Comunicat MAE - Vizita oficială a ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, în Muntenegru - 18.07.2014

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, efectuează astăzi, 18 iulie 2014, o vizită oficială în Muntenegru, la invitaţia omologului său, Igor Luksić.
Vizita oficială în Muntenegru este dedicată, printre altele, comemorării, împreună cu autorităţile muntenegrene, a unui an de la producerea tragicului accident din vara anului trecut, în care şi-au pierdut viaţa 18 cetăţeni români, iar alţii au fost grav răniţi.
Cu ocazia prezenţei sale la Podgoriţa, şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere oficială cu vice-premierul şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Muntenegru, Igor Luksić.
Cei doi oficiali au abordat în cadrul discuţiilor subiecte de interes comun, precum perspectivele europene şi euro-atlantice ale Muntenegru, stadiul cooperării bilaterale şi a celei în formatele regionale.
Ministrul român a evidenţiat sprijinul ţării noastre pentru obiectivele naţionale ale Muntenegru de integrare în UE şi NATO şi a încurajat partenerii muntenegreni către continuarea reformelor interne în materie de democraţie şi stat de drept, necesare obţinerii de progrese concrete în parcursul de aderare europeană şi euroatlantică.
Şeful diplomaţiei române a menţionat că ţara noastră atribuie o importanţă aparte politicii NATO a uşilor deschise, apreciind că extinderea Alianţei contribuie semnificativ la consolidarea securităţii europene şi regionale. Titus Corlăţean a remarcat progresele înregistrate de Muntenegru în calitate de stat aspirant şi a reiterat sprijinul ferm al ţării noastre pentru sa integrarea în NATO, evidenţiind că România este şi va rămâne un suporter activ al candidaturii Muntenegru în cadrul Alianţei.     
Ministrul Titus Corlăţean a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de aderare a Muntenegru la Uniunea Europeană şi a exprimat apreciere faţă de progresele realizate până în prezent, care au permis deschiderea de noi capitole de negociere, la Conferinţa de aderare UE-Muntenegru din 24 iunie 2014. „Aceste progrese sunt o expresie clară a angajamentului ţării pe calea europeană”, a afirmat ministrul Titus Corlăţean. În discuţii, demnitarul român a reconfirmat deschiderea României pentru continuarea susţinerii concrete, prin asistenţă tehnică şi transfer de expertiză în pregătirea pre-aderare şi a subliniat buna cooperare şi potenţialul de dezvoltare a conlucrării dintre autorităţile competente din România şi cele muntenegrene în domenii precum mediul, reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi afaceri interne.
Ministrul muntenegrean de externe a exprimat apreciere pentru poziţia constantă de susţinere a ţării sale, pe care România a adoptat-o în cadrul structurilor euro-atlantice, apreciind că România este printre cei mai vocali susţinători ai obiectivelor de integrare a Muntenegru.
Miniştrii au remarcat dinamica înregistrată în ultima perioadă în relaţiile bilaterale şi au încurajat substanţierea acesteia în special în plan economic, al investiţiilor şi schimburilor comerciale, în cadrul oferit de Acordul de Cooperare Economică semnat la Bucureşti, 27 noiembrie 2013.
Referitor la cooperarea regională, a fost subliniată cooperarea excelentă pe care cele două ţări au avut-o sub mandatul de Preşedinte-în-Exerciţiu a SEECP exercitat de România şi rezultatele de succes ale reuniunilor de final de mandat, respectiv Conferinţa ministerială SEECP (20 iunie 2014) şi Summit-ul SEECP (25 iunie 2014).
În acest context, cei doi demnitari au exprimat consternarea şi profunda compasiune şi solidaritate cu familiile victimelor dispărute atât de tragic în catastrofa aviatică din spaţiul aerian al Ucrainei. Ministrul român a exprimat aşteptări clare pentru demararea cât mai curând a unei anchete internaţionale care să clarifice circumstanţele acestui dramatic eveniment.
În cadrul vizitei efectuate la Podgoriţa, ministrul Titus Corlăţean a inaugurat, împreună cu Igor Luksić, noul sediu al Ambasadei României în Muntenegru.
„Noul sediu al Ambasadei noastre va oferi facilităţile optime pentru dezvoltarea proiectelor comune lansate în cadrul contactelor bilaterale şi va facilita intensificarea dialogului atât cu oficialii muntenegreni, dar mai ales cu cetăţenii muntenegreni. Noul sediu va asigura facilităţile necesare organizării de evenimente de diplomaţie publică şi culturală, precum şi servicii consulare la standarde Schengen. La aniversarea a zece ani de apartenenţă a României la Alianţa Nord-Atlantică, reafirm sprijinul nostru ferm şi constant pentru atingerea de către Muntenegru a obiectivelor legitime de integrare euro-atlantică şi europeană”, a declarat şeful diplomaţiei române.
La finalul ceremoniei oficiale de inaugurare a noului sediu al Ambasadei, ministrul Corlăţean a oferit plachete comemorative personalizate ministrului de externe şi reprezentanţilor preşedintelui şi prim-ministru muntenegrean, ca simbol al recunoştinţei guvernului român pentru solidaritatea de excepţie în momentele dramatice ale accidentului rutier din 23 iunie 2013 în care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi mai mulţi cetăţeni români.
La eveniment au participat reprezentanţii autorităţilor centrale, ai legislativului muntenegrean, membri ai corpului diplomatic din Muntenegru, precum şi reprezentanţi ai mass-media locale.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est

27 Mar 2024 391

MAEInaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris

27 Mar 2024 278

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 284

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 576

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 361

MAEConsultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

22 Mar 2024 276

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

22 Mar 2024 314

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 282

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a delegației Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Irak

20 Mar 2024 328

MAESemnarea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a acordurilor pentru înființarea delegației Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie în România

20 Mar 2024 283

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

20 Mar 2024 334

MAEPeste 80.000 de candidaturi depuse pentru Programul de burse oferite de România

20 Mar 2024 276

MAEComunicat de presă Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu Mareșalul Senatului Republicii Polone, Małgorzata Kidawa-Błońska

19 Mar 2024 375

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la segmentul ministerial din cadrul Forumului Umanitar European

19 Mar 2024 382

MAEComunicat comun de presă al Ministerelor Afacerilor Externe ale României și Republicii Bulgaria cu prilejul marcării unui an de la semnarea Declarației Politice Comune de Parteneriat Strategic între România și Republica Bulgaria

15 Mar 2024 453