Comunicat MAE- Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu grupul șefilor de misiune din statele arabe acreditați la București

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut joi, 28 ianuarie 2016, o întâlnire de lucru cu grupul şefilor de misiuni diplomatice din statele arabe acreditați la București: Republica Algeriană Democratică și Populară, Regatul Arabiei Saudite, Republica Arabă Egipt, Emiratele Arabe Unite, Regatul Hașemit al Iordaniei, Republica Irak, Statul Kuweit, Republica Libaneză,  Statul Libia, Regatul Maroc, Palestina, Statul Qatar, Republica Tunisiană.

Reuniunea a prilejuit un schimb util de opinii asupra modalităţilor concrete de diversificare a cooperării României şi Uniunii Europene cu statele arabe, precum și asupra temelor de actualitate, cu accent pe situaţia de securitate din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

Părţile au reliefat dorinţa comună de a consolida dialogul politic şi cooperarea sectorială, în contextul noilor evoluții care modelează scena politică internațională.

Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanța dialogului, atât la nivelul ministerelor afacerilor externe şi al altor ministere, cât şi între comunităţile de afaceri, precum şi între reprezentanţii societăţii civile. S-a referit la necesitatea imprimării unui caracter pragmatic relaţiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperării economice. O importanţă specială a fost acordată schimburilor inter-umane şi cooperării în plan academic, ca mijloace pentru o mai bună cunoaştere reciprocă şi pentru construirea unui climat de cooperare deschis, bazat pe dialog şi respect mutual. Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat utilitatea unui schimb de vederi aprofundat în domeniul proceselor democratice, accentuând relevanţa respectării particularităţilor statelor din regiune. Totodată, ministrul Lazăr Comănescu a reiterat sprijinul Românei pentru edificarea unui climat de securitate şi stabilitate, identificarea unor soluţii politice la crizele din regiune şi coordonarea eforturilor în vederea combaterii flagelului terorismului.

Ambasadorul Statului Qatar, în calitate de decan al grupului arab, a accentuat legăturile istorice şi culturale între România şi statele arabe. De asemenea, a subliniat interesul grupului pentru extinderea cooperării cu România şi Uniunea Europeană în domeniile economic, ştiinţific şi al turismului.

Pe parcursul convorbirilor, interlocutorii au mai abordat subiecte de interes major pe agenda internațională, inclusiv amenințarea teroristă pe plan global, respectiv necesitatea unui răspuns coordonat la provocările actuale la adresa păcii și prosperității mondiale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.