Scene incredibile într-un grup de lucru la Ministerul Mediului - reprezentanta asociației supermarketurilor aruncă cu poșeta în activiștii de mediu

Începând cu toamna anului trecut, presa a relatat pe larg despre fraudele imense produse la bugetul Fondului de Mediu de către reciclatori, cu complicitatea organizațiilor de transfer de resposnabilitate (OTR-uri) și a marilor companii din care acestea sunt formate. 19 milioane de euro penalități și un dosar de fraudă în care prejudiciul se ridică la alte 54 milioane de euro ne dau dimensiunea reală a acestei mari afaceri cu deșeuri.
 
Companiile din industria alimentară pretind că au fost păcălite de OTR-urile deținute tot de ei. Mai mult, declară că nu au de gând să plătească sumele datorate și au anunțat proteste. Marile corporații îi scot la înaintare pe micii producători a căror declarații vehemente sunt mai convingătoare. În timp ce îi amenință pe consumatori că ei sunt cei ce vor suporta costurile scandalului, cer și amnistie fiscală din partea Guvernului.
 
Pe 26 ianuarie, comunitatea de-clic.ro a inițiat campania CORPORAȚIA FACE LEGISLAȚIA: ȘANTAJ LA PET! Peste 4.500 de persoane au semnat petiția prin care se cere autorităților să nu cedeze presiunii corporațiilor. Până la această dată nu am primit un răspuns oficial de la autorități. Mai mult, am solicitat membrilor comunității de-clic să decidă cum trebuie continuată această campanie. 87% dintre ei au răspuns: “Insistăm ca marile companii să plătească și cerem schimbarea legislației astfel încât producătorii să aibă obligația de a recicla ambalaje fără transfer de responsabilitate”.
 
Lista de semnături și rezultatele chestionarului nostru au fost prezentate și depuse la registratura ministerului cu ocazia convocării grupului de lucru pe tema reciclării. Discuțiile au fost monopolizate de industrie ce își declară imposibilitatea de a plăti sumele datorate Fondului de Mediu. Când participanții din partea societății civile au încercat să aducă discuția în sfera protecției mediului aceștia au fost atacați atât verbal, cât și cu poșeta (vezi filmul evenimentelor).
 
“Am fost la întâlnirea de la București cu speranța că noua administrație va ține cont și de principiile de protecția mediului, nu doar de profitul corporațiilor. Am făcut efortul de a merge de la Cluj la București tocmai pentru a-mi prezenta punctul de vedere și soluțiile la care m-am gândit de-a lungul timpului pentru a face ca reciclarea în România să devină eficientă. Dar mi-a fost dat să văd modul perfid în care corporația FACE legislația și pune presiune nelegitimă pe autorități”, a declarat Sandor Korosfoy, membru de-clic si președintele Asociației Ecologiste Floarea de Colț.
 
“M-am săturat ca aceleași corporații să arunce gunoi, să arunce responsabilitatea față de mediu și mai nou să arunce și cu poșeta atunci când li se cere să respecte legea și natura” a declarat Erwin Albu, membru de-clic și parte din rețeaua Energy Justice România.

Platforma de-clic va continua mobilizarea pentru a obține un răspuns favorabil din partea Ministerului Mediului și pentru a atinge solicitările formulate în petiție. Considerăm că modul în care companiile influențează procesul legislativ este nociv și blochează total reciclarea ambalajelor ce sfârșesc sub formă de gunoi în natură. Reprezentanții grupurilor de interese din sfera industriei transformă acest proces de consultare cu societatea civilă într-un exercițiu destinat exclusiv maximizării profiturilor indiferent de consecințe. Acest fapt poate conduce inclusiv la activarea clauzelor de infrigement la adresa României, codașa Uniunii Europene la capitolul reciclare.
  
***
De-clic.ro este prima platformă românească de campaigning online, accesibilă tuturor celor ce luptă pentru justiție socială și economică, protecția mediului, egalitate sau drepturile omului. De-clic.ro reunește forța agregată a comunității pentru echilibrarea balanței de putere dintre cetățean și stat.
 
Proiectul de-clic.ro este inițiat de Asociația Efectul Fluture și este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 776

Tulcea A început prohibiția generală la pescuit

09 Apr 2024 434

Vești bune pentru elevi și părinți! Activitățile din „Săptămâna Verde“ vor fi finanțate din Fondul pentru mediu

06 Apr 2024 728

Răspuns pozitiv de la APM Constanța Rompetrol Rafinare SA poate transforma un cazan cu circulație naturală în cazan cu circulație forțată multiplă

31 Mar 2024 506

Proiectul de Hotărâre de Guvern care crește perioada de închiriere a plajelor, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului

15 Mar 2024 661

Investiții pe Platforma Rompetrol Rafinare în interiorul instalației de Hidrofinare Petrol Reactor

06 Mar 2024 873

În prim-plan, investițiile în centralele eoliene offshore și în hidrogen România a semnat, alături de Bulgaria și Grecia, o declarație comună pentru proiecte energetice regionale

19 Jan 2024 522

Ministerul Energiei, precizări despre noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile

18 Jan 2024 623

Ministrul Mediului „Lansăm în consultare un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi“ (video)

17 Jan 2024 714

Ministerul Energiei, clarificări privind situaţia din zona Vulcan şi Termocentrala Paroşeni

10 Jan 2024 843

Nemulțumiri după primele condamnări! Dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea ajunge la Constanța! (FOTO, VIDEO+DOCUMENT)

08 Jan 2024 1058

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 758

Ministerul Mediului 2023- cel mai cald an din 1900 şi până în prezent

02 Jan 2024 718

Ministerul Mediului anunță că s-a luat decizia înlăturării avertismentului adresat Ucrainei în 2008 pentru lucrările la canalul navigabil Bâstroe

17 Dec 2023 962

MLDPA Conferință în cadrul proiectului „Creșterea coerenței cadrului normativ și a eficienței reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor”

06 Dec 2023 654