Ateroscleroza coronariană - afecţiunea ce poate evolua cu infarctul miocardic

Afecţiunile cardiovasculare au cunoscut o creştere semnificativă în ultimele decenii în rândul populaţiei occidentale, dar şi la noi în ţară. Este bine cunoscut faptul că ateroscleroza reprezintă cauza principală a morbidităţii şi a mortalităţii cardiovasculare. Afecţiunile aterosclerotice apar la vârste tot mai mici, indiferent de sex, chiar la 25-20 de ani. În multe cazuri, prima manifestare a bolii coronariene aterosclerotice, nediagnosticată şi tratată la timp, este chiar moartea subită, în special pentru pacienţii tineri.

Ateroscleroza coronariană, afecţiunea arterelor coronariene

Ateroscleroza coronariană este afecţiunea arterelor coronariene care se manifestă atunci când arterele sunt stenozate, restrângând fluxul de la sânge spre miocard („muşchiul inimii”). În acest context, inima este lipsită de oxigen şi de substanţele vitale de care are nevoie ca să funcţioneze în condiţii normale. Atunci când inima este privată de sânge, aceasta nu poate funcţiona corect şi se poate declanşa angina pectorală sau infarctul miocardic.
 
Arterele coronariene sunt vasele de sânge care transportă sângele spre muşchiul inimii; la un pacient sănătos, arterele sănătoase sunt flexibile. Stratul interior al arterelor este neted (numit „endoteliu”), astfel ca sângele să poată circula cursiv, fără „restricţii”. Ateroscleroza coronariană se dezvoltă în timp şi pe fondul unor depuneri neregulate la nivelul endoteliului arterial, denumite „plăci de aterom”.     
 
Simptomele pot fi insidioase sau se pot manifesta brusc, în ultimul moment, iar viaţa pacientului poate fi în grav pericol. Afecţiunea coronariană majoră, respectiv infarctul miocardic acut, se poate manifesta prin anumite simptome specifice. Durerea retrosternală, cu durata de circa 20 de minute, intensă, apărută în repaus, cu zonă de iradiere extensivă, cu „senzaţia de moarte iminentă”, însoţită de transpiraţii şi de anxietate (senzaţia de frică), ar trebui să atragă atenţia unei urgenţe majore şi pacientul (sau familia) să cheme Serviciul Medical de Urgenţă. Aceste manifestări clinice pot fi atenuate la bolnavii cu diabet zaharat sau/şi la vârstnici, dar şi aceştia pot semnala o modificare bruscă a stării generale.
 
Boala coronariană ischemică cronică se manifestă, în principal, sub forma anginei pectorale; pacientul acuză senzaţia de presiune sau strângere retrosternală (tipic la nivelul mijlocului sternului), cu durata de 1-2 minute, cu iradiere la baza gâtului, a umărului, pe braţul superior stâng, până la ultimele două degete sau/şi în spate, între omoplaţi; se pot adăuga şi alte simptome de alarmă: palpitaţii, dispnee (oboseală) la efort altădată suportat, transpiraţii etc. Se impune ca pacientul să se prezinte de îndată la medicul cardiolog pentru a se identifica dacă este o boală cardiovasculară, asociată sau nu cu alte afecţiuni care şi ele se cer diagnosticate şi tratate; de cele mai multe ori, hipertensiunea arterială este această boală asociată, care, dacă nu este tratată corect, va conduce la agravarea stării bolnavului, la alte complicaţii nedorite.

Prevenirea şi tratarea afecţiunilor coronariene şi a celor asociate

Consultaţia la medicul specialist este esenţială pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor coronariene şi a celor asociate. În cadrul „Ovidius Clinical Hospital”, pacienţii se pot adresa medicului cardiolog prof. univ. dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog, ce vine cu o experienţă importantă, de câteva decenii, în diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare.  
 

„Problema este că multe dintre persoanele care au acest fel de boală de inimă nu conştientizează gravitatea acesteia. Ateroscleroza coronariană se dezvoltă încet şi silenţios (fără simptome tipice), timp de câteva decenii. Boala poate să treacă neobservată, până când apare infarctul miocardic. Atunci când placa de aterom îngustează interiorul arterei coronare, până la punctul în care aceasta nu mai poate transporta destul sânge bogat în oxigen, pentru nevoile organelor interne (creier, rinichi, ficat etc.), apar diferite simptome, dar şi complicaţii posibile. 

Prevenţia este esenţială, iar un consult la medic poate aduce un diagnostic corect în timp util şi reversa îngroşarea arterelor, deci apariţia complicaţiilor nedorite”, explică prof. univ. dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog.

