Acţiunea de evacuare a cetăţenilor români din Libia

1. Consolidarea reţelei consulare

 În data de 21 februarie 2011, a fost constituită şi a devenit deplin operaţională, celula de criză pentru situaţia din Libia din cadrul Departamentului Consular, cu program permanent (24/24), care a permis asigurarea legăturii cu cetăţenii români sau familiile acestora, atât telefonic, cât şi prin corespondenţă electronică (e-mailuri, faxuri etc.). Mecanismul celulei de criză a MAE se activează automat în momentul în care apar situaţii în diverse spaţii din lume în care este ameninţată securitatea cetăţenilor români - aşa cum au fost cazurile recente din Tunisia şi Egipt.

 Consulul român din Tripoli a activat şi coordonat celula de evacuare instituită pe aeroportul internaţional din Tripoli, pe toată perioada crizei. În afara de sprijinul acordat cetăţenilor români în dificultate consulul român a oferit sprijin logistic şi altor cetăţeni europeni.

 Departamentul Consular a trimis, în regim de urgenţă, doi consuli pentru a consolida colectivul Ambasadei României la Tripoli, în special în ceea ce priveşte capacitatea de a acorda asistenţă consulară.

 Au fost trimişi la aeroportul Luca din La Valetta - Malta trei funcţionari consulari (inclusiv un consul) din cadrul secţiei consulare a Ambasadei României la Roma, în vederea acordării de asistenţă umanitară şi consulară cetăţenilor români ce urmează a fi evacuaţi din Libia (inclusiv emiterea, în caz de necesitate, a titlurilor de călătorie pentru cei ce nu dispun de documente de călătorie), singurul punct de informare/ asistenţă şi preluare al unui stat membru din UE, având ca obiectiv preluarea, în vederea repatrierii, a cetăţenilor români şi europeni din aeroportul La Valetta din Malta.

 A fost trimis un reprezentant MAE, decident, care a coordonat întreaga operaţiune de evacuare din Libia.

 MAE a trimis un funcţionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin şi asistenţă în vederea evacuării, pe cale terestră, prin trecerea frontierei libiano-tunisiene, în cursul zilei de 28 februarie, a unui grup de 79 de români de la Ghadameş.

 Totodată, MAE a trimis la graniţa dintre Libia şi Tunisia consulul român de la Tunis, în vederea facilitării trecerii frontierei de către un grup de 79 de români de la Ghadameş.

2. Demersuri în capitale

 MAE a dispus instituirea prezenţelor consulare permanente la aeroporturile din Tripoli şi La Valetta şi a coordonat un mod integrat de acţiune la nivelul tuturor ambasadelor din regiune (Tripoli, Alger, Cairo, Tunis, Roma).

 Acţiunea a fost corelată prin demersuri paralele făcute prin ambasadele României de la Londra, Ankara, Moscova, Sofia, Paris, Berlin şi Bruxelles.

 Echipa consulară a României de la Tripoli a emis documente de călătorie pentru situaţii de urgenţă unor cetăţeni europeni în vederea evacuării din Libia (polonezi).

 Ambasada României la Cairo a acordat asistenţă şi sprijin consular unui grup de 94 de cetăţeni români.

 Misiunea diplomatică a României la Londra a menţinut permanent legătura cu FCO, transmiţând toate datele necesare pentru repatrierea cetăţenilor români din Benghazi cu nava britanică HMS Cumberland.

 Ambasada României la Roma a acordat asistenţă consulară cetăţenilor români care au fost transportaţi la bordul unei nave, în sudul Italiei.

 Ambasada României la Budapesta a acordat asistenţă consulară unui grup de 29 de cetăţeni români evacuaţi din Libia cu sprijinul autorităţilor maghiare.

 Prin intermediul singurului punct de informare al unui stat membru din UE pentru preluarea/asistarea cetăţenilor români şi europeni din cadrul aeroportului La Valetta din Malta, a fost menţinută legătura cu Centrul Operativ al situaţiilor de urgenţă maltez, reuşindu-se astfel o coordonare permanentă.

