MCSI - Participarea Ministrului Valerian Vreme la Conferinţa Ministerială asupra Protecţiei Informaţiilor Infrastructurilor Critice

Bucureşti, 15 aprilie, 2011. Ministrul Valerian Vreme a fost prezent, între 14-15 aprile, 2011, la Conferinţa Ministerială asupra Protecţiei Informaţiilor Infrastructurilor Critice, la Balatonfured, Ungaria.

În cadrul conferinţei au participat Neelie Kroes, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Agenda Digitală, Zsolt Nyitrai, Ministru de Stat pentru Infocomunicaţii din Ungaria, Juhan Parts, Ministrul Afacerilor Economice şi Comunicaţiilor din Estonia, precum şi oficiali guvernamentali ai statelor membre ale Uniunii Europene.

Temele abordate în cadrul reuniunii au fost: necesitatea existenţei unui Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT) la nivelul fiecărui stat membru UE, dezvoltarea şi adoptarea unei strategii de securitate naţională în fiecare ţară, efectuarea unor exerciţii de simulare a atacurilor cibernetice şi cooperarea internaţională în domeniu.

"La nivelul UE, în fiecare stat trebuie să existe un Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT). Până la 1 iunie 2012, fiecare stat membru UE, trebuie să dispună de un astfel de centru. În final trebuie sa interconectăm toate aceste centre şi să dezvoltăm Centrul UE de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Dacă mă refer la strategiile de securitate cibernetică, nu există decât opt ţări care au adoptat o astfel de strategie. În acest sens, trebuie să avem o cooperare mai strânsă, atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional, pentru a putea îndeplini prevederile Agendei Digitale în domeniul securităţii cibernetice", a declarat Neelie Kroes, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Agenda Digitală.

Având în vedere subiectele discutate cu ocazia acestei reuniuni, ministrul Valerian Vreme a prezentat situaţia României:

"În România există un Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), în subordinea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI). Suntem siguri că, în perioada următoare CERT-RO va beneficia de un cadru legal, pentru a permite României să-şi promoveze interesele, la nivel naţional şi internaţional, pe segmentul siguranţei cibernetice. În ceea ce priveşte strategia de securitate cibernetică, menţionez că, la nivel naţional s-a format un grup de lucru. În prezent avem un draft al strategiei care stabileşte o serie de priorităţi menite să asigure un mediu cibernetic sigur", a declarat Valerian Vreme.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale MCSI este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere în România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI, vizitaţi www.mcsi.ro.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 156

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 603

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 547

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 522

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 743

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 550

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 657

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 711

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 520

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 578

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 555

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 777

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3405

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 14178

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 935