Act normativ integral. Guvernul înființează o structură nouă de teama atacurilor informatice care generează pierderi sistemului financiar-fiscal

Ieri a fost publicată, în Monitorul Oficial al României 854 din 30 octombrie 2017, Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 77 din 26 octombrie 2017 privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare.

Actul normativ este semnat de primul ministru Mihai Tudose, și contrasemnat de ministrul finanţelor publice, Ionuţ Mişa, ministrul muncii şi justiţiei sociale, Lia-Olguţa Vasilescu și de ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Lucian Şova.

Iată, în continuare, textul integral al Ordonanței de Urgență a Guvernului României:
 
Având în vedere creşterea frecvenţei evenimentelor negative generate de atacurile informatice care pot genera pierderi importante sistemului financiar-fiscal,
    întrucât în astfel de situaţii de urgenţă instituţiile vizate trebuie să aplice măsuri de răspuns coerente, unitare în cadrul aceluiaşi sistem şi cu celeritate,
    având în vedere importanţa informaţiilor gestionate la nivelul sistemului finanţelor publice pentru stabilitatea sistemului financiar-fiscal,
    luând în considerare beneficiul public generat de implementarea unui sistem unic de management al problematicii din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor de la nivelul sistemului finanţelor publice gestionat de Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate,
    întrucât neluarea unor măsuri în regim de urgenţă poate conduce în orice moment la apariţia unui incident de securitate cu consecinţa pierderii masive de date,
    în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public general şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

ART. 1 - În cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanţelor Publice se înfiinţează Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, structură fără personalitate juridică organizată la nivel de direcţie generală, prin reorganizarea Direcţiei generale a tehnologiei informaţiei şi preluarea activităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi a numărului de posturi şi personalului aferent acestei activităţi de la aparatul central al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi de la Comisia Naţională de Prognoză.
 
ART. 2 - (1) Încadrarea personalului care se preia în condiţiile art. 1 se realizează în termenele şi cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal.


(2) Personalul care se preia beneficiază de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcţii din cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanţelor Publice.

 ART. 3 - (1) Achiziţiile de echipamente, bunuri şi servicii din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor se realizează centralizat de către Ministerul Finanţelor Publice pentru toate instituţiile prevăzute la art. 1, cu excepţia echipamentelor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, finanţate în baza Acordului de împrumut (Proiectul de modernizare a administraţiei fiscale) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 8 mai 2013, ratificat prin Legea nr. 212/2013, cu modificările ulterioare, pentru care achiziţia se efectuează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

(2) Echipamentele, bunurile şi serviciile prevăzute la alin. (1) se pun la dispoziţia instituţiilor prevăzute la art. 1 cu titlu gratuit, pe baza unor criterii de utilizare eficientă a funcţiilor sistemului informatic, agreate de Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare şi a instituţiilor beneficiare.

ART. 4 - (1) Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare asigură, cu titlu gratuit, serviciile de specialitate în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor pentru Ministerul Finanţelor Publice şi instituţiile prevăzute la art. 1, inclusiv suportul de specialitate pentru implementarea proiectului derulat în baza acordului de împrumut ratificat prin Legea nr. 212/2013, cu modificările ulterioare. Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare poate asigura, cu titlu gratuit, pentru alte entităţi publice, anumite servicii din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, în domeniul finanţelor publice, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(2) Instituţiile prevăzute la art. 1 au obligaţia de a asigura cu titlu gratuit condiţiile tehnice necesare pentru desfăşurarea activităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor de către personalul Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare.

ART. 5 - (1) Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare coordonează în mod direct activitatea din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.

(2) Întocmirea fişelor de post, stabilirea indicatorilor de performanţă, precum şi evaluarea activităţilor personalului cu atribuţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice se realizează pe baza unei metodologii unitare, elaborată cu respectarea cadrului normativ în vigoare, aprobată prin ordin al ministrului finanţelor publice.

ART. 6 - În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice supune spre aprobare Guvernului hotărârea de modificare a actelor normative de organizare şi funcţionare a Ministerului Finanţelor Publice şi a instituţiilor subordonate.

ART. 7 - În bugetul Ministerului Finanţelor Publice, începând cu anul 2018, se pot cuprinde programe bugetare pentru dezvoltarea, modernizarea şi mentenanţa sistemelor informatice care deservesc instituţiile prevăzute la art. 1.

ART. 8 - (1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 6, Ministerul Finanţelor Publice preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Comisia Naţională de Prognoză, pe bază de protocol de predare-preluare, numărul de posturi şi personalul, patrimoniul, arhiva şi creditele bugetare corespunzătoare activităţii preluate, în condiţiile aprobate prin hotărârea Guvernului prevăzută la art. 6, cu excepţia sumelor necesare achiziţiei echipamentelor pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, finanţate în baza acordului de împrumut ratificat prin Legea nr. 212/2013, cu modificările ulterioare, pentru care achiziţia se va efectua şi se va reflecta în bugetul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

(2) Pentru litigiile aferente domeniului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată, Ministerul Finanţelor Publice se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile instituţiilor prevăzute la art. 1 şi dobândeşte calitatea procesuală a acestora începând cu data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 6.

(3) Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc acţiunile, proiectele, programele şi actele juridice în care Ministerul Finanţelor Publice se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile instituţiilor prevăzute la art. 1, decurgând din: acte normative şi administrative, contracte, convenţii, înţelegeri, protocoale, memorandumuri şi din orice alte acte care produc efecte juridice, care sunt în legătură cu activitatea din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

(4) Instituţiile prevăzute la art. 1 îşi desfăşoară atribuţiile în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor până la data intrării în vigoare a protocoalelor prevăzute la alin. (1), dar nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 6.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atacuri cibernetice prin SMS. Operațiune internațională pentru dezafectarea aplicației malițioase Flubot

02 Jun 2022 1236

Hackerii ruși amenință că vor "distruge România" dacă Ioan Feher, românul acuzat că i-a ajutat, nu va fi eliberat

03 May 2022 1634

Atac cibernetic asupra Rompetrol. Nu au fost afectate datele privind conturile clienților

03 May 2022 1655

Hackerii de la Killnet au pus chipul lui Florin Cîțu pe fotomodele din Baywatch, după ce președintele Senatului i-a ironizat (FOTO)

02 May 2022 1858

DNSC Atacuri de tip phishing și spear-phishing propagate pe email sau platforme de mesagerie

01 May 2022 1373

Specialiştii STS au blocat mii de atacuri cibernetice în acest weekend. Vizate, site-urile unora dintre cele mai importante instituţii publice

01 May 2022 1406

SRI avertizează asupra unor posibile atacuri de tip ransomware! Recomandări de securitate și pentru Whatsapp, SMS, Signal sau Telegram

01 May 2022 1392

Seria atacurilor cibernetice de tip DDoS continuă. Site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică atacat în cursul nopții

30 Apr 2022 1291

Atac cibernetic în România Site-urile Guvernului și Ministerului Apărării, printre cele vizate

29 Apr 2022 1268

Zeci de mii de atacuri cibernetice sunt detectate zilnic în România

13 Apr 2022 1249

Hackerii Anonymous au declarat "război cibernetic" Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin după invazia rusă în Ucraina

26 Feb 2022 2440

Atacuri cibernetice în întreaga lume. Ce instituţii au fost vizate

04 Oct 2018 1368

Atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie – august 2018. Serviciul Român de Informaţii a transmis un mesaj

20 Aug 2018 1649

SRI. Atacuri cibernetice asupra băncilor din România

18 Aug 2018 1807

Record de atacuri cibernetice asupra NATO

18 Feb 2017 1977