Vernisarea expoziției documentare “135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA”

Expoziția documentară “135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada S.U.A. la București şi Biblioteca Naţională a României, a fost vernisată luni, 29 iunie 2015, în prezența ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și a însărcinatului cu afaceri a.i. al SUA la București, Dean Thompson.

Expoziția ilustrează unele dintre cele mai importante aspecte ale relațiilor bilaterale, de la începuturi până la stadiul actual al Parteneriatului Strategic. La evenimentul de deschidere au participat Ioan Vulpescu, ministrul Culturii, și alți oficiali ai statului, șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la București, reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile și ai presei.
“Această expoziție remarcabilă celebrează şi documentează 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii, de la momentul naşterii «oficiale», la 14 iunie 1880, până la nivelul ridicat reflectat de Parteneriatul Strategic bilateral, care ocupă un loc central în arhitectura de politică externă a României. (…). De la momentul istoric din 1880, generaţii de diplomaţi români şi americani, oameni politici, militari, personalităţi istorice, culturale şi academice sau membri ai comunităţilor româno-americane şi de afaceri, şi-au adus propria contribuţie la dezvoltarea relaţiei privilegiate dintre statele noastre, aşa cum o cunoaştem astăzi: o relaţie de prietenie profundă şi un parteneriat strategic orientat spre viitor, valoros şi solid, în cadrul familiei transatlantice”, a declarat, la vernisajul expoziției, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

În discursul său, șeful diplomației române a evidențiat dimensiunea politico-militară și de securitate a Parteneriatului cu SUA, accentuând angajamentele existente de ambele părți: “Contribuţia semnificativă a României la securitatea Alianţei Nord-Atlantice prin intermediul Bazei Militare Deveselu, unde va fi operaţionalizată Facilitatea de apărare împotriva rachetelor balistice până la finele anului curent, reprezintă, de altfel, unul dintre cele mai important proiecte pe dimensiunea politico-militară a Parteneriatului Strategic. Acest proiect ilustrează angajamentul ferm şi durabil al SUA pentru securitatea României”.
Ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire și la importanța Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, și care este parte integrantă a expoziției: "Rezultatele și progresele palpabile înregistrate în aplicarea Declarației Comune - pe care am avut onoarea să o fi negociat - mă îndreptățesc să privesc cu încredere și optimism viitorul relațiilor noastre".
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în același timp, necesitatea explorării, împreună cu partenerii americani, a tuturor oportunităţilor pentru aprofundarea colaborării bilaterale în fiecare dintre cele zece domenii de cooperare vizate, de la palierul politico-militar şi de securitate, la consolidarea relaţiilor economice bilaterale, includerea României în Programul Visa Waiver, cât și la amplificarea interacţiunii la nivelul comunităţii ştiinţifice şi academice, cooperarea în domeniul tehnologiei, inovării, cercetării, educaţiei și culturii – aspecte documentate în expoziția aniversară de la Biblioteca Națională.
"Exprim apreciere pentru Parteneriatul Strategic bilateral și încrederea că în viitor va continua să ocupe același loc privilegiat în arhitectura politicii externe a României. Pentru că aprofundarea Parteneriatului Strategic, durabil și pe termen lung - așa cum prevede Declarația Comună din 2011, mai extins și mai profund - așa cum prevede Acordul privind apărarea antirachetă corespunde în cel mai înalt grad interesului național al României și al cetățenilor săi", a declarat, în încheiere, șeful diplomației române.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA la București, Dean Thompson, a evidențiat că cei 135 de ani de relații bilaterale au făcut prietenia dintre cele două state mai profundă şi mai puternică. "Naţiunile noastre continuă să colaboreze strâns pentru a înfrunta cele mai dificile provocări mondiale. De exemplu, cooperăm în cadrul unor programe şi pe subiecte legate de statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva terorismului. În plus, am avut numeroase schimburi academice în şi din ţările noastre, într-o mulţime de domenii precum guvernarea corporativă, administraţia publică şi traficul de persoane. Mai mult, naţiunile noastre sunt pline de diversitate şi ne străduim să avem politici incluzive şi suntem mândri de acest lucru, recunoscând faptul că diversitatea este unul dintre cele mai atuuri ale noastre. Rămânem uniţi şi ne exprimăm angajamentul faţă de egalitate, securitate şi libertate, libertatea întregii lumi. (...). Voi încheia spunând că această seară este o celebrare a incredibilei, puternicei şi îndelungatei prietenii dintre poporul american şi poporul român. Prieteni atunci, prieteni acum, prieteni pentru totdeauna".
Claudia Șerbănuță, directorul Bibliotecii Naționale a României, în calitate de gazdă a expoziției, a arătat că bibliotecile nu sunt numai "martori tăcuți" ai evenimentelor politice, diplomatice și socio-culturale, ci au devenit "instituții active", susținând dezvoltarea societății prin cunoaștere, promovarea valorilor democratice și a experiențelor multiculturale.

