The Broken Circle Breakdown Cum au fost realizate tatuajele din film şi cine a interpretat piesele de pe coloana sonoră

The Broken Circle Breakdown
Tatuajele din film: temporare sau permanente? Cine a interpretat piesele de pe coloana sonoră?

The Broken Circle Breakdown / Alabama Monroe (titlul românesc: Paradisul spulberat), deținătorul Premiului César 2014 pentru “Cel mai bun film străin” și nominalizat la Oscar, la aceeași categorie, este o adaptare după spectacolul omonim The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama. Actorul din piesa de teatru, Johan Heldenbergh, joacă rolul principal şi în film, iar melodiile sunt interpretate chiar de el, înregistrate special pentru această ocazie. Partenera sa, actriţa din film, Veerle Baetens, joacă roilul unei proprietare de salon de tatuaje, motiv pentru care tatuajele, menționate în piesa de teatru,  au devenit un laitmotiv al întregului film. Un tatoo designer din Bruxelles s-a ocupat de desenele de pe corpul actriţei.

Regizorul Felix Van Groeningen povesteşte că încă de la început și-a dat seama că adaptarea spectacolului pentru film nu va fi un lucru uşor. “Piesa avea o mulţime de monologuri care nu reprezintă un material foarte cinematic”, spune regizorul. “Deasemenea, avea foarte multe planuri. De câteva ori am crezut că n-o să fiu în stare să traduc piesa într-un film”.

Soundtrack-ul bluegrass, interpretat chiar de actorii principali sau Soundtrack-ul filmului, cel mai bine vândut Soundtrack CD din istoria Belgiei
sau The Broken Circle Breakdown a devansat Titanic-ul la cel mai bine vândut Soundtrack CD

Deşi pentru coloana sonoră a fost cooptat un compozitor suedez specializat pe genul bluegrass, Bjorn Eriksson, marea majoritate a melodiilor din film provin din piesa de teatru. Sub supravegherea compozitorului, ele au fost reinterpretate pentru lungmetraj chiar de actorii principali: Johan Heldenbergh şi Veerle Baetens.

Johan Heldenbergh a creat piesa de teatru The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama (împreună cu actriţa Mieke Dobbels) în anul 2009, moment în care a trebuit să înveţe să cânte la banjo, chitară şi mandolină. Asta pentru a putea interpreta chiar el rolul personajului principal, acela al unui membru într-o trupă de muzică bluegrass.

După apariţia filmului The Broken Circle Breakdown / Alabama Monroe în Belgia, în 2012, coloana sonoră a devenit imediat “Cel mai bine vândut Soundtrack CD” din toată istoria Belgiei, devansând coloana sonoră a filmului Titanic, locul 1 de până atunci.

Tatuajele din The Broken Circle Breakdown

Aşa cum se poate bănui, tatuajele care se văd pe corpul actriţei principale, Veerle Baetens, nu au fost unele permanente. Ele au avut un rol atât de important încât regizorul Felix Van Groeningen a contactat un designer belgian din Bruxelles, pe nume Emy La Perla, ea însăşi proprietara unui salon de tatuaje, la fel ca protagonista din film. “A fost o întâlnire fenomenală”, spune Van Groeningen. “Am aflat o mulţime de lucruri despre tatuaje, mi-a plăcut stilul ei, aşa că am întrebat-o dacă nu ar vrea să-mi deseneze unele special pentru film. Tatuajele erau menţionate în piesa de teatru şi m-am gândit că ar fi păcat să nu se şi vadă pe deplin în filmul nostru”.


Designer-ul Emy La Perla (pe numele real Emilie Guillaume, în vârstă de 32 de ani), a învăţat această artă în Mexic, unde a stat trei ani. Ea a povestit ulterior unor jurnalişti (de la revista online Slate) că regizorul a dorit să ştie amănunte despre viaţa unei artiste specializate în tatuaje pentru ca personajul său din film să nu devină clişeistic. Felix Van Groeningen a cerut pentru film o parte din propriile ei tatuaje, dar a folosit şi câteva lucrări pe care le-a zărit pe pereţii salonului de tatuaje din Bruxelles. “Felix mi-a cerut tatuaje care să spună o poveste de viaţă, nu neapărat lucrări care să impună vreun stil. Dorea să creeze un personaj credibil care să fie natural cu acele tatuaje pe corp. Aşa că am desenat şi nişte motive adaptate special pentru protagonista din film, aşa cum aş fi făcut de fapt pentru oricine”, continuă desginer-ul belgian.

