nr.1), Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia împreună cu Institutul Yunus Emre orgnizează o reprezentație a dervişilor rotitori intitulată “Întâlniri de suflet”. Intrarea este liberă.
 
Termenul „sema” înseamnă „cer, univers”. Însă, potrivit lui Mevlana (unul dintre părinții fondatori ai Sufismului, cunoscut drept un ordin mistic islamic de o frumusețe rară),  „sema” se traduce prin „a auzi, a auzi vocea universului”. Este vocea tuturor viețuitoarelor făurite de prezența divină, de Creator și răspunsul Creatorului la aceste voci. Rotirea dervișilor în cadrul dansului mistic simbolizează crearea universului,  trecerea la acțiune în numele dragostei față de Creator și  drumul omului către maturizare.

Dansul ritual al dervișilor se realizează în compania muzicii de taṣawwuf. Muzica se face pe ritmul inimii omului, iar dervișii când o ascultă sunt cuprinși de sentimente adânci și în acest fel pătrund în dansul mistic. Acest dans poate fi realizat fie de un singur derviș (semazen în lb. turcă), fie de mai mulți. În compania unei muzici mistice, dervișii se detașează de lumea pământească și de binecuvântările temporare ale lumii și intră în transă  eliberându-se către Creator. Aceasta este o călătorie, iar această călătorie are șapte etape. Ceremonia mistică se poate face oriunde. Dervișii trec printr-o educație specială pentru a renunța la lumea pământească și pentru a se îndrepta către Creator. Dansul mistic al dervișilor este universal, este un exemplu de dans pur, al cărui scop este glorificarea Divinității și căutarea perfecțiunii spirituale. Semnificația filosofică a rotirii în cerc se bazează pe ideea de ciclicitate: lumea începe într-un anumit punct și se încheie în același punct. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.