Informații suplimentare:

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 29 iunie - 31 iulie 2015, la Biblioteca Naţională a României (Bulevardul Unirii nr. 22), sălile Symposium şi Euphoria.

Expoziția cuprinde documente diplomatice, fotografii şi reproduceri din presa veche („Universul”, „Adevărul”, „Neamul românesc”, „Curentul”), cărţi poştale, caricaturi, precum şi tratate bilaterale importante, selectate din arhiva diplomatică a MAE şi din colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale.
Din istoricul mai puţin cunoscut al relaţiilor bilaterale se desprind, în cadrul expoziției, teme de interes precum: vizita Reginei Maria în SUA (1926), vizita lui Nicolae Iorga în SUA (1930), România la Expoziţia Internaţională de la New York (1939).

De asemenea, vizitatorii vor putea vedea exponate dedicate unor personalităţi culturale de origine română care s-au afirmat în SUA (cărţi, CD-uri), pregătite de Serviciul Referinţe Bibliografice al Bibliotecii Naţionale.
Sunt ilustrate și schimburile educaţionale dintre România și SUA, prin intermediul Comisiei Fulbright, dar și reproduceri după coperţile cu actori români de prestigiu ale revistei Esquire și o selecţie de reproduceri după fotografii despre România apărute în National Geographic – ediţia americană.
Ambasada SUA a pus la dispoziție info-chioşcuri cu articole suplimentare şi ediţii de arhivă ale unor publicaţii americane despre România.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 302

MAEUnul dintre cele două grupuri de cetățeni români, care și-au semnalat inițial prezența în Aeroportul Internațional Dubai

18 Apr 2024 192

MAEDin Agenda de lucru a MAE 18 aprilie 2024, vă semnalăm

18 Apr 2024 236

Din cauza fenomenelor meteo extreme, cetățeni români au rămas blocați în Aeroportul Internațional Dubai. Precizări MAE

17 Apr 2024 516

MAEDin Agenda de lucru a MAE 17 aprilie 2024, vă semnalăm

17 Apr 2024 246

MAEÎntrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca cu James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA

17 Apr 2024 256

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

17 Apr 2024 244

MAERepublica Elenă – grevă în sectorul transportului public

17 Apr 2024 208

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării Negre de sub egida Platformei Crimeea

17 Apr 2024 231

Anunț important pentru călătorii în Grecia. Ce trebuie să știe românii care merg acolo

16 Apr 2024 482

MAEMinisterul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei ambasadorului Gheorghe Tinca

15 Apr 2024 263

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor

15 Apr 2024 273

MAEComunicat de presă Participarea secretarului de stat Traian Hristea la aniversarea a 10 ani a Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice

15 Apr 2024 248

MAEDin Agenda de lucru a MAE 15 aprilie 2024, vă semnalăm

15 Apr 2024 227

Alertă de călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Anunțul MAE

12 Apr 2024 538