Noul val de reglementare este perceput ca cel mai acut risc de către managerii din domeniul asigurărilor

Sondajul „Banana Skins" subliniază principalele preocupări ale asigurătorilor

Principalul risc perceput de către managerii din domeniul asigurărilor este valul de noi reglementări introdus simultan la nivel local şi internaţional, potrivit unui nou sondaj care măsoară riscul în sectorul asigurărilor.

Cea mai recentă ediţie a sondajului CSFI Insurance Banana Skins, realizat în asociere cu PwC, arată că noile reglementări guvernamentale cum ar fi cele legate de cerinţele de solvabilitate si de comportamentul în piaţă, ar putea să împovăreze industria, conducând la costuri mai mari şi probleme de conformare. Acestea ar putea să distragă managementul de la sarcina de a asigura profitabilitatea afacerilor, într-o perioadă în care sectorul se află sub presiune.

Sondajul a vizat 500 de specialişti din domeniul asigurărilor, precum şi analişti ai acestui sector, din 40 de ţări, pentru a identifica percepţia acestora asupra celor mai semnificative riscuri pentru industrie în următorii 2-3 ani. Riscul legat de cadrul de reglementare a fost indicat drept cel mai acut în majoritatea pieţelor, incluzând America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Directiva Uniunii Europene Solvency II, care trebuie implementată până la sfârşitul acestui an, a fost principala îngrijorare exprimată de respondenţi. Sondajul a identificat preocupări şi în legătură cu implementarea noilor standarde internaţionale de raportare financiară, investigaţia efectuată in Marea Britanie în legătură cu practicile de vânzări, precum şi alte reglementări legislative şi fiscale care vin să îngreuneze un cadru de reglementare complex.

Alte preocupări majore se leagă de disponibilitatea capitalului pentru a asigura conformarea cu cerinţele cadrului de reglementare, precum şi incertitudinile legate de evoluţia economiei globale şi a pieţelor financiare. Acestea se adaugă presiunilor pe care le resimte industria ca urmare a menţinerii unor rate scăzute ale dobânzilor şi a intensificării concurenţei.

Un potenţial risc care s-a accentuat foarte mult faţă de ediţiile anterioare este cel referitor la incidenţa catastrofelor naturale, fiind o reacţie la recentele cutremure din Noua Zeelandă şi Japonia. De asemenea, se remarcă ascensiunea riscului politic perceput, o consecinţă a recentelor evenimente din lumea arabă, precum şi a preocupărilor în creştere referitoare la solvabilitatea anumitor state din zona Euro. Un nou risc care a apărut printre cele 26 de riscuri identificate anul acesta este cel referitor la deficitul de specialişti în domeniu, preocupare care apare în toate regiunile.

Pe de altă parte, o serie de riscuri sunt acum percepute ca fiind mai puţin presante faţă de ediţiile precedente. Printre acestea se numără folosirea unor instrumentelor financiare complexe care au creat dificultăţi companiilor de asigurări în timpul crizei financiare. De asemenea, s-a îmbunătăţit percepţia asupra capacităţii industriei de a gestiona riscurile.

În ciuda unei incidenţe ridicate a inundaţiilor, a atentatelor şi a deversărilor de petrol din ultimii doi ani, preocupările legate de schimbările climatice, terorism şi poluare rămân moderate. Acestea sunt percepute ca riscuri gestionabile, mai puţin ameninţătoare pentru sectorul asigurărilor ca schimbările de reglementare.

„Aceste rezultate arată o industrie care este supusă unor presiuni din mai multe părţi în acelaşi timp, şi va avea nevoie de management competent pentru a putea să traverseze cu bine această perioadă. Nu este clar deocamdată dacă noile reglementări ajută la depăşirea problemelor sau mai degrabă dăunează", a declarat David Lascelles, unul dintre realizatorii raportului.

"Atenţia asigurătorilor s-a schimbat în mod evident, accentul căzând în prezent asupra eforturilor de a gestiona valul masiv de reglementări. Acest lucru duce la concentrarea unor talente şi resurse cheie pe

conformarea cu cerinţele cadrului de reglementare şi nu către oportunităţile de creştere. Pentru a câştiga avantaje competitive, asigurătorii vor trebui să treacă de la îndeplinirea mecanică a criteriilor cerute de cadrul de reglementare, la asimilarea noilor practici de management al riscului în cadrul filozofiei lor de afaceri. Toate acestea se desfăşoară din păcate pe fundalul tot mai frecventelor catastrofe naturale, a unor rate scăzute ale dobânzii şi a incertitudinilor legate de evoluţia economiei mondiale", a precizat la rândul său David Law, Lider global pentru sectorul Asigurărilor în cadrul PwC.