 Departamentul Consular din cadrul MAE a menţinut permanent legătura cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate la Bucureşti cu privire la preluarea propriilor cetăţeni evacuaţi de către autorităţile române din Libia (UK, SUA, Cipru, Bulgaria, Danemarca, Germania, Federaţia Rusă, Ucraina, Canada).

3. Desfăşurarea operaţiunii în sine:

I. DEMERSURI INTERNE

- MAE a constituit celule de criză cu activitate permanentă în Centrală şi la Ambasada de la Tripoli.

- Au fost completate, pe website-ul MAE, alertele de călătorie şi au transmise informaţii de presă, permanent actualizate, privind informaţii legate de situaţia din Libia.

- În vederea asigurării infrastructurii de sprijin pentru asistarea cetăţenilor români, MAE a iniţiat o Hotărâre de Guvern, în urma căreia Executivul a aprobat fondurile solicitate (900.000 RON), necesare demarării procedurilor de repatriere. Hotărârea de Guvern nr. 141 din 23 februarie 2011, iniţiată de MAE, a fost publicată în data de 24 februarie, în Monitorul Oficial nr. 139.

- Departamentul Consular a întocmit şi actualizat un Registru Unic de Înregistrări în care au fost cuprinse toate solicitările de asistenţă consulară înregistrate de la începutul operaţiunii şi până la finalizare, indiferent de locul în care au fost formulate. Totodată, a ţinut permanent legătura (scrisă şi telefonică) cu cetăţenii înregistraţi, oferind informaţii cu privire la posibilităţile de evacuare din Libia, la informaţiile postate pe site-ul COOL (Consular on Line Crisis), precum şi cele emise de MAE (alerte de călătorie, comunicate de presă etc.).

- Departamentul Consular a iniţiat demersurile necesare şi a obţinut vize de intrare în Libia, pentru personalul consular suplimentar trimis la Ambasada, în vederea acţiunii, în timp real.

- Departamentul Consular a obţinut autorizaţiile de survol necesare efectuării tuturor zborurilor speciale către Malta şi Libia, Ambasada României la Tripoli obţinând, în timp util, autorizaţiile de survol şi de aterizare.

- Conducerea Direcţiei Relaţii Consulare şi COSUC a convocat la MAE reprezentanţii firmelor româneşti cu personal detaşat în Libia, pentru actualizarea informaţiilor cu privire la numărul cetăţenilor români detaşaţi la muncă şi care se aflau încă în Libia, locurile în care se aflau, cât şi coordonatele de contact ale acestora. Legătura a fost menţinută permanent şi au fost oferite informaţii punctuale.

II. DEMERSURI INTER-INSTITUŢIONALE

 A fost convocată la sediul MAE o reuniune de lucru cu participarea reprezentanţilor ministerelor şi autorităţilor care puteau concura la accelerarea procedurii de evacuare a cetăţenilor români care se află în Libia.

 MAE a continuat cooperarea pe orizontală cu ministerele de linie (respectiv Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri) în vederea urgentării măsurilor de evacuare a cetăţenilor români din Libia. De asemenea, au fost făcute demersuri în colaborare cu compania TAROM S.A. pentru efectuarea unor zboruri de linie la Tripoli, soluţie care a fost reevaluată ulterior, în condiţiile modificării rapide a situaţiei de pe teren.

 Direcţia Relaţii Consulare a menţinut o permanentă legătură cu Poliţia de Frontieră şi a iniţiat formalităţile necesare pentru facilitarea intrării în România a cetăţenilor străini evacuaţi din Libia, care nu deţineau viză de intrare.

