Cancerul pulmonar - principala cauză de deces în lume

Afecțiunea care a înregistrat cea mai mare creștere la nivel global în ultimul deceniu și care a reprezentat cauza de deces cu cele mai multe cazuri din lume este cancerul la plămâni. Prevalența cancerului pulmonar este a doua după cancerul prostatic la bărbați și după cancerul de sân la femei, dar reprezintă per total principala cauză de deces atât la bărbați, cât și la femei în întreaga lume.

Pacienții cu factori de risc pentru cancer pulmonar sunt cei cu un istoric îndelungat de fumat, care se expun în mod prelungit la substanțe toxice sau care au o predispoziție genetică către o astfel de afecțiune.  De aceea, este importantă prevenția prin eliminarea factorilor de risc, în special la persoanele vulnerabile genetic.

Dr. Valerian Cristian Păvăloiu, medic specialist în chirurgie toracică în cadrul Ovidius Clinical Hospital explică despre tipurile de cancer pulmonar, diagnostic și opțiuni de tratament pentru pacienți.

“Cancerul pulmonar este împărțit în două mari categorii: cancer pulmonar cu celule mici (SCLC- small cell lung cancer) și cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC – non small cell lung cancer). Cea mai des întâlnită formă de cancer pulmonar este NSCLC, care reprezintă aproximativ 85% din tipurile de cancer pulmonar. Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, atunci când sunt șanse foarte slabe de recuperare, și de aceea este necesar un diagnostic al cancerului pulmonar într-un stadiu timpuriu, pentru a crește șansele de recuperare”, explică Dr. Păvăloiu despre importanța unui diagnostic la timp, ce poate oferi pacienţilor o posibilitate de vindecare.

Cancerul pulmonar este adeseori imperceptibil, și produce simptome atunci când afecțiunea se află deja în stadiu avansat. Tusea este cel mai comun simptom, alte simptome respiratorii fiind reprezentate de dispnee, durere toracică și hemoptizie. De asemenea, simptomele pot fi datorate prezenței tumorii primare, invaziei loco-regionale, bolii metastatice sau producerii de hormoni ectopici. Prezența simptomelor respiratorii persistente impune efectuarea unei radiografii pulmonare pentru ca medicul specialist să poată evalua situația medicală a pacientului. De asemenea, confirmarea histologică este necesară pentru un diagnostic corect,  deoarece unele condiții benigne sau bolile metastatice pot mima cancerul pulmonar la o radiografie pulmonară.
O altă etapă esenţială este stadializarea, care reprezintă modul prin care medicul poate realiza evaluarea cancerului, localizarea acestuia și poate determina dacă au fost afectate și alte organe. Datorită importanței stadializării corecte în decizia terapeutică a medicului, toți pacienții afectați de cea mai comună formă de cancer pulmonar - NSCLC vor fi evaluați în mod standard. Stadializarea NSCLC include realizarea unei tomografii computerizate a toracelui și a abdomenului superior,  analize de laborator complete ale sângelui,  testarea funcției respiratorii, bronhoscopie și  mediastinoscopie.

“În cazurile în care pacienții NSCLC sunt diagnosticați cu stadiile I-IIIA, intervenția chirurgicală este tratamentul indicat, iar pacienții diagnosticați cu stadiul IIIB și IV vor urma tratament chimioterapic, având și opțiunea de tratament chirurgical, ce presupune o rezecție pulmonară. Lobectomia este procedura chirurgicală principală utilizată ca tratamentul chirurgical de rezecție pulmonară reglată și se aplică tuturor pacienților aflați în stadiul I și II de NSCLC, care nu prezintă boala mediastinală sau invazie loco-regională a altor organe”, menționează Dr. Păvăloiu despre opțiunile diferite de tratament în funcție de diagnosticul stabilit.