Dacă primul consult atenţionează asupra reducerii factorilor de risc şi nu precizează o boală cardiacă propriu-zisă, acesta se va repeta la trei-şase luni, pentru a verifica starea de sănătate.

Principalii factori de risc cardiovascular

Printre factorii de risc cardiovascular, factorul genetic este important, în special atunci când rudele de gradul I decedează subit la o vârstă de sub 45-50 de ani din cauza afecţiunilor coronariene. Alţi factori de risc ce cresc riscul dezvoltării afecţiunilor coronariene sunt: valorile tensionale crescuteobezitateasedentarismulstresulfumatulviaţa dezorganizată. Factorii de risc pot fi influenţaţi pozitiv pentru a minimaliza o boală cardiovasculară ce se află la debut şi pentru a preîntâmpina complicaţiile cardiovasculare.

Afecţiunile coronariene, odată diagnosticate, trebuie stabilizate şi verificate periodic, pentru a nu le permite să evolueze şi să creeze complicaţii pacientului, fapt pentru care legătura cu medicul cardiolog trebuie să fie foarte strânsă.
 
Evoluţia stării de sănătate a pacientului este direct determinată de modificarea stilului de viaţă, dar şi de administrarea unui tratament corect, eficient şi, mai ales, precoce. Mijloacele moderne de investigaţii şi tratament al afecţiunilor cardiovasculare avansează tot mai mult, ceea ce conduce la un factor pozitiv pentru medicină, în lupta împotriva afecţiunilor cardiovasculare.
 
Pacienţii se pot adresa medicului cardiolog din cadrul Ovidius Clinical Hospital pentru consult, diagnostic şi tratament, pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare pentru care medicul de specialitate recomandă regim alimentar, tratament pentru afecţiunea cardiovasculară, controlul periodic etc.; se adaugă necesitatea altor investigaţii pentru alte afecţiuni asociate etc., dacă acestea se impun.
 
Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale şi medicale multiple (Gastroenterologie, Cardiologie, Pneumologie, Nefrologie, Neurologie etc.).
 

Prof. univ. dr. Elvira Craiu, medic primar cardiolog

 
Ovidius Clinical Hospital - cel mai mare şi mai modern spital privat din regiune
Adresă: DN2A, KM 202, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241 480400
Pentru mai multe detalii, vizitaţi: www.Ovidius-CH.ro 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Performanța adusă acasă Ovidius Clinical Hospital inaugurează un spital nou dedicat bolilor oncologice și cardiovasculare (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Apr 2023 3103

Imagini de la eveniment LIVE VIDEO-TEXT. Se inaugurează noul spital OCH dedicat oncologiei și bolilor cardiovasculare (FOTO)

05 Apr 2023 4323

Ovidius Clinical Hospital, primul Centru de referință și training Siemens Healthineers din România (GALERIE FOTO)

17 Mar 2023 1806

Ce spun reprezentanții Spitalului OCH despre incendiul la reclama luminoasă de pe exteriorul clădirii

21 Jan 2023 1711

Să ne mobilizăm într-o cauză nobilă Un constănțean cu o poveste impresionantă are nevoie de sânge. "Suntem cu toții noduri la aceeași împletitură prin care curge viața"

14 Jan 2023 1720

Acționarii Ovidius Clinical Hospital au introdus un nou cod CAEN în activitatea societății

14 Apr 2022 3987

Ovidius Clinical Hospital lansează serviciul Alprevia online- Prevenția în 10 pași

31 Aug 2021 4054

Veste bună pentru femeile din Constanța A fost inaugurat OCH - Centrul de excelență dedicat cancerului de sân, cu cea mai nouă tehnologie din domeniu (galerie foto + video)

13 Feb 2020 10940

Peste 500 de elevi, cadre didactice şi părinţi, la Târgul de educaţie şi prevenţie în sănătate, organizat de Ovidius Clinical Hospital (galerie foto)

31 May 2019 2523

La noua Policlinică OCH Inedită formă de educație pentru sănătate, în aer liber (galerie foto)

18 May 2019 4769

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)

17 May 2019 6541

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

17 May 2019 4697

LIVE TEXT. Premieră națională în domeniul sănătății, la Constanța Inaugurarea unui nou centru medical Ovidius Clinical Hospital și lansarea Cardului cu algoritm de prevenție personalizată

16 May 2019 7307

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul Ovidius Clinical Hospital

25 Nov 2017 3447

Afecţiunile de prostată, o problemă medicală des întâlnită în rândul bărbaţilor Simptome, diagnostic şi sfatul medicului specialist

22 May 2017 10757