Căsuţa „La Răducu“ din Chilia Veche, un tărâm magic ce deschide turistului poarta către mirificul peisaj al Deltei Dunării (galerie foto+video)



Într-un peisaj de poveste din Chilia Veche, se zăreşte imaginea casei de vacanţă „La Răducu“, oglindită de apa Dunării. Căsuţa a fost gândită ca spaţiu de recreere pentru doi oameni iubitori de natură şi pasionaţi de pescuit, care, în urma concediilor petrecute mereu în Delta Dunării, au hotărât să se stabilească aici.
 
La casa de vacanţă „La Răducu“ poţi ajunge fie cu navele de pasageri, cu plecare din Tulcea, fie cu maşina proprie, pe la trecerea cu bacul de la Tulcea spre Tudor Vladimirescu (vara, bacul trece din oră în oră, între 7.00 şi 19.00), apoi urmează cca 70 km drum de piatră. Oaspeţii pot solicita servicii de transfer, dar au la dispoziţie atât locuri de parcare pentru autoturismele proprii, cât şi posibilitatea de acostare cu ambarcaţiunea proprie. 
 
În prezent, casa cuprinde cinci camere primitoare pentru cei care doresc să-şi petreacă aici concediul. Situată pe malul Dunării, casa de vacanţă oferă turiştilor un mediu plăcut, fiind construită în stil autohton, cu acoperiş de stuf, şi văruită în alb. 
 
Ajungând la căsuţa de vacanţă „La Răducu“, primitoarele gazde te invită într-o cameră aranjată prin îmbinarea stilurilor tradiţional şi modern, dotată cu televizor şi baie proprie cu apă rece şi caldă permanent, oferind acces la bucătărie şi la un foişor prevăzut cu plase, în aşa fel încât să te poţi bucura de priveliştea de la malul apei, seara, în aer liber, fără să fii deranjat de prezenţa ţânţarilor.
 
Şi ca să nu uiţi că eşti în vacanţă, ai ocazia să faci grătare, fiind amenajat un spaţiu în grădină, dar poţi face şi plajă şi te poţi răcori în piscină, în tot acest timp rămânând conectat la net, deoarece ai acces gratuit, prin WiFi.
 
Iulia Giuşcă, proprietara casei şi gazda principală a turiştilor, ne-a împărtăşit din feedbackul oferit de cei care au optat să se relaxeze aici: „Turiştii care au venit la noi au fost plăcut impresionaţi de liniştea şi sălbăticia zonei, de faptul că este o casă care îţi oferă confortul necesar, dar care păstrează tradiţia, fiind acoperită cu stuf, şi de peisajul de care au parte aici, căsuţa fiind situată chiar pe malul apei. Oaspeţilor noştri le oferim toate condiţiile ca să-şi depoziteze şi să-şi prepare mâncarea proprie, însă nu-i refuzăm dacă doresc să încerce bucatele noastre gătite tradiţional“. 

Gazdele devin familia turistului

Gazdele îţi facilitează, la cerere, accesul pe apă, oferindu-ţi posibilitatea de a călători cu barca, plecând chiar de pe pontonul din faţa casei. Ele pot asigura, de asemenea, transport la locurile de pescuit. Iar după o plimbare pe canalele Deltei, ideală este relaxarea în piscina cu vedere la Dunăre ori depănarea poveştilor pescăreşti şi nu numai, în foişor, petrecând cu privirea soarele al cărui apus te încântă de fiecare dată.
 
Întorcându-te de la plimbare sau de la pescuit „acasă La Răducu“, indiferent dacă eşti sau nu fan al preparatelor din peşte, vei fi ispitit de aroma îmbietoare a bucatelor tradiţionale gătite de gazde. 
 
În casa de vacanţă „La Răducu“, turistul se simte ca în familie: „Când te trezeşti, rămâi fascinat de peisajul minunat, de atmosfera calmă, liniştită, şi de ospitalitatea gazdelor. Este o căsuţă de vacanţă care oferă oportunităţi de relaxare precum: un mediu liniştit, o plimbare cu barca, mersul la pescuit pentru amatori, iar după toate astea, relaxare la piscină. Mă simt ca într-o familie mai mare“, a declarat turista Cristina Mărginean.

Chilia Veche - itinerar turistic inedit

Mergând pe canale, vei intra într-un tărâm magic, cu un peisaj de vis. Vei admira Delta cu nuferii ei albi şi galbeni, pelicanii şi multe alte păsări încântătoare, colibele pescăreşti ascunse prin stuf, rezervaţii cu caracteristici morfohidrografice specifice, cu floră şi faună originale, care reprezintă punctele principale de atracţie turistică. În acest ţinut exotic se află cea mai mare colonie de pelicani din Europa, lebede, colonii de egrete, lopătari, stârci galbeni şi Pădurea Letea, unică pe continent.

