Comunicat de presă - Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, în perioada 23-24 iulie 2015, la Luxemburg, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale (CAG), organizată de către Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE la preluarea mandatului semestrial. Agenda reuniunii a cuprins un prim schimb de opinii pe marginea programului de priorităţi al Preşedinţiei luxemburgheze şi o discuţie referitoare la programarea legislativă anuală, cu accent pe priorităţile legislative pentru anul 2016. De asemenea, un alt subiect dezbătut de miniştrii pentru afaceri europene, în cadrul dejunului de lucru, a vizat raportul celor cinci Preşedinţi cu privire la finalizarea Uniunii Economice şi Monetare. 

În cadrul primei sesiuni a reuniunii, la care au participat atât statele membre UE, cât şi statele candidate, miniştrii au dezbătut priorităţile Preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE. În intervenţia sa, secretarul de stat George Ciamba a salutat priorităţile anunţate şi a exprimat sprijinul României pentru Preşedinţia luxemburgheză a UE, care se derulează într-un context marcat de multiple provocări, şi a susţinut avansarea dosarelor europene, cu accent asupra priorităţilor vizând relansarea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă, gestionarea migraţiei, combaterea terorismului, consolidarea acţiunii Uniunii în vecinătatea sa şi continuarea politicii de extindere a Uniunii.

Totodată, alături de ceilalţi participanţi, a exprimat un mesaj de condoleanţe pentru Turcia, ca urmare a recentului atac terorist de la Suruc, şi a salutat rolul major al Turciei în asigurarea stabilităţii regionale, pledând, totodată, pentru accelerarea ritmului negocierilor de aderare la UE şi pentru ancorarea ireversibilă a Turciei în Europa. Cu privire la statele din Balcanii de Vest, a susţinut continuarea procesului de extindere, subliniind caracterul strategic şi succesul demonstrat al acestei politici a UE.

Secretarul de stat român a subliniat, totodată, necesitatea de a nu pierde din atenţie evoluţiile din vecinătatea estică, cu accent pe conflictul din Ucraina şi pe susţinerea statelor care au semnat Acorduri de Asociere şi de Liber Schimb (AA/DCFTA) în procesul de implementare a acestora. În context, a salutat formarea unei alianţe pro-europene de guvernare la Chişinău şi a exprimat încrederea că această formulă va permite avansarea în procesul de apropiere de UE şi va beneficia de un sprijin consolidat din partea Uniunii.

În cea de-a doua sesiune a reuniunii, miniştrii au avut un schimb de opinii asupra programării legislative, cu accent asupra stabilirii procedurii cu privire la programarea anuală pentru 2016. În cadrul discuţiilor, secretarul de stat George Ciamba a exprimat susţinerea pentru o implicare crescută a Consiliului în exerciţiul de programare, într-o măsură egală cu Parlamentul European, precum şi necesitatea unei abordări coordonate în programarea legislativă anuală şi multianuală, inclusiv ca exerciţiu de coerenţă în urmărirea implementării Agendei Strategice. A arătat faptul că este importantă continuarea implementării, de o manieră coerentă şi eficientă, a obiectivelor strategice formulate în 2015, cu o atenţie specială acordată pieţei unice digitale, continuării stimulării investiţiilor şi creării Uniunii Energetice.

Secretarul de stat George Ciamba a evidenţiat, totodată, că România va urmări cu atenţie pachetul mobilitate ce urmează a fi prezentat în acest semestru, din perspectiva necesitaţii prezervării libertăţilor fundamentale, în special a liberei circulaţii, şi a faptului că acest pachet trebuie să reprezinte un instrument important în consolidarea pieţei interne.

A arătat, totodată, că 2016 este un an important pentru discuţiile asupra bugetului UE, în contextul evaluării la jumătate de termen pe care o va efectua Comisia Europeană, şi a subliniat că este necesar ca acest exerciţiu să menţină angajamentele asumate şi să nu afecteze alocările actuale, astfel încât să se atingă obiectivul reducerii disparităţilor între diferitele state membre şi regiuni ale UE.

În contextul schimbului de opinii asupra Raportului celor cinci Preşedinţi, prezentat la Consiliul European din 25-26 iunie 2015, având ca temă „Finalizarea Uniunii Economice şi Monetare a Europei”, reprezentantul României a apreciat rolul acestui document în impulsionarea dezbaterilor privind consolidarea Uniunii Economice şi Monetare. A subliniat, totodată, necesitatea asigurării transparenţei procesului în raport cu statele non-euro şi a reiterat că procesul de consolidare a UEM nu trebuie să ridice bariere suplimentare, explicite sau implicite, în calea aderării la zona euro sau în calea acţiunii în plan naţional pentru statele care îşi propun să adere la zona euro şi să atingă convergenţa reală cu celelalte state membre UE.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles

19 Mar 2019 1368

România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene în cadrul Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2018 1752

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, participă la Consiliul Afaceri Generale

10 Dec 2018 1384

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

16 Feb 2016 1153

Comunicat de presa- Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

15 Feb 2016 1149

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

19 Jan 2016 1008

Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, la Bruxelles

15 Dec 2015 1054

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

14 Dec 2015 1038

Comunicat de presă - MAE Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

13 Oct 2015 1094

Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

14 Sep 2015 1013

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG)

13 Sep 2015 920

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

23 Jul 2015 937

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

23 Jun 2015 1097

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG)

19 May 2015 946

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

18 May 2015 896