Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea informală Snow Meeting

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la invitaţia omologului lituanian Linas Linkevičius la cea de-a şaptea ediţie consecutivă a reuniunii informale Snow Meeting, care a avut loc în intervalul 9-10 ianuarie 2014, la Trakai. Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe s-a adresat participanţilor la reuniune, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea intitulată What shall we bring to the next NATO Summit?
În cadrul intervenţiei sale, şeful diplomaţiei române a evidenţiat semnificaţia contextului actual, marcat, în anul 2014, de aniversarea a 65 ani de existenţă a Alianţei Nord-Atlantice şi a 10 ani de la cel mai amplu val al extinderii NATO, din care a făcut parte şi România, precum şi împlinirea a 20 ani de la înfiinţarea Parteneriatului pentru Pace.
Totodată, a arătat că Summit-ul aniversar al NATO din 2014 trebuie să conducă la rezultate concrete, care să asigure menținerea atât a relevanţei Alianței în plan global, cât şi a capacității acesteia de a răspunde eficient oricăror ameninţări de securitate. A subliniat importanţa consolidării relaţiei transatlantice, cheia de boltă a asigurării securității pentru Aliații europeni, precum şi sprijinul ţării noastre pentru iniţiativele Aliate care asigură menţinerea unui nivel ridicat de interoperabilitate. A accentuat necesitatea realizării unui pas înainte în ceea ce priveşte răspunsul NATO la noile ameninţări din domeniul cibernetic şi a evidenţiat rolul regiunii Mării Negre în asigurarea securităţii europene în domeniul energetic, precum şi dezideratul sporirii vizibilităţii acestui subiect pe agenda Alianţei. Pe tema Afganistan, ministrul român al afacerilor externe a precizat că este esenţial să fie prezervate rezultatele dobândite până în prezent pentru a asigura stabilitatea Afganistanului, menționând că România va continua angajamentul post-2014, alături de Aliații săi.
Ministrul afacerilor externe a mai subliniat, în discursul său, rolul deţinut de România în arhitectura NATO de apărare împotriva rachetelor balistice prin intermediul bazei Deveselu. A evocat importanţa dezvoltării acestui sistem pentru securitatea întregii Alianţe, precum şi capacitatea sa de a răspunde credibil unei game variate de ameninţări, reiterând, totodată, caracteristicile sale pur defensive.
Totodată, înaltul oficial român a menţionat relevanţa pe care ţara noastră o acordă relaţiilor de parteneriat, subliniind necesitatea ca NATO să continue să acorde atenţia cuvenită partenerilor din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest. Referindu-se la politica Aliată a uşilor deschise, a arătat că procesul de extindere a contribuit semnificativ la succesul politic şi militar al Alianţei şi a exprimat sprijinul României pentru ca Summit-ul NATO din 2014 să analizeze performanţele statelor aspirante și să ia decizii concrete privind continuarea procesului de extindere.
Cu ocazia participării la reuniunea Snow Meeting, ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere bilaterală cu omologul lituanian, Linas Linkevičius. De asemenea, în marja reuniunii de la Trakai, şeful diplomaţiei române a mai avut discuţii cu miniștrii de externe ai Suediei și Slovaciei, cu Secretarul General Adjunct al NATO, precum şi cu o serie de analişti prestigioşi de politică externă.
Ediția din acest an a reuniunii Snow Meeting a abordat teme de actualitate privind securitatea globală (cu accent pe evoluțiile din Siria, Iran și Coreea de Nord), agenda Summit-ului NATO din 2014, precum și evoluțiile din Vecinătatea Estică (în special rezultatele Summit-ului de la Vilnius al Parteneriatului Estic).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 677

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 721

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 984

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 741

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 934

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 930

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 644

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1174

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1000

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 638

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 883

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1210

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1401

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1700

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5436