Deoarece anumiți factori ce pot determina evaluarea pre-operatorie sunt modificați de prezența bolilor cardiace sau de alte condiții de co-morbiditate, evaluarea pre-operatorie are un rol important și include o evaluare atentă a rezervei cardio-pulmonare și a riscului perioperator. Rezultatul intervenției chirurgicale este corelat cu experiența echipei anestezico-chirurgicale, aşa cum se întâmplă în cadrul Ovidius Clinical Hospital, unde echipa de medici a dobândit o experiență semnificativă în tratamentul chirurgical al acestei afecțiunii.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital, poate fi realizată stadializarea pentru diagnosticarea tumorilor pulmonare, precum și tratamentul chirurgical de rezecție tumorală, ce cuprinde diferite proceduri utilizate: mediastinoscopie, lobectomie sau pneumonectomie, rezecție atipică/segmentectomie și chirurgie toracică video-asistată.


Chirurgia toracică video-asistată ce se realizează în cadrul Ovidius Clinical Hospital este o metodă chirurgicală minim-invazivă, folosită atât pentru diagnosticare, cât și pentru chirurgia terapeutică a cancerului pulmonar, și presupune un nivel redus de dureri cu spitalizare minimă si risc de mortalitate perioperatorie mic.

Medicul specialist în chirurgie toracică poate decide opțiunea de tratament chirurgial pe baza celor mai clare dovezi disponibile, a raportului rezultatelor unei evaluări standardizate și a riscului individual al pacientului în ceea ce privește complicațiile și care permite pacientului să participe la luarea deciziilor gestionare a opțiunilor terapeutice pentru afecțiunea sa.

Echipa medicală de chirurgie toracică din cadul OCH reunește specialiști recunoscuți: Dr. Radu Matache – medic primar chirurgie toracică, Dr. Valerian Păvăloiu – medic specialist chirurgie toracică, Dr. Mihnea Orghidan – medic primar chirurgie toracică și Dr. Cristian Paleru – medic primar chirurgie toracică.
 
Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile pulmonare.
 
Ovidius Clinical Hospital – cel mai mare și modern spital privat din regiune
Adresă: DN2A, KM 202, Ovidiu, Constanța
Telefon: 0241 480400
Pentru mai multe detalii, vizitați: www.Ovidius-CH.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avarie RAJA pe DN2Aîn apropiere de Ovidiu. A fost întreruptă furnizarea apei

24 May 2023 989

Performanța adusă acasă Ovidius Clinical Hospital inaugurează un spital nou dedicat bolilor oncologice și cardiovasculare (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Apr 2023 3033

Imagini de la eveniment LIVE VIDEO-TEXT. Se inaugurează noul spital OCH dedicat oncologiei și bolilor cardiovasculare (FOTO)

05 Apr 2023 4279

Ce spun reprezentanții Spitalului OCH despre incendiul la reclama luminoasă de pe exteriorul clădirii

21 Jan 2023 1687

Imagini filmate în noaptea incendiului de la Spitalul OCH! Momentul declanșării incendiului (FOTO+VIDEO)

21 Jan 2023 6055

A fost activat Planul Roșu de intervenție Alertă la ISU Dobrogea! Incendiu la Spitalul OCH! Mai multe persoane evacuate (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jan 2023 3298

Avarie RAJA pe DN 2A! Ce consumatori sunt afectați de lipsa apei

04 Oct 2022 1003

Ovidius Clinical Hospital lansează serviciul Alprevia online- Prevenția în 10 pași

31 Aug 2021 4019

Donare de sânge în siguranță, la Constanța

24 Dec 2020 1976

Mașină răsturnată Accident pe DN 2 A, în zona spitalului OCH

20 Jul 2020 2471

Veste bună pentru femeile din Constanța A fost inaugurat OCH - Centrul de excelență dedicat cancerului de sân, cu cea mai nouă tehnologie din domeniu (galerie foto + video)

13 Feb 2020 10862

Peste 500 de elevi, cadre didactice şi părinţi, la Târgul de educaţie şi prevenţie în sănătate, organizat de Ovidius Clinical Hospital (galerie foto)

31 May 2019 2481

La noua Policlinică OCH Inedită formă de educație pentru sănătate, în aer liber (galerie foto)

18 May 2019 4741

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)

17 May 2019 6489

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

17 May 2019 4664