Lucrări de anvergură din Constanţa, blocate prin contestaţii Insolvenţa firmei Silvani SRL, amânată pentru 2018. Legături cu Euromateria SRL

Societatea comercială Silvani SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Chiliei, condusă de Vlad Mihai, se află în insolvenţă. Dosarul se află pe masa Cristinei Constantinescu, judecător sindic din Tribunalul Constanţa, din 13 ianuarie 2015, următorul termen fiind stabilit pentru data de 15 ianuarie 2018. Vlad Mihai, asociatul unic al firmei Silvani SRL, este tatăl lui Gheorghe Răzvan Mihai, cel care care conduce SC Euromateria SRL, societate care a contestat licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului. De asemenea, SC Euromateria SRL a contestat mai multe lucrări de anvergură din municipiul Constanţa, printre care şi Parcul Arheologic, un proiect de reabilitare pe fonduri europene care a pierdut finanţarea din cauza numeroaselor contestaţii.

Cine a făcut primul pas!  

Revenind la insolvenţa societăţii comerciale Silvani SRL, potrivit datelor puse la dispoziţie de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, „la data de 13 ianuarie 2015 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa, sub nr. 172/118/2015, cererea formulată de creditoarea SC Petroconstruct Group SRL prin care s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC Silvani SRL“. În motivarea cererii, Petroconstruct Group a arătat că „deţine împotriva SC Silvani SRL o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în valoare de 75.995,94 de lei, rezultată din factura fiscala PCH0370/29.08.2014 emisă în baza contractului de prestări servicii nr. 60/02.07.2014 şi din factura fiscală PCG 0377/05.2014 emisă în baza contractului de prestari servicii nr. 54/05.06.2014“.

Proconsult SRL, după Petroconstruct Group 

Ulterior, la data de 17 martie 2015, creditoarea SC Proconsult SRL a formulat o cerere de intervenţie principală - calificată ulterior ca fiind o cerere pentru deschiderea procedurii insolvenţei - prin care a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC Silvani SRL. În motivarea cererii, Proconsult SRL a arătat că deţine împotriva debitoarei o creanţă certă, lichidă şi exigibilă în valoare de 129.487,25 de lei, rezultată din contractul de prestari servicii nr. 960/27.07.2011, în baza căruia a fost emisă factura fiscală 235/22.04.2014, însuşită la plata de debitoarea Silvani SRL. Totodată, Proconsult SRL a solicitat desemnarea, în cazul deschiderii procedurii insolvenţei, a practicianului în insolvenţă CII Nicolae Anca, depunând oferta acestuia la dosarul cauzei.

Gealan România SRL deţine o creanţă de 47.557,54 de lei 

La data de 27 aprilie 2015, şi creditoarea SC Gealan România SRL a formulat o cerere de intervenţie principală - calificată ulterior ca fiind o cerere pentru deschiderea procedurii insolvenţei - prin care a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei debitoarei SC Silvani SRL. În motivarea cererii, Gealan România a arătat că deţine împotriva debitoarei o creanţă certă, lichida şi exigibilă în valoare de 47.557,54 lei ( 28.376,84 lei debit principal, diferenţa fiind penalităţi de întârziere ), rezultată din contractul de cooperare nr. 327/29.11.2004, în baza căruia a livrat debitoarei bunuri, al căror preţ nu a fost achitat de aceasta.

Silvani SRL intenţionează să deruleze procedura de reorganizare 

Debitoarea SC Silvani SRL a formulat iniţial, la data de 12 februarie 2015, o contestaţie la cererea formulată de creditoarea SC Petroconstruct Group SRL, solicitând respingerea acţiunii, întrucat nu se află în stare de insolvenţă. Ulterior, la termenul de judecată din data de 4 mai 2015, debitoarea Silvani a depus o declaraţie, prin care arăta că intenţionează să deruleze procedura de reorganizare, conform unui plan de reorganizare, prin restructurarea activităţii sale.
 
