Vrem un nou sistem de salarizare, nu doar revenirea la salariile anterioare

11.05.2012

Comunicat de presă:
Vrem un nou sistem de salarizare, nu doar revenirea la salariile anterioare

Revenirea la salariile anterioare nu constituie un ideal pentru salariaţii din sănătate, mai ales că vorbim de salariile nominale şi nu de cele reale, ci mai curând o formă timidă de reparaţie, un mic pas din multele măsuri de echitate socială ce trebuie adoptate pentru aceşti profesionişti. Analizând datele economice putem observa că angajaţii din sectorul sanitar nici măcar nu primesc înapoi ceea ce li s-a luat, continuând să se situeze şi după măsurile de reparaţie la un nivel al veniturilor mai mic decât cel anterior.
În aceste condiţii, patosul restauraţiei, ce caracterizează şi acest Guvern aidoma celor anterioare, riscă să fie doar unul de suprafaţă în ceea ce priveşte salariile lucrătorilor din sănătate. De altfel, el este concomitent cu măsuri dure de reducere a salariilor luate de unele spitale din ţară, ca urmare a reducerii sporurilor, spitale care fie nu sunt finanţate la un nivel adecvat (cel mai adesea) fie sunt dominate de un exces de autoritate şi interes, ivite în contextul unei descentralizări greşit înţelese şi excesive.
Cum nu putem vorbi de o creştere semnificativă a nivelului de satisfacţie a celor pe care-i reprezentăm, ne declarăm la rândul nostru nemulţumiţi de puţinătatea măsurilor luate pentru angajaţii din sănătate şi cerem îmbunătăţirea rapidă şi semnificativă a situaţiei acestora.
Salariaţii din sănătate merită un nou sistem de salarizare, separat de cel al bugetarilor, bazat pe recunoaşterea nivelului lor de pregătire, a importanţei sociale a muncii şi efortului depus de ei. În condiţiile în care marea majoritate a spitalelor îşi realizează veniturile în urma contractelor încheiate şi pe baza serviciilor prestate, este nefiresc ca salariaţii din aceste unităţi  să fie consideraţi bugetari, încercările de salarizare normală a lor izbindu-se astfel de constrângerile absurde ale Ministerului de Finanţe. Legea sănătăţii constituie ocazia pentru reglementarea salarizării profesioniştilor din sănătate separat şi într-un mod specific, motiv pentru care solicităm introducerea unui capitol special în acest sens.
Într-un sector economic dominat de profesii liberale este nefiresc procentul enorm de salariaţi şi absurd faptul ca toţi sunt consideraţi bugetari. De asemenea, într-un domeniu în care competenţa umană este cheia activităţii, un sistem de salarizare egalitar, care permite doar diferenţieri salariale pe criterii de vechime în muncă, nu face decât să limiteze interesul salariaţilor pentru performanţă. Cerem introducerea unui sistem de salarizare competitiv, construit pe trepte de salarizare care să diferenţieze salariaţii în funcţie de pregătire şi performanţă, şi care să aducă pentru profesioniştii buni şi devotaţi niveluri de venit acceptabile. În acest sens, considerăm că nivelul de salarizare anterior reducerilor salariale, care a ajuns să fie considerat mai curând pomană decât restituire firească a unor drepturi furate, trebuie să constituie punctul minim de la care trebuie pornit noul sistem de salarizare pentru profesioniştii din sănătate.

Preşedinte,
Rotilă Viorel


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1762

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2453

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2670

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7108

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3418

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3598

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6204

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2731

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5702

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4275

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9453

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4087

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3278

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2703

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2784