III. DEMERSURI ÎN CADRUL COOPERĂRII CONSULARE EUROPENE

 Au fost postate permanent pe site-ul COOL (Consular on Crisis) informaţii utile cu privire la posibilităţile de evacuare din Libia, inclusiv modalităţile şi datele unor zboruri puse la dispoziţie de autorităţile române de părăsire a Libiei. Totodată, s-a continuat, în mod constant, schimbul de informaţii utile cu celelalte autorităţi UE.

 A fost activat Mecanismul de informare şi Cooperare (Information and Cooperation Mechanism) între statele membre, iar prin reprezentantul MIC la Bruxelles au fost transmise, în timp real, datele utile.

IV. CONCLUZII:

Din 21 februarie până la 3 martie au fost realizate următoarele operaţiuni de repatriere:

În data 24 spre 25 februarie - 47 de cetăţeni români şi 10 de cetăţeni bulgari au fost evacuaţi cu zborul militar special organizat de România;

În data de 25 spre 26 februarie - 24 de cetăţeni români, 2 bulgari, 2 greci şi 3 cehi au fost evacuaţi cu zborul militar organizat de România;

În data de 26 spre 27 februarie - 45 cetăţeni români, 21 bulgari şi 3 sârbi au fost evacuaţi cu zborul militar organizat de România;

 În data de 27 februarie - 29 cetăţeni români au fost evacuaţi cu un avion pus la dispozitie de Ungaria şi au sosit în ziua de 28 februarie în ţară cu un autocar pus la dispoziţie de MAI;

În data de 27 februarie, 8 cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia, fiind preluaţi de vasul militar italian San Giorgio (via Catania - Sicilia);

În cursul nopţii de 27-28 februarie, 4 cetăţeni români au fost evacuaţi din Libia fiind preluaţi de un avion britanic (via Londra);

În seara zilei de 27 februarie, un cetăţean român a fost evacuat cu un zbor comercial ucrainean;

În seara zilei de 27 februarie, 6 cetăţeni români au fost evacuaţi din Nafoora, cu avioane militare germane;

În cursul zilei de 27 februarie, 5 cetăţeni români au fost evacuaţi din Ras Lanouf (1 cetăţean român cu un vas german, 2 cu un vas grecesc, 1 cu un vas italian şi 1cu un vas aparţinând Federaţiei Ruse);

În cursul zilei de 28 februarie, 79 de cetăţeni români au fost evacuaţi pe cale terestră din Ghadameş (via Tunis, Roma);

În noaptea dinspre 28 februarie - 1 martie, o cursă militară organizată de autorităţile române a revenit în România având la bord: 42 cetăţeni români care au părăsit portul Benghazi la bordul vasului britanic HMS Cumberland, alţi 12 cetăţeni români evacuaţi din Libia, preluaţi din La Valetta, precum şi 13 cetăţeni străini;

În data 1 martie, cu un vas italian de aprovizionare au părăsit platforma Sabratha 2 cetăţeni români şi platforma DP4 1 cetăţean român, ajungând la Malta (La Valetta);

În cursul zilei de 1 martie, 94 cetăţeni români au fost evacuaţi pe cale terestră, via Egipt (Alexandria).

În seara zilei de 1 martie, a fost evacuat cu o cursă militară organizată de autorităţile române ultimul grup format din 76 de persoane (43 cetăţeni români şi 33 de cetăţeni străini).

Astăzi, 3 martie, la ora 10.15, a sosit pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă un grup de 33 de cetăţeni români din Libia, pe ruta Tripoli - Istanbul Bucureşti, cu o cursa Turkish Airlines.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța AGA la Șantierul Naval 2 Mai SA! Acționarii, chemați să stabilească repartizarea profitului din 2023 și fixarea dividendului

19 Apr 2024 90

Transilvania Investments Alliance SA contestă convocatorul AGA a Neptun Olimp SA. Dosarul, pe masa Tribunalului Constanța

19 Apr 2024 175

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 539

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 398

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 312

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 521

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 665

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 638

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 557

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 813

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 625

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 615

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 556

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 514

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 833