Totodată, la termenul de judecată din data de 22 mai 2015, debitoarea Silvani a precizat că renunţă la contestaţia formulată, solicitând instanţei să asimileze înscrisurile depuse la dosar (situaţiile contabile, parte din declaraţiile prevazute de art. 67 din legea 85/2014 ) unei cereri pentru deschiderea procedurii insolvenţei formulată de debitoare.

Ce a decis instanţa  

Ulterior deliberărilor, instanţa a apreciat că, prin înscrisurile depuse la dosar, creditoarele au facut dovada că deţin împotriva debitoarei SC Silvani SRL creanţe certe, lichide şi exigibile, superioare pragului de 40.000 lei necesar deschiderii procedurii insolvenţei de mai mult de 60 de zile în cuantum de peste 40.000 lei. În consecinta, judecătorul sindic a dispus deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitoarea SC Silvani SRL a desemnat în calitate de administrator judiciar pe CII Nicolae Anca. Foarte important, instanţa a constatat că debitoarea Silvani şi-a manifestat intenţia de reorganizare a activităţii. 

Firma Consiliului Local al Municipiului Constanța, nemulţumită  

În şedinţa din data de 7 martie 2016, judecătorul sindic Cristina Constantinescu a admis contestaţia formulată de creditoarea SC Confort Urban SRL Constanţa, împotriva tabelului preliminar al creanţelor debitoarei SC Silvani SRL. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus înscrierea în tabelul definitiv al debitoarei aflate în insolvenţă, SC Silvani SRL, a creanţei creditoarei SC Confort Urban SRL în valoare totală de 13.548,99 lei (4.326,34 lei debit principal şi 9.222,65 lei penalităţi). De menţionat că SC Confort Urban SRL este p societate cu capital integral de stat, care are ca asociat unic Consiliul Local al Municipiului Constanța.

Contestaţiile formulate de Petroconstruct Group şi CNI, admise  

Mai departe, în şedinţa din data de 28 aprilie 2016, judecătorul sindic Cristina Constantinescu a admis, în primă instanţă, contestaţia formulată de creditoarea Petroconstruct Group SRL şi a dispus înscrierea în tabelul definitiv al creanţelor debitoarei SC Silvani SRL a creanţei totale aparţinând creditorului în valoare de 22.354,92 de lei plus dobanda legală aferentă sumei de 12.123,39 lei, calculată începând cu data de 29 octombrie 2014 şi până la 22 mai 2015 (data deschiderii procedurii insolvenţei). În şedinţa din 1 iunie 2016, judecătorul sindic Cristina Constantinescu a dispus, în primă instanţă, înscrierea creanţei contestatoarei Compania Naţională de Investiţii SA în tabelul definitiv al creanţelor debitoarei SC Silvani SRL cu o creanţă în valoare de 2.033.622 de lei.

Patrimoniul debitoarei  

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, în patrimoniul debitoarei Silvani SRL se află un imobil compus din construcţiile C1 (parter, etaj 1 si mansardă, Sc =618,00mp) şi C2 (parter, etaj 1 şi mansardă, Sc =282,00mp) si teren situat în Constanţa, strada Chiliei, în suprafaţă 413,00 mp. – valoare estimată 871.089 de lei şi un teren situat în Neptun, jud. Constanţa, intravilan, suprafaţă de 12.785,73 mp –valoare estimată – 800.703 de lei, teren situat în Năvodari, zona CF Midia-Năvodari, jud. Constanţa, intravilan, suprafaţă de 10.000 mp – valoare estimată 223.660 lei, teren situat în Chiajna, jud. Ilfov, intravilan, suprafaţă 325 mp – valoare estimată 74.143 de lei şi un autoturism Audi A8, an fabricatie 2008, valoare estimată 43.614 lei.

