Întrevederile secretarului de stat Geroge Ciamba cu Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Yukiya Amano, și Secretarul Executiv al Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare

Cu prilejul inaugurării, la 18 ianuarie 2017, la Viena, a Președinției române a Forumului de cooperare în domeniul securității (FSC), din cadrul Organizației pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE), secretarul de stat George Ciamba a avut întrevederi cu Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano și cu Secretarul Executiv al Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare, Dr. Lassina Zerbo.
Discuțiile au vizat subiecte precum dezarmarea, neproliferarea nucleară sau dosarul iranian, din perspectiva noilor coordonate strategice determinate de prioritățile noii Administrații americane.
În cadrul convorbirii cu Directorul General al AIEA, secretarul de stat George Ciamba a evidențiat cooperarea excelentă între România și Agenție în domeniul utilizării pașnice a energiei nucleare, concretizată prin numeroase proiecte de cooperare și prin prezența experților și a diplomaților români în cadrul Secretariatului Agenției.
Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la temele aflate pe agenda internațională, curm ar fi implementarea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA) dintre statele E3+3 și Iran, evoluțiile din dosarul nuclear nord-coreean și combaterea terorismului nuclear. În context, secretarul de stat George Ciamba a exprimat aprecierea pentru rolul esențial al AIEA în verificarea şi monitorizarea implementării JCPOA, subliniind sprijinul politic acordat de România efortului Agenției, materializat inclusiv sub forma unei contribuții financiare voluntare.   
Directorul General al AIEA a salutat implicarea activă şi constantă a României, ca stat cu peste 60 de ani de expertiză și experiență responsabile în domeniul nuclear civil, în efortul AIEA privind  consolidarea, la nivel global, a normelor şi standardelor de securitate, siguranță şi neproliferare nucleare.  
În discuția cu Secretarul Executiv al Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare (CTBT), secretarul de stat George Ciamba a reiterat susținerea activă şi constantă acordată de România eforturilor de intrare în vigoare și universalizare a CTBT și finalizare a regimului de verificare instituit de Tratat, inclusiv prin asumarea, în 2016, a Președinției Comisiei Pregătitoare (organ de decizie al CTBTO), coordonarea procesului de pregătire a suitei de evenimente dedicate marcării a 20 de ani de la adoptarea Tratatului şi participarea la Grupul Personalităților Eminente. A subliniat interesul țării noastre în identificarea unor noi căi de sprijinire a CTBT. A salutat progresele realizate în direcția universalizării Tratatului, evidențiind activitatea deosebită desfășurată de Comisia Pregătitoare pentru consolidarea regimului de verificare.
Dr. Lassina Zerbo a adresat mulțumiri României pentru implicarea activă în promovarea Tratatului şi obiectivelor sale, evidențiind efortul depus de Președinția română a Comisiei Pregătitoare (PrepCom) în facilitarea unor soluții de consens privind obiectivele Tratatului şi prioritățile organizației. Cei doi înalți oficiali au mai discutat despre evoluțiile recente privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale în plan regional și global.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.