Fotografii din timpul lucrului la tatuajele care aveau să acopere corpul actriţei principale, Veerle Baetens - în revista Slate.

Schiţele i-au luat cam o săptămână înainte de a fi trecute pe hârtie şi colorate cu vopsea acrilică. Desenele au fost ajustate să se potrivească cu dimensiunile corpului actriţei şi apoi printate cu laser pe o hârtie specială, de pe care ulterior să se poată imprima pe corp, unde să reziste patru zile.
---------------------------------------

The Broken Circle Breakdown / Alabama Monroe (titlul românesc: Paradisul spulberat) rulează deja în cinematografe de vinerea trecută.

Sălile în care îl puteţi găsi săptămâna aceasta, cât și de vineri încolo (14 - 20 martie) sunt: Grand Cinema Băneasa, Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cityplex Braşov, Cityplex Constanţa, NCRR (la Muzeul Ţăranului Român) în Bucureşti, Victoria Cluj, Arta 3D Târgu Mureș și Cinema Silver Mall Vaslui.

Sălile în care îl puteţi găsi săptămâna aceasta sunt: Elvire Popesco, Grand Cinema Băneasa, Cinema City Cotroceni, Cinemateca Union, NCRR (la Muzeul Național al Țăranului Român) în Bucureşti, Victoria Cluj, Cityplex Braşov, Cityplex Constanţa.

Filmul a fost nominalizat la Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin” şi a fost premiat deja la César 2014, în cadrul aceleiaşi secţiuni. La acestea din urmă, filmul lui Van Groeningen a concurat alături de titluri celebre precum: Blue Jasmine (regia: Woody Allen), Django Unchained (regia: Quentin Tarantino), La Grande Bellezza (regia: Paolo Sorrentino; distribuit în România de Independenţa Film, în cinema, din 21 martie) şi faimosul Gravity (regia: Alfonso Cuaron).

---------------------------------------

The Broken Circle Breakdown. Sinopsis

Elise şi Didier sunt împreună de şapte ani plini de pasiune. Când fiica lor, Maybelle, se îmbolnăveşte foarte grav, relaţia celor doi pare pusă la grea încercare.

Ei ajung să-şi reamintească modul în care s-au cunoscut şi cum s-au îndrăgostit de la prima vedere. Cum şi-au făcut curte pasional. Îşi amintesc de muzica bluegrass, cea care i-a apropiat, de căsătoria lor îndrăzneaţă, de sarcina neaşteptată şi, în final, de bucuria de a fi părinţi după naşterea frumoasei Maybelle. Un cerc complet al fericirii acestui cuplu neconvenţional...

Dar, în momentul în care apar stresul şi durerea în urma tratamentului lui Maybelle, Didier şi Elise încep să răspundă în feluri diferite. Împreună se luptă pentru copilul lor, sperând că dragostea nu-i va dezamăgi atunci când au cea mai mare nevoie de ea. Câteodată dragostea poate învinge destinul, dar nu tot timpul.

-------------------------

Referinţe online:

Una dintre melodiile din film din film.

Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial

The Broken Circle Breakdown - site-ul Tribeca
The Broken Circle Breakdown - site oficial
-------------------------

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca “Nymphomaniac”, “La Vie d'Adèle”, “The Hunt”, “Amour”, “Trainspotting”, ”Amélie”, ”Melancholia”, ”Todo sobre mi madre”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville” etc.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 720

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 529

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 571

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 950

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 749

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 662

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 720

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 800

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1551

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 802

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3338

Averea și interesele Cosmin Piersic, nepotul lui Florin Piersic, împuternicit șef în IPJ Constanța! Iată ce serviciu va conduce (DOCUMENTE)

26 Jan 2024 8655

Arnold Schwarzenegger şi-a continuat călătoria. Fusese reţinut de vameşii germani pe aeroportul din München

18 Jan 2024 665

Jean Ionescu și amintirea omului măreț atât ca actor, cât și ca director al Teatrului de Stat Constanța

15 Jan 2024 756

Un celebru actor a murit împreună cu fiicele sale într-un accident de avion

06 Jan 2024 1566