Participarea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a participat astăzi, 14 decembrie 2015, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană (CAE). Pe agendă s-au aflat următoarele subiecte: evoluţiile recente din statele Parteneriatului Estic (PaE); lupta împotriva terorismului; situaţia din Irak; evoluţiile din Libia, în prezenţa Trimisului Special al Secretarului General al ONU, Martin Kobler.

  Discuţia privind Partenerii estici s-a axat pe importanţa implementării angajamentelor asumate de statele partenere şi pe sprijinul UE pentru procesele de reformă din aceste ţări. Referindu-se la Republica Moldova, ministrul Lazăr Comănescu a arătat că, în contextul regional şi cel intern actual, se impune accelerarea eforturilor forţelor politice de la Chişinău pentru formarea unui guvern stabil şi pro-european, care să continue reformele începute. Ministrul român a subliniat necesitatea realizării unei discuţii aplicate, în cadru formal şi informal, pe dimensiunea răsăriteană şi, împreună cu alţi omologi, privind Republica Moldova. Având în vedere relevanţa sporită a dimensiunii de securitate a Politicii Europene de Vecinătate, şeful diplomaţiei române a punctat necesitatea unei complementarităţi cu acţiunea altor instituţii internaţionale, cum ar fi NATO. Ministrul Lazăr Comănescu a făcut apel la implicarea UE şi a statelor membre, pentru a continua să transmită semnale factorilor politici de la Chişinău în vederea menţinerii Republicii Moldova pe calea reformelor şi a stabilităţii. Totodată, a accentuat necesitatea continuării parcursului european al Republicii Moldova, singurul în măsură să răspundă adecvat solicitărilor de transparenţă, reformare şi prosperitate ale societăţii.

  În ceea ce priveşte Ucraina, demnitarul român a exprimat susţinere pentru continuarea procesului extins de reforme, care să permită implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, începând cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, ministrul afacerilor externe a reafirmat necesitatea ca Acordurile de la Minsk să fie implementate în integralitate şi a subliniat nevoia de responsabilitate din partea tuturor părţilor, inclusiv a Kievului.
  Referitor la Georgia, oficialul român a apreciat prelungirea mandatului Reprezentantului Special al UE pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, până la 28 februarie 2017, fiind un instrument menit să asigure credibilitatea şi vizibilitatea angajamentului politic continuu al UE în regiune.
  În cadrul dezbaterii privind combaterea terorismului, ministrul Lazăr Comănescu a reiterat faptul că se impune utilizarea tuturor instrumentelor de drept internaţional şi promovarea unor soluţii noi în lupta împotriva acestui fenomen.

  În marja reuniunii CAE, miniştrii de externe din statele membre UE au avut un dejun de lucru cu ministrul de externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţie pentru noul impuls în relaţia UE-Turcia. De asemenea, a salutat contribuţia activă a Turciei în sprijinirea eforturilor internaţionale pentru soluţionarea conflictelor din Siria şi din Libia.
  Tot în marja CAE, ministrul Lazăr Comănescu a participat la un mic dejun de lucru cu ministrul de externe belarus, Vladimir Makei. Discuţiile au evidenţiat interesul reciproc pentru deschiderea şi consolidarea relaţiei UE-Belarus. A fost subliniată în context importanţa continuării proceselor de democratizare în această ţară.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenţionare de călătorie în Ungaria! Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj

28 Mar 2024 300

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 360

MAEDin Agenda de lucru a MAE 28 martie 2024, vă semnalăm

28 Mar 2024 279

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est

27 Mar 2024 384

MAEInaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris

27 Mar 2024 273

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 284

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 575

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 430

MAERepublica Franceză – Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 294

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 554

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 388

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 361

MAEConsultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

22 Mar 2024 276

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

22 Mar 2024 314

MAEDin Agenda de lucru a MAE 22 martie 2024, vă semnalăm

22 Mar 2024 298