Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la conferința internaţională „Student Model United Nations”

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, a participat astăzi, 23 martie 2016, la Palatul Parlamentului, la deschiderea lucrărilor conferinței Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), organizată de Asociația Tineretul ONU din România, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe. Aflată la a opta ediţie, conferinţa urmăreşte realizarea unui exerciţiu internaţional de simulare în domeniul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ediţia de anul acesta a evenimentului se desfăşoară sub genericul „Uniți împotriva terorismului: Atingerea consensului global”.
 
Pe parcursul a șase zile, în intervalul 23-28 martie 2016, un număr de 200 de studenţi şi masteranzi de la centre universitare din 16 ţări îşi asumă rolul reprezentanţilor statelor membre ONU, discutând diferite teme aflate pe agenda globală a organizaţiei.
 
În cadrul ceremoniei de deschidere a conferinţei, secretarul de stat Daniela Gîtman a declarat că „ONU reprezintă o arenă globală în cadrul căreia reprezentanții statelor lumii se întâlnesc și propun soluții la problemele existente. Implicarea României în cadrul ONU reprezintă o prioritate continuă pe agenda politicii noastre externe. Începând cu anul 2018, România va deține un nou mandat în cadrul Consiliului Economic și Social (ECOSOC) al ONU. De asemenea, urmărim obținerea din nou a statutului de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate (mandat 2020-2021).”
 
Secretarul de stat pentru afaceri globale a subliniat, în egală măsură, sprijinul MAE pentru acest exerciţiu de simulare, în contextul în care principalele obiective ale conferinței vizează încurajarea democrației participative, conștientizarea rolului ONU în gestionarea afacerilor globale, informarea tinerilor privind mecanismele decizionale și obiectivele de dezvoltare ale ONU, promovarea multiculturalismului și combaterea discriminării, dezvoltarea solidarității și promovarea toleranței, precum și întărirea unor relații de cunoaștere reciprocă între participanți din țări diferite.
 
La finalul ceremoniei de deschidere a lucrărilor conferinței găzduite la Palatul Parlamentului a avut loc semnarea Protocolului privind colaborarea între Ministerul Afacerilor Externe şi Asociaţia Tineretul ONU din România.
 
Protocolul prevede promovarea valorilor ONU în rândurile tinerilor din România şi, în general, la nivelul societăţii româneşti, cu accent deosebit pe susţinerea domeniului educaţiei. De asemenea, documentul constituie un instrument prin care este urmărită dezvoltarea de activităţi comune între Ministerul Afacerilor Externe şi Asociaţia Tineretul ONU din România.
 
Informaţii suplimentare:
 
Conferinţele de tipul „Student Model United Nations” reprezintă simulări academice ale activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale altor organisme şi organizaţii internaţionale, care urmăresc modul de adoptare a deciziilor, competenţa şi componenţa fiecărei structuri. Ele au ca scop educaţia civică și au fost iniţiate încă din anul 1920, când studenţii americani participau la simulări ale activităţii Societăţii Naţiunilor, predecesoarea ONU.
 
Asociaţia Tineretul ONU din România, înfiinţată în 2009, numără peste 200 de membri la nivel naţional şi promovează valorile şi activităţile ONU în rândul tinerilor români. Este membră a International Association for Political Science Students (IAPSS), United Nations Youth Association Network (UNYANET), European Model United Nations Network (EMUNNET) şi a Uniunii Studenţilor din România.
 
Conferinţele BISMUN se desfăşoară cu o frecvenţă anuală şi reprezintă proiectul fanion al Asociaţiei Tineretul ONU din România.
 
Informaţii suplimentare pot fi obţinute prin accesarea site-ului: http://www.bismun.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE 28 martie 2024, vă semnalăm

28 Mar 2024 227

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est

27 Mar 2024 368

MAEInaugurarea celei mai mari retrospective „Brâncuși“ la Centrul Pompidou din Paris

27 Mar 2024 262

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 278

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 564

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Franța Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 421

MAERepublica Franceză – Ridicarea planului „Vigipirate” la nivelul cel mai înalt - „urgență atentat”

25 Mar 2024 291

Mesajul MAE, în urma atacului din Moscova

23 Mar 2024 553

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 387

MAESecțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată

22 Mar 2024 359

MAEConsultările secretarului de stat Ana Tinca cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Thomas Bagger

22 Mar 2024 275

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu delegația AmCham România

22 Mar 2024 312

MAEDin Agenda de lucru a MAE 22 martie 2024, vă semnalăm

22 Mar 2024 298

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 275

MAEDin Agenda de lucru a MAE 21 martie 2024, vă semnalăm

21 Mar 2024 286