BULETIN INFORMATIV 08.01.2009

BULETIN INFORMATIV de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa

GRUPARE INFRACŢIONALĂ DESTRUCTURATĂ DE POLIŢIŞTII BUCUREŞTENI

La nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 5 au fost înregistrate în cursul anului 2008 mai multe plîngeri penale privind înşelăciuni cu un mod de operare deosebit, constând în aceea că persoane necunoscute ce îşi declinau identităţi şi calităţi false în cadrul unor societăţi comerciale, contactau telefonic sau prin e-mail părţile vătămate şi solicitau diferite cantităţi de mărfuri, pentru plata cărora emiteau file cec, pe care le transmiteau prin fax, e-mail sau printr-un transportator de ocazie. Pentru ascunderea destinaţiei finale a mărfurilor, autorii transferau bunurile succesiv prin intermediul a 3-4 transportatori de bună-credinţă, în locuri virane sau depozite temporare de tranzit, fără posibilitate de a fi urmărite.

Astfel, au fost păgubite trei societăţi comerciale cu sediile sociale în Bucureşti de la care autorii au achiziţionat în numele unei societăţi comerciale cu sediul social în jud. Ilfov, diferite categorii de produse (anvelope, uleiuri, acumulatori, cabluri electrice, etc.) în valoare totală de peste 800.000 lei.

Coroborând datele şi informaţiile deţinute la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 5, a rezultat faptul că pe raza Municipiului Bucureşti acţionează o grupare condusă de mai multe persoane din Jud. Galaţi , care prin metoda cesiunii preiau societăţi comerciale cu o situaţie financiară foarte bună (rulajul firmei) şi folosesc această societate pe un termen de 30 de zile până la data primului incident bancar, după care părăsesc locaţia şi abandonează societatea. În acest sens, persoanele folosite ca "administratori" erau alese dintre persoanele uşor controlabile şi cu o situaţie materială precară, iar după încetarea activităţii erau trimise în străinătate (Franţa, respectiv Belgia), în scopul de a îngreuna activităţile de identificare şi cercetare.

Altă caracteristică a modului de operare folosit era închirierea unor spaţii pe o perioadă foarte lungă tocmai pentru a nu trezi suspiciuni, creând imaginea unei structuri de societate comercială care are şofer, secretară, contabil, etc., iar pe tot parcursul acţiunilor desfaşurate membrii grupării foloseau mijloace de transport închiriate, cartele prepaid, evitând permanent apariţia în faţa vreunui reprezentant al societăţii comerciale păgubite.

În această situaţie, având în vedere complexitatea şi modul de operare folosit, a fost declanşată o acţiune de amploare în cursul căreia au fost obţinute o serie de date şi informaţii cu sprijinul cadrele C.A.I. - Sector 5, cât şi cu ajutorul S.S.O.I. - D.G.P.M.B. şi D.G.I.P.I.

Toate acestea au condus la identificarea unui număr de 11 participanţi la comiterea faptelor, a mai multor adrese de domiciliu ale acestora, precum şi depozite în care aceştia deţineau sau transferau mărfurile obţinute în mod ilicit.

Având în vedere cele de mai sus, în data de 06.01.2009, au fost solicitate şi obţinute de la Tribunalul Bucureşti, un număr de 18 autorizaţii de percheziţie dintre care 7 în Bucureşti, 5 în jud. Ilfov, 3 în jud. Mureş, 2 în jud. Argeş şi una în jud. Constanţa.

Astfel, în data de 07.01.2009, orele 07.00 s-a procedat la efectuarea simultană a celor 18 percheziţii de către lucrători ai Poliţiei Sectorului 5 - Serviciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul Investigaţii Criminale, Secţiile 17, 18, 19, ­­­­Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate - Sector 5 Poliţie, Serviciul de Investigare a Fraudelor Argeş, Serviciul de Investigare a Fraudelor Mureş, Poliţia Năvodari, lucrători ai Serviciului Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă, ocazie cu care au fost identificate documente originale de înfiinţare, funcţionare şi ştampile pentru 30 societăţi comerciale, file cec în alb, 40 telefoane mobile şi cartele telefonice, precum şi bunuri provenite din săvârşirea infracţiunilor în valoare de aproximativ 310.000 lei.

Exemplificăm următoarele:

- la o adresă din Jud. Ilfov, au fost găsite documente de înfiinţare, funcţionare şi evidenţă contabilă, în original pentru 10 societăţi comerciale preluate prin cesiune şi abandonate, 25 ştampile pentru diferite societăţi comerciale şi atestare I.T.M. şi bunuri în valoare totală de 220.000 lei.

- la o adresă din Jud. Ilfov au fost găsite 2 ştampile, 3 unităţi de calcul, 15 telefoane mobile, 12 cartele telefonice, documente de evidenţă contabilă, diverse înscrisuri.

Tot cu această ocazie au fost reţinute un număr de patru persoane, după cum urmează:

1. B. IONEL de 31 de ani din Bucureşti, cunoscut cu antecedente penale,

2. P. ION de 29 de ani din Bucureşti, cunoscut cu antecedente penale,

3. V. GHEORGHE de 40 de ani din Jud. Constanţa,

4. C. MARIAN de 49 de ani din Jud. Constanţa.

În sarcina celor în cauză s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fiind cercetaţi în stare de reţinere şi urmând a fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Având în vedere probatoriul administrat, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, fiind cercetaţi în stare de libertate următorii:

5. D. PARIS de 31 de ani din Bucureşti,

6. M. CARMEN de 38 de ani din Bucureşti,

7. A. VASILE de 30 de ani din Bucureşti,

8. L. ADRIAN de 31 de ani din Jud. Ilfov,

9. I. COSTICĂ de 40 de ani din Jud. Ilfov,

10. B. REMUS de 25 de ani din Bucureşti,

11. P. MIRCEA de 45 de ani din Jud. Constanţa, ultimii doi sustrăgându-se urmăririi penale.

Totodată, poliţiştii fac cercetări în vederea identificării şi cercetării altor cinci participanţi la săvârşirea faptelor precum şi pentru documentarea şi probarea întregii activităţi infracţionale a grupului constituit.

BIROUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE

 

 

    

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1337

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 879

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1603

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 849

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 889

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 923

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2552

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1026

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3740

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 867

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1711

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 743

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2341

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2684

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3127