Primirea de către ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a ambasadorului Republicii Finlanda, doamna Paivi Pohjanheimo

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a primit miercuri, 25 ianuarie 2017, pe ambasadorul Republicii Finlanda la Bucureşti, doamna Paivi Pohjanheimo.

Întrevederea a vizat în principal cooperarea dintre România și Finlanda în perspectiva exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către cele două state, în anul 2019, ca parte a aceluiași trio de Președinții. În context, a avut loc un schimb de opinii cu privire la modalitățile de coordonare în vederea elaborării Programului operațional al trio-ului președințiilor UE.

În cadrul discuțiilor, ministrul delegat, Ana Birchall, a evocat întrevederea recentă avută cu omologul finlandez în marja reuniunii informale a Consiliului Afaceri Generale (La Valletta, 23-24 ianuarie 2017), ocazie cu care s-a convenit accelerarea ritmului cooperării în pregătirea exercitării trio-ului de Președinții, atât pe aspectele de fond vizând elaborarea programului comun de Președinții, cât și pe elementele de calendar și logistică, având în vedere evoluțiile politice majore la nivel UE pe durata mandatului trio-ului.

Ministrul Ana Birchall a subliniat, în context, importanța dialogului permanent între cele două state membre, inclusiv prin intermediul Ambasadei Republicii Finlandei la București, în vederea avansării în direcția asumării unor Președinții de succes ale Consiliului UE.
Ministrul delegat Ana Birchall a reafirmat, totodată, interesul unei multiplicări a dialogului sectorial în raport cu pregătirea Președinției, menționând în context o serie de dosare majore la nivel european pe care cele două Președinții vor trebui să le gestioneze: finalizarea procesului de negociere privind procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, negocierile vizând Cadrul Financiar Multianual post 2020, viitoarea Strategie de securitate internă a Uniunii, politica de migrație la nivel UE, aspectele vizând consolidarea  economică în perspectivă a UE, precum și aspectele vizând vecinătatea estică a Uniunii. A evidențiat importanța formulării unor obiective clare și coerente ale trio-ului de Președinții în raport cu aceste dosare europene care să sprijine avansarea agendei europene.

De asemenea, a avut loc un schimb de vederi privind priorităţile Preşedinţiei malteze a UE, context în care ministrul delegat Ana Birchall a afirmat sprijinul pentru susținerea avansării dosarelor de interes major la nivel european. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.