Date de la RECOM 

Conform datelor puse la dispoziţie de RECOM, acesta fiind consultat la data de 13 septembrie, Silvani SRL are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Asociat unic al firmei este Mihai Vlad, născut la data de 18 februarie 1957. Numele acestuia mai apare, conform RECOM, în Tehno Deviz Construct SRL - Constanţa (întrerupere temporară de activitate), Universal Consulting Management SRL (întrerupere temporară de activitate) şi Întreprindere Individuală Vlad Mihai.

Licitaţii contestate  

Aşa cum arătam şi mai sus, societatea comercială Silvani SRL este condusă de Mihai Vlad, tatăl lui Răzvan Mihai Gheorghe, cel care care conduce SC Euromateria SRL. Firma din urmă a contestat licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului. De asemenea, SC Euromateria SRL a contestat mai multe lucrări de anvergură din municipiul Constanţa, printre care şi Parcul Arheologic, un proiect de reabilitare pe fonduri europene care a pierdut finanţarea din cauza numeroaselor contestaţii. Amintim că în urma deciziei din 18 ianuarie a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), Compania Naţională de Investiţii (CNI) a fost obligată să reanalizeze oferta Euromateria SRL în cadrul licitaţiei pentru reabilitarea Cazinoului. Şi asta pentru că CNSC a admis contestaţia formulată de Euromateria SRL, în calitate de lider al Asocierii Euromateria SRL - Imera SRL - Aduro Impex SRL, în contradictoriu cu CNI SA, în cadrul licitaţiei pentru lucrările de reabilitare şi restaurare a Cazinoului din Constanţa. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, acesta fiind consultat la data de 16 noiembrie, SC Euromateria SRL are sediul social în Bucureşti, Sector 3. Asociat unic al firmei este Răzvan Mihai Gheorghe, născut la data de 12 august 1982, în Bucureşti, Sectorul 3. Tot Răzvan Mihai Gheorghe este şi administratorul firmei. SC Euromateria SRL are ca obiect de activitate „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.

Pământ în valoare de 44 de milioane de euro 

În luna martie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat dispunearea trimiterea în judecată a inculpaților: Răzvan ŞtefancoSilviea GheorgheMaria Done şi Doina Gheorghe. În cauză, terenurile care ar fi fost revendicate de Ştefanco şi Gheorghe au fost evaluate, conform anchetatorilor, la preţuri cuprinse între 2.876.654 euro (minim) şi 43.896.200 euro (maxim), în funcţie de mai multe criterii tehnice. În luna octombrie 2013, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Ştefanco la cinci ani şi şase luni de închisoare, Silviea Gheorghe s-a ales cu patru ani şi şase luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu executare. Notarul Maria Done a fost condamnată la două luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Cel de-al doilea notar din cauză, Doina Gheorghe, a fost achitat. În aprilie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis condamnarea lui Ştefanco la 1,8 ani de închisoare cu executare. Asta în timp ce Gheorghe s-a ales cu 1,6 ani, tot cu executare, iar Maria Done a rămas cu cele două luni de închisoare cu suspendare condiţionată.
 
Citeşte şi 
 
Societăţile care vor să reabiliteze Cazinoul se "duelează" în instanţă
Ce a decis Curtea de Apel Bucureşţi?

 
Curtea de Apel s-a pronunţat în litigiul privind achiziţiile publice legat de reabilitarea Cazinoului. CNI obligată să reevalueze ofertele!
 
Motivarea deciziei CNSC în cazul proiectului de restaurare a Cazinoului Constanţa (document)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Silvani SRL, în insolvenţă. Dosarul, amânat pentru a se întocmi tabelul definitiv şi planul de reorganizare

24 Nov 2018 1840

Un nou termen în dosarul de insolvenţă al firmei Silvani SRL

25 Sep 2018 1451

Insolvenţa firmei Silvani SRL, amânată pentru septembrie

18 May 2018 1585

UPDATE Un nou termen în cauza privind insolvenţa firmei Silvani SRL

15 Jan 2018 1943