Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 16 februarie 2016, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Generale (CAG). Reuniunea a fost consacrată, în principal, pregătirii viitoarelor reuniuni ale Consiliului European din 18-19 februarie 2016, respectiv 17-18 martie 2016.

Astfel, în pregătirea proximului Summit european, miniştrii pentru afaceri europene din statele membre au avut un schimb de opinii cu privire la proiectul de concluzii, axat pe pachetul de renegociere a relaţiei Marii Britanii cu UE şi gestionarea migraţiei. Totodată, conform practicii, în cadrul reuniunii CAG, a avut loc o dezbatere asupra proiectului de agendă adnotată a Consiliului European din 17-18 martie 2016, care abordează aspecte privind migraţia, Recomandările Specifice de Ţară (RST)/Semestrul European 2016 şi consolidarea pieţei interne.

Cu referire la relaţia Marea Britanie –UE în pregătirea proximului Consiliu European din 18-19 februarie 2016, secretarul de stat George Ciamba a pledat pentru evitarea unei fragmentări în interiorul UE şi a subliniat că menţinerea Marii Britanii în UE şi a unităţii şi integrităţii pieţei unice sunt extrem de importante, inclusiv în raport cu perspectivele proiectului european. A evidenţiat abordarea pro-europeană a României şi a reiterat disponibilitatea pentru discuţii constructive care să conducă la identificarea de soluţii acceptabile pentru toate părţile implicate. De asemenea, a arătat că multe dintre propunerile formulate sunt, în general, convergente cu viziunea şi interesele României (în special cele privind guvernanţa economică, consolidarea competitivităţii sau rolul parlamentelor naţionale).

Referitor la propunerile privind beneficiile sociale şi libertatea de mişcare, a reiterat importanţa respectării principiilor fundamentale privind libera circulaţie a lucrătorilor şi asigurarea unui tratament nediscriminatoriu al acestora. Cele mai importante aspecte pentru România vizează propunerile privind mecanismul de salvgardare şi indexarea alocaţiilor pentru copii. În ceea ce priveşte mecanismul de salvgardare, secretarul de stat a subliniat necesitatea ca acesta să fie nediscriminatoriu, să se aplice prestaţiilor necontributive şi să aibă un caracter excepţional, cât mai limitat în timp. Totodată, oficialul român a arătat că România va urmări ca propunerea de indexare a alocaţiilor pentru copii să nu se poată extinde către alte prestaţii sociale, subliniind importanţa unor clarificări suplimentare în discuţiile de la nivelul liderilor europeni. Totodată, aplicarea ambelor mecanisme trebuie să nu se facă retroactiv astfel încât cetăţenii care lucrează deja pe piaţa muncii din respectivul stat membru să nu fie afectaţi.

În ceea ce priveşte migraţia, subiect aflat pe agenda viitorului Consiliu European, cât şi a reuniunii din martie a liderilor europeni, oficialul român a accentuat necesitatea continuării eforturilor UE de gestionare a migraţiei, în paralel cu consolidarea securităţii frontierelor externe ale Uniunii. În context, a apreciat avansarea acţiunii pe dimensiunea externă a migraţiei şi a reiterat importanţa continuării implementării Planului de Acţiune UE-Turcia. A menţionat, în context, vizita recentă a ministrului pentru afaceri europene turc la Bucureşti care a permis un schimb de opinii cu privire la evoluţiile în raport cu problematica migraţiei. A pledat, totodată, pentru accelerarea implementării măsurilor deja agreate şi a reiterat susţinerea fermă pentru asigurarea funcţionalităţii spaţiului Schengen, prin consolidarea securităţii frontierelor externe UE. A menţionat contribuţia substanţială a României la îndeplinirea acestui obiectiv şi a reiterat sprijinul pentru accelerarea adoptării propunerii Comisiei Europene privind Agenţia Europeană de Frontieră şi Pază de Coastă.

În cadrul reuniunii CAG, miniştrii pentru afaceri europene au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la implementarea noului Acord inter-instituţional privind îmbunătăţirea reglementării.

De asemenea, în marja reuniunii CAG, secretarul de stat George Ciamba a avut o întrevedere cu omologul britanic, David Lidington, pe teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe negocierile privind relaţia Marii Britanii cu UE. Oficialul român a reiterat aspectele de interes pentru România, prezentate inclusiv în sesiunea plenară a Consiliului, cu accent pe propunerile privind beneficiile sociale, insistând asupra importanţei unor soluţii în baza respectării principiilor fundamentale privind libera circulaţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.