Întrevederea ministrului Teodor Baconschi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din New York

Întrevederea ministrului Teodor Baconschi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din New York

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat marţi, 20 septembrie 2011, la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din New York, în contextul vizitei de lucru întreprinse în Statele Unite ale Americii cu ocazia celei de a 66-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a purtat un amplu dialog cu cetăţenii români prezenţi la întâlnire, cu privire la proiectele acestora, problemele cu care se confruntă, dar şi reuşitele cu care se mândresc.
Ministrul Afacerilor Externe şi-a manifestat satisfacţia pentru faptul că românii din SUA au reuşit să-şi construiască o reputaţie foarte bună în statul de reşedinţă, demonstrate de numeroasele acţiuni, manifestări şi evenimente organizate, de asociaţiile şi publicaţiile de limbă română înfiinţate.
„Trăiţi departe de ţară, dar nu simt că v-aţi îndepărtat de noi. Sunteţi activi prin asociaţiile pe care le-aţi creat, prin viaţa liturgică, sau pe forumurile de discuţii. Vă pasionează, uneori mai mult decât pe cei rămaşi acasă, soarta României, fiindcă aveţi termen de comparaţie şi ştiţi cum arată mai binele. La rândul Dvs., reprezentaţi firescul spre care tindem. Ne faceţi cinste în America, şi vă mulţumim. Ţara are nevoie de Dvs., de ideile Dvs., de entuziasmul Dvs., de un spirit reformator care să traverseze oceanul”, le-a spus ministrul Baconschi celor prezenţi.
„O comunitate puternică, respectată şi vizibilă aici, în SUA, reprezintă un ajutor nepreţuit pentru relaţia noastră cu acest stat. Contăm pe lobby din partea Dvs. pentru desfiinţarea vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români”, a evidenţiat ministrul Baconschi.
Un alt subiect pe agenda discuţiilor cu românii de la New York l-a reprezentat parteneriatul strategic pe care România îl are cu SUA, inclusiv din perspectiva recentului Acord privind sistemul de apărare antirachetă, semnat la Washington cu numai o săptămână în urmă.
„Potenţialul Parteneriatului merge dincolo de dimensiunea de securitate. El oferă perspective de creştere a investiţiilor, a comerţului şi a contactelor directe între oameni. Aici vă revine un rol important, ca principală interfaţă între mediile profesionale de aici și cele de origine”, a declarat şeful diplomaţiei române.

Nu în ultimul rând, discuţiile s-au axat pe proiectul de lege iniţiat de MAE privind introducerea votului prin corespondenţă, care va scuti cetăţenii de la deplasarea pe distanţe mari pentru a-şi exprima opţiunile de vot. „Ne preocupă ca, mai ales acolo unde distanţele sunt apreciabile, să puteţi să vă exprimaţi dreptul de vot mai uşor, modern, corect şi în deplin respect al secretului opţiunii electorale. E inadmisibil ca, înainte să alegeţi un deputat sau senator, să trebuiască să alegeţi între un drum de sute, chiar mii de kilometri şi abţinerea de la vot. Proiectul va repara această injustiţie. El este în formă finală, urmând a fi supus dezbaterilor în Parlamentul României”, a arătat ministrul Teodor Baconschi.
Reprezentanţii comunităţii româneşti din New York au salutat demersul privind simplificarea participării cetăţenilor români din străinătate la procesul electoral.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 507

CSM Constanța box Erson Huseim a câștigat Cupa României

22 Mar 2024 837

CSM Constanța Boxerii Alexandru Buleu și Erson Huseim, finaliști în Cupa României

21 Mar 2024 602

LIVE TEXT. Tenis de masă CSM Constanța, învinsă, dar a luptat admirabil pentru finala ETTU Europe Cup Women (FOTO + VIDEO)

17 Mar 2024 778

CSM Constanța baschet Britney Jones, MVP în finala Cupei României, primul meci în fața propriilor fani. „Sunt entuziasmată!“

15 Mar 2024 657

Andrei Talpeș - „Suntem o echipă competitivă“ CSM Constanța a cucerit Cupa României și luptă și pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

13 Mar 2024 784

Tenis de masă CSM Constanța joacă în Sala Sporturilor pentru calificarea în finala ETTU Europe Cup Women. „Alături de o sală plină!“

13 Mar 2024 558

Farul Constanța Echipele Under-18, Under-17 și Under-15, calificate în semifinale. 14 goluri marcate în sferturi! (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 854

Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ Constanţa Echipa feminină, campioană județeană la categoria Under-10 (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 1114

Baschet CSM Constanța, încă o victorie de răsunet contra campioanei Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și calificare în finala Cupei României (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1059

Au fost stabilite calendarul și comisia de evaluare a managerului de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”

10 Mar 2024 539

Universitatea Ovidius din Constanța organizează finala regională în cadrul competiției muzicale „Europavox Campus” 2024

06 Mar 2024 423

Tenis de masă CSM Constanța luptă pentru calificarea în finala Europe Cup Women. Înfrângere la mare luptă în tur (GALERIE FOTO)

05 Mar 2024 697

Farul Constanța Amintirile de aur ale lui Mihai Guriță. Finala Cupei, meciurile cu Auxerre și eurogolul său. Un atacant care lovea ca fulgerul! (GALERIE FOTO)

27 Feb 2024 1178

Judo Costin Mihăilă, de la CS Sparta Techirghiol, medaliat la Campionatul Național (GALERIE FOTO)

26 Feb 2024 1220