Comunicat de presă - MAE Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, astăzi, 13 octombrie, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), destinată în principal pregătirii Summit-ului european din 15-16 octombrie 2015.
Miniştrii pentru afaceri europene din statele membre au avut o dezbatere pe marginea proiectului de concluzii ale Consiliului European, pornind de la subiectele care figurează pe agenda proximului Summit, cu accent pe problematica migraţiei, situaţia din Siria şi Libia, precum şi informări cu privire la stadiul discuţiilor privind „Raportul celor cinci Preşedinţi asupra finalizării UEM” şi la relaţia dintre Marea Britanie şi UE în perspectiva referendumului pe această temă.
În contextul în care agenda viitorului Consiliu European este centrată pe evaluarea stadiului implementării orientărilor din Declaraţia Summit-ului european informal din 23 septembrie a.c. referitoare la migraţie şi paşii de urmat în acest dosar, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanţa implementării efective a deciziilor formulate până în prezent la nivel UE ca răspuns la provocările în domeniul migraţiei. A reiterat angajamentul României faţă de implementarea celor două Decizii de relocare în beneficiul Italiei şi Greciei şi a subliniat, totodată, contribuţia substanţială a României la securizarea frontierelor externe ale Uniunii şi la activitatea agenţiilor europene în materie, precum şi disponibilitatea României de consolidare a acestei contribuţii (cu accent pe participarea la activitatea FRONTEX şi BESA).
A subliniat, de asemenea, importanţa dimensiunii umanitare a problemei şi a exprimat solidaritatea cu statele care au nevoie de sprijin în gestionarea refugiaţilor, menţionând răspunsul favorabil al României la diferitele apeluri de sprijin din partea comunităţii internaţionale în beneficiul acestor state, atât prin participarea la eforturile umanitare conjugate ale comunităţii internaţionale, cât şi prin demersuri bilaterale de sprijin, respectiv pentru Iordania şi Serbia.
Referitor la dimensiunea externă a migraţiei, partea română a reiterat importanţa abordării problemei la sursă şi a combaterii cauzelor profunde ale migraţiei, susţinând necesitatea consolidării sprijinului pentru statele de origine şi de tranzit (Balcanii de Vest, Liban, Iordania şi Turcia) în gestionarea crizei refugiaţilor sirieni, dar şi o mai bună coordonare cu partenerii externi în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. A subliniat rolul important al Turciei, ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi şi care, în acelaşi timp, joacă un rol cheie în soluţionarea actualei crize, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţionist şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane. Secretarul de stat român a subliniat, totodată, importanţa soluţionării conflictului din Siria, în conexiune directă cu fenomenul migraţionist actual.
Cu referire la consolidarea UEM, secretarul de stat George Ciamba a subliniat necesitatea derulării discuţiilor şi formulării deciziilor în format UE28, a unei abordări transparente şi echitabile, deschise tuturor statelor membre în acest proces, având în vedere interdependenţele economice dintre statele membre şi necesitatea evitării fragmentării pieţei interne.
Referitor la Marea Britanie, secretarul de stat român a subliniat importanţa transparenţei în dialogul pe care Comisia Europeană îl are în prezent cu Marea Britanie în perspectiva referendumului din această ţară cu privire la apartenenţa la Uniune.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 342

MAEUnul dintre cele două grupuri de cetățeni români, care și-au semnalat inițial prezența în Aeroportul Internațional Dubai

18 Apr 2024 218

Din cauza fenomenelor meteo extreme, cetățeni români au rămas blocați în Aeroportul Internațional Dubai. Precizări MAE

17 Apr 2024 523

MAERepublica Elenă – grevă în sectorul transportului public

17 Apr 2024 212

Anunț important pentru călătorii în Grecia. Ce trebuie să știe românii care merg acolo

16 Apr 2024 485

MAEMinisterul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei ambasadorului Gheorghe Tinca

15 Apr 2024 267

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 541

MAE7 aprilie – celebrarea Zilei NATO în România

08 Apr 2024 291

Alertă de călătorie în Grecia! Risc ridicat de incendii forestiere

07 Apr 2024 545

MAE Înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

03 Apr 2024 452

MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime

31 Mar 2024 387

MAEMinisterul Afacerilor Externe marchează aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

29 Mar 2024 321

MAE Atenţionare de călătorie în Ungaria! Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

28 Mar 2024 434

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 555

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 328