Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat Colegiul prefectural intr-o noua sedinta

Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat Colegiul prefectural într-o nouă şedinţă

Joi, 25.02.2010, s-a desfăşurat şedinţa lunară a Colegiului prefectural, sub coordonarea prefectului Claudiu-Iorga Palaz, în care s-au dezbătut următoarele aspecte:

1.     Pregătirea campaniei agricole de primăvară. Managementul seminţelor şi materialului săditor. Forme de sprijin pentru agricultori, din fonduri europene şi naţionale, pe anul 2010.

2.     Evaluarea derulării programului PEAD 2009.

3.     Îndeplinirea obligaţiilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale privind măsurile de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri neconforme existente pe teritoriul lor de competenţă.

Conform informării prezentate de Gheorghe Aldea, directorul coordonator adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, se preconizează o campanie agicolă de primăvară fără probleme, axată pe pregătirea terenului în vederea însămânţării culturilor. Datorită condiţiilor meteorologice din toamna anului 2009 şi din primele luni ale anului 2010, dezvoltarea culturilor cerealiere şi întreţinerea lor prin lucrări de fertilizare şi erbicidare s-a realizat în condiţii optime, estimându-se o producţie agricolă bună. În ceea ce priveşte sectorul legumicol, se va avea în verdere pregătirea materialului săditor, iar în sectorul viticol şi pomicol se continuă cu tăierile de rodire şi tratamente fitosanitare.

În anul 2010, prin Agenţia de Plăţi şi intervenţie pentru Agricultură se acordă din fondurile europene şi de la bugetul naţional, plăţi în cadrul unor scheme/măsuri de sprijin, solicitate prin cererea de sprijin: Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) din Fondul European de Garantare Agricolă şi Plăţi naţionale directe complementare (PNDC), plăţi efectuate din Bugetul Naţional şi Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR). Referitor la derularea Programului PEAD 2009, directorul coordonator Stere Pufleni a precizat că numărul total al beneficiarilor, comunicat de Consiliul Judeţean Constanţa către APIA Constanţa, este de 70.852, pentru care s-au repartizat câte 4.47 kg/persoană zahăr alb şi 15.35 kg/persoană făină albă de grâu, valoarea totală a ajutoarelor alimentare acordate fiind de 3.017.192,83 RON.

Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Constanţa, devenită Camera Agricolă Judeţeană, a trecut din decembrie 2009, odată cu descentralizarea instituţiilor statului, în subordinea administrativ-teritorială a Consiliului Judeţean Constanţa, dar rămânând în continuare în coordonarea tehnico-metodologică a Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă. Printre obiectivele prioritare ale acestei instituţii, directorul coordonator Liliana Panaitescu a  menţionat prezentarea şi popularizarea prevederilor PNDR 2007-2013, absorbţia fondurilor din FEADR, prin întocmirea de proiecte pentru diferite categorii de producători agricoli, comasarea micilor proprietăţi în exploataţii mari, capabile să aplice tehnologii moderne, performante, prin constituirea formelor asociative, conform legislaţiei în vigoare, pregătirea şi perfecţionarea pregătirii profesionale a producătorilor agricoli în diverse meserii, în colaborare cu AJOFM.

Referitor la problematica depozitelor de deşeuri neconforme, Agenţia pentru Protecţia Mediului a dispus continuarea depozitării deşeurilor în 56 de spaţii din cele 218 existente pe teritoriul judeţului Constanţa, pentru restul de 162 de depozite dispunându-se sistarea depozitării (111 au fost închise deja, prin acoperire cu pământ). Ţinând cont de obligaţiile privind închiderea depozitelor de deşeuri rurale, precum şi a celor urbane neconforme, directorul coordonator Senol Zevri a precizat că se impune ca administraţiile publice să procedeze la implementarea unui sistem de gestionare a deşeurilor, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei, pe baza principiilor care conduc la dezvoltarea durabilă. În judeţul Constanţa, sunt în derulare proiecte cu finanţare PHARE CES 2005 şi PHARE CES 2006 ce au ca finalitate implementarea sistemului de management integrat sau  colectarea selectivă şi transportul deşeurilor, beneficiari fiind cetăţenii din localităţile Cernavoda, Seimeni, Rasova, Saligny, Deleni, Băneasa, Adamclisi, Ion Corvin, Dobromir, Oltina, Ostrov şi Lipniţa, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Limanu, Corbu, Cumpăna, Mihai Viteazu, Medgidia.

La sfârşitul lucrărilor şedinţei, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a solicitat Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală prezentarea unei situaţii a terenurilor agricole nelucrate, pe localităţi, şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură centralizarea situaţiei stocurilor de alimente comunitare nelivrate încă cetăţenilor, pentru a solicita administraţiilor publice locale vizate finalizarea de urgenţă a acestei acţiuni.

Nr. 91/CP/26.02.2010                                                                                                Cancelaria Prefectului


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1310

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 843

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1571

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 816

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 873

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 911

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2525

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1004

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3720

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 860

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1703

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 735

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2319

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2650

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3106