Agenția pentru FRANAREA Investițiilor Rurale – A.F.I.R. dorește să nu mai fie inchizitorul fermierului român aplicant pe P.N.D.R.

 Reprezentantii Federatiei Nationale PRO AGRO apreciaza in mod deosebit deschiderea spre dialog si transparenta noii conduceri AFIR. In acest sens, directorul general al agentiei, domnul Andrei Szakal a redeschis dupa mult timp, usa dialogului cu organizatiile profesionale. Ca urmare a initiativei reprezentantului AFIR, in data de 11 Februarie 2016, o delegatie a Federatiei Nationale PRO AGRO s-a intalnit cu conducerea agentiei, intr-o sedinta informala. In urma discutiilor s-au identificat doua linii majore de discutie si anume:

1.       Ghidul de prevenire a neregulilor în accesarea fondurilor PNDR;
2.       Modificarea HG 226/2015 - privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului national de dezvoltare rurală cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si de la bugetul de stat;

Legat de primul subiect, PRO AGRO solicita imperativ retragerea ghidului de conditii artificiale de pe „piata” si punerea pe acesta a unei etichete in sensul ca  „nu reprezinta punctul de vedere oficial al autoritatilor romane”. Atata timp cat exista regulamente si legislatie nationala aplicabila in domeniu nu ne putem substitui acestora cu alte instrumente care sa simuleze legalitatea, provocand grave confuzii in practica. In acest sens au fost depuse la AFIR documente de pozitie ale organizatiei, documente care trateaza in detaliu toate aspectele ghidului, aratand ca acesta reprezinta un abuz legal.

Suntem de acord, ca dupa modelul altor state europene, sa realizam impreuna cu reprezentantii AFIR Ghiduri de buna practica pe diferite masuri, ghiduri care sa indrume pozitiv aplicantii.
La subiectul al doilea, Federatia Nationala PRO AGRO a aratat ca alaturi de mai multe asociatii profesionale au transmis catre MADR, in perioada alocata procesului de consultare publica, propuneri pentru modificarea HG 226/2015. Propunerile vizeaza modificarea de atitudine a institutiilor statului fata de beneficiarii PNDR, in special eliminarea conditiilor care promoveaza prezumptia de vinovatie a aplicantului.
Totodata, PRO AGRO propune MADR, externalizarea serviciului de evaluare, folosind modelul european al evaluarii proiectelor cu experti independenti. In acest fel, „justitiarii” angajati la AFIR vor putea sa se ocupe de implementarea programului si sprijinirea beneficiarilor acestuia, lasand loc institutiilor cu competenta de control sa-si faca treaba. Poate si un sistem de remuneratie  al expertilor bazat pe implementarea proiectelor ar fi de luat in seama.

Speram ca noua conducere AFIR sa reuseasca lupta impotriva unui sistem rigid, format prin management „de cumetrie”, iar bucuria aplicantilor sa fie atunci cand li se aproba un proiect si nu cand se respinge (simtindu-se eliberati de povara vinovatiei induse)! Sustinem schimbarea, transparentizarea proceselor si dorim sa fim implicati in noua abordare a conducerii AFIR.

 Federația Națională PRO AGRO, 
București, 2016

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Pro Agro Arina SRL are administrator nou

09 Aug 2023 764

LIVE VIDEO. UPDATE Protest de amploare al agricultorilor în județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2023 2963

Dezbatere publică pentru o afacere cu pui cu creştere intensivă în satul Culmea. Cine este investitorul

19 Nov 2018 2282

Ouă infestate cu Salmonela Consumatorii români trebuie să fie foarte atenți!

25 Oct 2016 2670

Focare de dermatită la bovine, în Bulgaria

21 Apr 2016 2047

Propunerile PRO AGRO pentru iesirea din criza a producatorilor din sectorul laptelui

21 Mar 2016 1762

Federaţia Pro Agro solicită demisia angajaților AFIR

15 Mar 2016 2005

Federația Pro Agro protestează prin… neparticipare la o dezbatere

14 Mar 2016 1818

Pro Agro amână protestul de mâine din Piața Constituției

08 Feb 2016 2231

Constatările PRO AGRO după ședința de la Ministerul Mediului pe tema ambalajelor

21 Jan 2016 1942

PRO AGRO trage un semnal de alarmă asupra lipsei de reacție a A.P.I.A.

11 Nov 2015 1688

Comunicat de presă Federația Națională PRO AGRO Producătorii solicită extinderea cotei obligatorii la raft și pentru alte produse românești

07 Oct 2015 1578

Apel la implicare în legislația cooperativelor agricole!

10 Sep 2015 1805

T.V.A.-ul încurcă investițiile în infrastructura de irigații

31 Aug 2015 1451

Federația Națională PRO AGRO apreciază implicarea M.A.D.R. în eliminarea taxei pe stâlp

28 Aug 2015 1525