„Potrivit raportului QIS 5 desfăşurat în România, impactul implementării Solvency II nu va fi unul major asupra cerinţelor de capital ale societăţilor de asigurare locale. Cu toate acestea, implementarea acestei directive va necesita modificarea modelelor de afaceri actuale, din punct de vedere al guvernanţei corporatiste, al sistemelor de management al riscului, al raportării şi al calităţii datelor. Companiile de asigurări locale care fac parte din mari grupuri internaţionale au demarat deja procesul de implementare al Solvency II şi se află în diverse stadii de progres. O provocare semnificativă o va reprezenta însă implementarea acestei directive pentru companiile de asigurări care nu beneficiază de sprijinul unui grup internaţional", a declarat Dan Iancu, Partener, Liderul Grupului de Servicii pentru Sectorul Financiar, PwC România.

O analiză a sectorului asigurărilor defalcată pe asigurările de viaţă/generale arată că managerii din segmentul asigurărilor de viaţă sunt preocupaţi de impactul ratelor scăzute ale dobânzii asupra rentabilităţii investiţiilor, precum şi de sarcina gestionării unor reţele complexe şi competitive de distribuţie. Pe segmentul asigurărilor generale, principalele preocupări se leagă de excesul de capacitate şi de competiţia de preţ, precum şi de impactul cererilor de despăgubiri din ce în ce mai mari ca urmare a catastrofelor naturale. În sectorul de reasigurare, îngrijorările ţin de asigurarea capacităţii într-o piaţă foarte competitivă.

Despre Raport:

1. Pentru informaţii suplimentare referitor la sondajul Insurance Banana Skins, vă rugăm să-l contactaţi pe David Lascelles, CSFI, la numerele de telefon +44 (0)20 7493 0173 sau +44 (0)7710 088658, sau pe Ruxandra Băndilă, Director, Marketing, Communication and Business Development, PwC Romania, la 021 225 35 00, sau la adresa de e-mail: ruxandra.bandila@ro.pwc.com

2. Sondajul Insurance Banana Skins a fost desfăşurat în perioada martie-aprilie 2011 pe baza răspunsurilor de 490 de specialişti din sectorul asigurărilor din 40 de ţări. Defalcat pe sectoarele de activitate, eşantionul de respondenţi arată astfel:

 

%

Asigurări de viaţă

29

Asigurările generale

29

Compozite

11

Reasigurare

6

Brokeri

6

Analişti de piaţă

19

3. Sondajul face parte din seria rapoartelor Banana Skins realizată de CSFI. Ediţiile precedente ale sondajului Insurance Banana Skins s-au desfăşurat în 2007 şi 2009.

4. CSFI (Centrul pentru Studiul Inovaţiei Financiare) este un think-tank, non-profit, fondat în 1993, care analizează ameninţările şi oportunităţile pentru sectorul financiar. De asemenea, are o organizaţie afiliată în New York, New York CSFI.

5. PwC (www.pwc.com/ro) oferă servicii de audit financiar, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare pentru a contribui la crearea unui mediu de afaceri favorabil şi a genera un plus de valoare pentru clienţii săi şi pentru toţi factorii implicaţi. Cei peste 161,000 de angajaţi ai firmei din 154 de ţări îşi valorifică gândirea, experienţa şi expertiza pentru a oferi perspective noi şi soluţii practice clienţilor.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Publicare de comunicate în presa națională, locală sau regională, plus promovare, cu eAdvertising

12 Dec 2022 1212

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România răspunde la întrebările reporterilor cu privire la vizita lui Pelosi în Taiwan

13 Aug 2022 1257

ISU Prahova Buletin informativ - Măsuri de prevenire pentru perioadele caniculare

22 Jun 2021 1291

ISU Ialomița Comunicat de presă - 15.06.2021

15 Jun 2021 1225

IPJ Iași Buletin de presă - 3.06.2021

03 Jun 2021 1388

ISU Ialomița Comunicat de presă - 28.05.2021

28 May 2021 1527

IPJ GalațiBuletin informativ - 24.05.2021

24 May 2021 1982

IPJ Bistrița Năsăud Buletin de presă - 21.05.2021

21 May 2021 1592

ISU Bihor Buletin de presă - Incendiu la un garaj din Oradea

21 May 2021 1535

IPJ Iași Buletin de presă - Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2

20 May 2021 1460

Ministerul Sanatatii Informare cu privire la incendiul care s-a produs în această dimineață la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic

15 Mar 2021 1633

Ministerul Sanatatii Comunicat de presa 19 februarie 2021

19 Feb 2021 1875

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Cu amărăciune, despre „plămânii bolnavi ai viitoarei metropole a românismului dobrogean”.

01 Sep 2020 3817

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor

19 Oct 2019 3140

Interviu live Punem proiectele pe masă. Priorităţile Consiliului Judeţean Constanţa în 2019!

14 Jan 2019 6222