Studenții Șaguniști învață să salveze vieți

 Vineri, 26 februarie 2016, 31 de studenți șaguniști vor absolvi cursul de prim-ajutor. Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța devine astfel prima instituție de învățământ superior din România care organizează, în colaborare cu SMURD – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, cursuri de prim-ajutor. În cadrul unei festivități absolvenții vor primi certificate care atestă abilitățile dobândite pentru acordarea ajutorului minim în caz de urgențe, până la sosirea echipajelor medicale.

            Cursurile sunt susținute de plutonier major Adrian Mavromalidi, student al Universității „Andrei Șaguna”, în anul II, la Facultatea de Psihosociologie, decorat de Președintele României Klaus Iohannis cu Medalia „Meritul Sanitar”, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism, pentru rezultatele remarcabile obținute în executarea misiunilor încredințate și pentru întreaga carieră dedicată salvării de vieți omenești.
            Studenții șaguniști au învățat de la colegul lor cât de importantă este implicarea „salvatorului laic” până la sosirea echipajelor specializate și cum să ofere primul ajutor în caz de urgență. Cursanții au beneficiat de aceași logistică de instruire folosită și pentru angajații SMURD și au simulat modalitățile de salvare în cazuri de stop cardio-respirator, hemoragii, fracturi, crize epileptice, arsuri sau electrocutări, a persoanelor conștiente și inconștiente, cu ajutorul manechinului Anna. În timpul cursului s-a lucrat pe cazuri concrete, s-a răspuns la întrebările „ce fac?”, „cum fac?” și „de ce fac acest lucru?”, s-au imaginat diferite cazuri de urgență care se pot întâmpla acasă, la școală sau în locurile publice și s-au căutat soluțiile potrivite pentru ca Anna să fie salvată din toate situațiile, de fiecare student în parte. A fost subliniată importanța asigurării locului accidentului și managementul acestuia, a acordării primului ajutor psihologic și a alarmării la 112.
            Activitatea de formare a civililor de către fundația SMURD se face pe bază de voluntariat, instructorii fiind în afara programului de muncă, oferindu-se astfel oportunitatea studenților șaguniști de a beneficia în mod gratuit de acest curs. Plecând de la ideea că oricine poate salva o viață dacă știe și înțelege ce trebuie să facă și ce să nu facă în situațiile de urgență, s-a creat acest parteneriat între cele două instituții, la care a contribuit în mod deosebit interesul Universității „Andrei Șaguna” pentru pregătirea practică a studenților săi.
            Evenimentul deschide seria activităților în parteneriat cu SMURD, urmând ca, periodic, noi grupe de studenți să beneficieze de aceste cursuri. Astfel, li s-a oferit șansa șaguniștilor de a se implica în viitoare activități de voluntariat desfășurate în colaborare cu SMURD, iar prin aceasta, sloganul „Împreună salvăm vieți” a avut pentru prima oară ecou într-o instituție de învățământ superior din România.
 
Cu aleasă considerație,
Președintele Asociației Studenților Șaguniști, Arina FRĂȚIMAN

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Accident rutier în Medgidia!

18 Apr 2024 486

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

17 Apr 2024 221

IGPR InfotraficJudețul Prahova-Trafic blocat pe DN 1B

17 Apr 2024 236

IGSUBilanțul misiunilor

17 Apr 2024 207

ISU BihorBilanț

16 Apr 2024 220

Județul Tulcea Accident între o autoutilitară și un autoturism. Duba de marfă s-a răsturnat (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 603

La un pas de tragedie din cauza unui zmeu de jucărie!

15 Apr 2024 623

IGSUSiguranța voastră este prioritatea noastră! Peste 4.800 de intervenții în acest weekend!

15 Apr 2024 243

Știri Constanța Weekend de foc pentru pompierii ISU Dobrogea

15 Apr 2024 429

Știri Constanța Bărbat de 44 ani, găsit spânzurat într-o anexă a unei case din Conacu!

15 Apr 2024 995

Incendiu într-o gospodărie din municipiul Tulcea! (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 545

Mașină în flăcări, pe A4, spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

14 Apr 2024 1496

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1192

Accident rutier noaptea trecută în Stațiunea Mamaia! O mașină a intrat într-un gard de beton

14 Apr 2024 712

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu în Năvodari!

13 Apr 2024 761