Surprizele pentru turişti nu se opresc aici

Administraţia comunei Chilia Veche urmăreşte găsirea de soluţii pentru a da localităţii un profil turistic bine conturat. Georgeta Ciupitu, primarul comunei, vorbeşte despre proiectele la care lucrează: „Avem o serie de proiecte, fie în desfăşurare, fie în perspectivă, cu scopul valorificării zonei noastre ca un spaţiu ofertant în obiective turistice. Am semnat avizul pentru refacerea drumului judeţean Tulcea - Chilia Veche. Se va scoate la licitaţie până în această toamnă, dar, fiind foarte mult de lucru, va dura ceva timp până la finalizarea lucrărilor“. În ultimii ani, turismul s-a dezvoltat semnificativ în Chilia Veche, localitatea devenind un important punct de plecare pentru expediţii către diverse zone de atracţie din nordul Deltei.

Biserica din Chilia Veche, lăcaş de cult de valoare universală 

În Chilia Veche se află cea mai înaltă biserică din Dobrogea, a doua ca înălţime din ţară, declarată lăcaş de cult de valoare universală. Aceasta poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Preotul Bisericii „Sfinţii Voievozi“ vorbeşte despre timpul petrecut cu turiştii care vizitează lăcaşul de cult: „Când vin turiştii în această zonă şi îşi doresc să viziteze biserica, vorbim despre istoria ei, despre proiectele pe care le pregătim pentru menţinerea ei. Ei sunt din start emoţionaţi că văd un astfel de lăcaş de cult. Se arată încântaţi de ceea ce văd aici şi îşi doresc să se întoarcă, să vadă ce s-a mai realizat“.
 


Prima atestare a bisericii din Chilia Veche datează din anul 1858. Mai întâi a fost o bisericuţă din lemn, după care s-a refăcut construcţia, cu dimensiuni mult mai mari. Pentru funcţionarea ei, credincioşii au cerut aprobarea sultanului. În anul 1897 se pune temelia actualei biserici, o fundaţie de aproape trei metri. Ca structură metalică, s-au folosit şine de tren. Turnurile din faţă au o înălţime de 42 m, iar cupola centrală, 37,5 m. Construcţia a fost finalizată în 1939.
 
A avut foarte mult de suferit în perioada celor două războaie mondiale. În anii 1942-1943, ruşii au început să tragă în biserică, fiind folosită la vremea respectivă ca turn de observaţie. Este refăcută, puţin câte puţin, în perioada anilor 1960-1970.  

De ce să alegi Chilia Veche ca destinaţie de vacanţă

Chilia Veche păstrează farmecul pur al Deltei Dunării, este un loc de care iubitorii de natură sălbatică, de aventură, dar şi de linişte, se vor îndrăgosti. Cei care doresc să pescuiască, precum şi turiştii dornici de a-şi petrece concediul într-un spaţiu liniştit pot înceta căutările, deoarece această zonă le va întrece aşteptările.
 
Pitorescul locurilor, cu tot ceea ce oferă Delta Dunării, şi istoricul acestor ţinuturi au creat premisele dezvoltării turismului şi agroturismului. Iar dacă ai la dispoziţie un loc situat la malul Dunării, cum este căsuţa „La Răducu“, ale cărei gazde te întâmpină într-o atmosferă unică, de poveste, vei avea parte, cu siguranţă, de o vacanţă de neuitat. 
 
Căsuţa „La Răducu“ este ca un colţ de rai, şi, dacă iubiţi Delta Dunării sau dacă nu aţi avut încă şansa să o descoperiţi, v-o recomandăm cu încredere. 

Dacă doriți să petreceți clipe de neuitat alături de familie și prieteni, la Căsuţa „La Răducu“ din Chilia Veche gasiți vacanța perfectă.
Mai multe informaţii puteţi afla şi de pe Facebook
Informatii contact: str. Dunarii nr.14, comuna Chilia Veche, jud. Tulcea
Rezervari la tel: 0723 558 727
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Mondială a Apei, marcată la Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 587

ARBDD Întâlnire cu fermierii din zona brațului Chilia privind desfășurarea activităților agricole și creșterea animalelor în Delta Dunării

15 Mar 2024 394

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 518

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt puternic! Lista localităților vizate

12 Mar 2024 463

Operațiune de salvare în Delta Dunării Doi adulți și un copil, surprinși de un incendiu de vegetație uscată

10 Mar 2024 663

Noi resurse valorificabile în perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

07 Mar 2024 366

Garda de Coastă Peste 1.000 metri de plase mono-filament cu 243 kilograme de pește scoase dintr-o zonă strict protejată a Biosferei Deltei Dunării

01 Mar 2024 402

ARBDD Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence în Rezervația Biosferei Delta Dunării (FOTO)

28 Feb 2024 536

Întâlnire și discuții la ARBDD pe tema gestionării șacalului auriu în Delta Dunării

24 Feb 2024 515

Centrul Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării” din municipiul Tulcea găzduiește expoziția „Pești marini și oceanici”

22 Feb 2024 696

Pompierii din Tulcea, prietenii copiilor din Deltă. Vizită educativă la Școala din Letea (FOTO)

20 Feb 2024 412

Prognoza INHGA pentru debitele Dunării în perioada 17 - 24 februarie

18 Feb 2024 534

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 644

Fondul de Garantare a Creditului Rural cere insolvența Grupului de Fermieri Delta Dunării Cooperativa Agricolă

11 Feb 2024 646

Licitații Tulcea Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării cumpără combustibil pentru energie și încălzire. Detalii despre firma câștigătoare (DOCUMENT)

06 Feb 2024 706