“Jandarmeria pe înţelesul tuturor” Peste 100 de elevi de la Liceului Tehnologic “Lazăr Edeleanu” din Năvodari au aflat cum pot preveni actele de violenţă

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa, derulează alături de toate structurile similare din ţară, Campania naţională de informare, prevenire şi dialog social - „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”. Această campanie, care se desfăşoară pe parcursul unui an, se adresează tuturor cetăţenilor, ONG-urilor şi instituţiilor publice, are ca scop informarea acestora cu privire la rolul pe care îl are Jandarmeria Romană în societate, modul activ în care această instituţie se implică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor precum şi tipul de misiuni pe care le execută jandarmii, dar şi despre prevenirea şi combaterea violenţei.
  Activitatea se desfăşoară în baza protocolului semnat de Jandarmeria Constanţa şi I.S.J. Constanţa, vizează mai multe deplasări la instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa şi are ca grup-ţintă îndeosebi elevii din grupa de vârstă 10-18 ani.
 
  Această etapă se desfăşoară sub titlul „Stop violenţei şi discriminării în şcoli”, cuprinde întâlniri ale jandarmilor cu elevii şi profesorii. În acest sens, plutonierul major Adrian CUCU, a participat miercuri, 15 ianuarie a.c, la o întâlnire cu peste 100 de elevi ai Liceului Tehnologic “Lazăr Edeleanu” din Năvodari.
  Elevilor din clasele a X-a şi a XII-a le-au fost prezentate pe scurt şi pe înţelesul lor, misiunile jandarmeriei, importanţa şi locul acestei arme în cadrul forţelor de ordine publică.
 
  În partea a doua a întâlnirii, elevii au exemplificat formele de violenţă întâlnite în mediul familial, în cercurile de prieteni, pe drumul de/la şcoală, în incinta şcolii, pe net sau la televizor. Aproape jumătate dintre elevi au descris diferitele forme ale violenţei, de la cea verbală şi până la cea fizică, percepută în ansamblu ca o manifestare la care recurg cei ce au astfel de exemple în familie, dar şi pe stradă, fie că sunt împinşi să acţioneze astfel de către persoane rău intenţionate, fie că în acest mod încearcă să îşi revendice un statut clamat de anturaj. Dealtfel, una dintre problemele repetat puse în discuţie de către elevi a fost aceea că în viaţa de zi cu zi este dificil şi chiar periculos să iei atitudine împotriva celor care încearcă să inspire teamă celor din jur şi să „facă legea“ pe stradă.
 
  Reprezentantul Grupării de Jandarmi Mobile a pus accentul în răspunsurile date îndeosebi pe rolul prevenirii unor astfel de manifestări, oferind totodată soluţii practice de răspuns în astfel de situaţii. Mai mult, jandarmul a arătat că cea mai importantă armă de descurajare a unui astfel de comportament constă în alertarea în cel mai scurt timp posibil a forţelor de ordine, prin apelul unic de urgenţă 112, explicând ce informaţii sunt cerute de la un apelant într-un astfel de caz: ce urgenţă are, unde este urgenţa, unde se află apelantul, de la ce număr de telefon sună şi cum se numeşte. Apelantul trebuie să rămână la telefon pentru a furniza detalii suplimentare asupra urgenţei şi pentru a primi recomandările operatorilor structurilor de urgenţă.
 
  Directorul liceului, domnul profesor Constantin PĂTRANĂ şi doamana profesor Luca Rodica, coordonator din partea instituţiei de învăţământ s-au arătat încântaţi şi au stabilit noi întâliniri între jandarmi şi elevii din clasele IX-XII.
  Deasemenea, în perioada următoare jandarmii vor mai desăşura astfel de activităţi şi cu elevi ai Şcolilor Gimnaziale „Remus Opreanu” şi „Ferdinand” din Constanţa.
 
***** Notă pentru editor
  Plutonierul major Adrian CUCU, este specializat în problematica violenţei domestice şi juvenile. El a efectuat un stagiu de pregătire pe acest profil la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, susţinut de experţi ai Jandarmeriei Franceze.
 

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Plutonierul Adjutant Șef Lăcrămioara-Anita Bălan, asistent medical principal la ISU Dobrogea, recunoscută pentru excelența sa în securitate și situații de urgență

09 Mar 2024 760

Paramedic, trimis în judecată pentru agresiune sexuală! Ar fi atins și masat sânii unei femei, într-o ambulanţă SMURD

05 Jan 2024 1271

Jandarmii din Giurgiu oferă ajutor unui cetățean spaniol aflat în dificultate (VIDEO)

10 Dec 2023 748

Constanța Premierea militarilor din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” la concursul Norvegian Foot March (GALERIE FOTO)

03 Aug 2023 631

Învățământ Constanța Cine este șeful de promoție de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

08 Jul 2023 1615

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța Studentul Daniel Vasile, trei medalii la Campionatul European de karate (GALERIE FOTO)

08 May 2023 1400

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în doliu. Un pompier s-a stins din viață la doar 32 de ani

07 May 2023 1715

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța Studentul Costin Ghețu, medaliat din nou la Jiu Jitsu Brazilian, la „Cupa Danubius“

01 Mar 2023 1264

Jandarm din tată în fiu. Portret de familie la Jandarmeria Mobilă Constanța

22 Feb 2023 2217

Pompieri aflați în timpul liber au salvat o familie cu doi copii mici de la incendiu (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2023 1637

Eveniment la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești"! Cine este militarul care și-a luat la revedere de la colectivul Brigăzii (GALERIE FOTO)

04 Feb 2023 1966

Mesajul emoționant al unui jandarm în drum spre o întâlnire cu prietenii. "Putea fi mama mea..."

18 Dec 2022 1351

O nouă performanță pentru studentul plutonier Costin Ghețu, anul IV la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

04 Dec 2022 1022

Jiu-Jitsu Luptătorul Costin Ghețu, student la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, pe locul doi la „Abu-Dhabi AJP Tour Târgu Mureș”, competiție internațională (GALERIE FOTO)

28 Nov 2022 2093

Eveniment militar Un plutonier adjutant și-a luat la revedere de la colectivul Batalionului 341 Infanterie ,,Constanța” (GALERIE FOTO)

22 Nov 2022 1280