Propunere arestare preventiva Misu si Mihaita Caratana

  În baza art. 149/1 Cpp în referire la art.  148 al.1 lit. d şi f  Cpp, propunem arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de  13 noiembrie 2oo9,  a  inculpatului:

CARATANĂ MIŞU pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice prev.de art, 321 alin.1 C. pen. comisă la data de 25.10.2008, lovire sau alte violenţe prev.de art. 180 alin.1 C.pen. (parte vătămată Şeicahmed Enghin) ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. de art. 321 alin.1 C.pen., ultraj prev. de art. 239 alin.2 C.pen. pentru părţile vătămate ENACHE MARIAN,NAZAROVICI CRISTIAN, POPA MARIAN-BOGDAN şi DRĂGOI IULIAN MARIUS toate cu aplic. art.33 lit.a C.pen. comise la data de 04.03.2009 şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. de art. 321 alin.1 C.pen, ultraj prev. de art.239 alin.1 C.pen. şi sfidarea organelor judiciare prev. de art.2722 C.pen, toate cu aplic. art. 33 lit.a C.pen comise la data de 03.11.2009 faţă de lucrătorii de poliţie CARP LAURENŢIU, ENACHE MARIAN,  NAZAROVICI CRISTIAN şi GHEORGHE DANA CAMELIA constând în aceea că, la data de 25.10.2008 aflându-se pe strada Târguşor din localitatea Mihail Kogălniceanu în dreptul locuinţei numitei DOROBANŢU MARIA a săvârşit în public acte şi gesturi, a proferat cuvinte şi expresii injurioase şi indecente comiţând manifestări prin care a adus atingere bunelor moravuri şi a produs scandal public împreună cu alte persoane tulburând liniştea publică; la data de 04.03.2009 pe fondul unei stări conflictuale a aplicat lovituri părţii vătămate ŞEICAHMED ENGHIN, cauzându-i suferinţe fizice dată la care împreună cu alte persoane au provocat scandal public în faţa postului de poliţie prin proferarea de cuvinte şi expresii injurioase şi indecente comiţând manifestări prin care a adus atingere bunelor moravuri şi a produs scandal public şi totodată a efectuat ameninţări prin mijloace de comunicare directă şi prin acte de violenţă fizică asupra lucrătorilor de poliţie ai postului Mihail Kogălniceanu, respectiv părţile vătămate ENACHE MARIAN, NAZAROVICI CRISTIAN, POPA MARIAN-BOGDAN şi DRĂGOI IULIAN MARIUS aflaţi în exerciţiul funcţiunii; la data de 03.11.2009 în jurul orelor 1600 prin folosirea cuvinte şi expresii injurioase şi indecente comiţând manifestări prin care a adus atingere bunelor moravuri şi a produs scandal public în timp ce s-a aflat la sediul postului de poliţie Mihail Kogălniceanu, ocazie cu care a întrebuinţat cuvinte insultătoare şi ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui organ de cercetare penală în timp ce se afla timpul exerciţiului funcţiunii faţă de părţile vătămate lucrătorii de poliţie CARP LAURENŢIU, ENACHE MARIAN, NAZAROVICI CRISTIAN şi GHEORGHE DANA CAMELIA;
                               Şi în conformitate cu disp. art. 149/1 şi art.15o al.1 teza II şi al.2  Cpp şi art.148 al.1 lit.a,d,f Cpp, propunem luarea măsurii arestării preventive în lipsă, a inculpatului :
CARATANĂ MIHĂIŢĂ pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice prev.de art, 321 alin.1 C. pen.şi violare de domiciliu, prev.de art.192 al.1 şi 2 CP, comise la data de 25.10.2008; ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. de art. 321 alin.1 C.pen. şi 4 infracţiuni de ultraj prev. de art. 239 alin.2 C.pen. pentru părţile vătămate ENACHE MARIAN,NAZAROVICI CRISTIAN, POPA MARIAN-BOGDAN şi DRĂGOI IULIAN MARIUS toate cu aplic. art.33 lit.a C.pen. comise la data de 04.03.2009 şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. de art. 321 alin.1 C.pen şi 4 infracţiuni de ultraj prev. de art.239 alin.1 C.pen. şi sfidarea organelor judiciare prev. de art.2722 C.pen, toate cu aplic. art. 33 lit.a C.pen comise la data de 03.11.2009 faţă de lucrătorii de poliţie CARP LAURENŢIU, ENACHE MARIAN,  NAZAROVICI CRISTIAN şi GHEORGHE DANA CAMELIA constând în aceea că, la data de 25.10.2008 aflându-se pe strada Târguşor din localitatea Mihail Kogălniceanu, a pătruns fără drept în locuinţa părţii vătămate DOROBANŢU MARIA, fiind înarmat cu o făclie aprinsă, a săvârşit în public acte şi gesturi, a proferat cuvinte şi expresii injurioase şi indecente comiţând manifestări prin care a adus atingere bunelor moravuri şi a produs scandal public împreună cu alte persoane tulburând liniştea publică; la data de 03.11.2009 în jurul orelor 1600 prin folosirea cuvinte şi expresii injurioase şi indecente comiţând manifestări prin care a adus atingere bunelor moravuri şi a produs scandal public în timp ce s-a aflat la sediul postului de poliţie Mihail Kogălniceanu, ocazie cu care a întrebuinţat cuvinte insultătoare şi ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui organ de cercetare penală în timp ce se afla timpul exerciţiului funcţiunii faţă de părţile vătămate lucrătorii de poliţie CARP LAURENŢIU, ENACHE MARIAN, NAZAROVICI CRISTIAN şi GHEORGHE DANA CAMELIA.
  Împotriva inculpaţilor s-a început urmărirea penală  şi s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunilor ce li s-au reţinut în sarcină şi, totodată, s-a dispus reţinerea inc.CARATANĂ MIŞU  pe timp de 24 ore la data de 12.11.2oo9 , începând cu ora 1915.
  Pentru inc. CARATANĂ MIHĂIŢĂ s-a emis citaţie pentru data de 12.11.2oo9 , măsură ce a fost comunicată apărătorului ales, din data de o9.11.2oo9, acesta neprezentându-se,  în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală efectuată în cauză.
                      Materialul probator pe care se sprijină învinuirea adusă inculpaţilor, este compus din : procese verbale de cercetare la faţa locului şi planşă fotografică; procese verbale de sesizare; plângeri şi declaraţii ale părţilor vătămate; înregistrări video ale acţiunilor violente comise de inculpaţi, realizate de către lucrătorii de poliţie ori preluate de la postul TV NEPTUN;  audieri de martori; declaraţiile inculpaţilor şi a învinuiţilor din dosar; procese verbale de confruntare între părţi; acte de cercetare penală privind începerea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului CARATANĂ MIŞU.
  Din studiul materialului probator de la dosarul cauzei rezultă că :
                     1.)  La data de 25.1o.2oo8, în jurul orelor 16oo, inculpaţii CARATANĂ MIHĂIŢĂ şi CARATANĂ MIŞU, pe motiv că partea vătămată DOROBANŢU MARIA – locuitoare a com.Mihail Kogălniceanu şi posesoare a unei sole cu grâu existentă la marginea com.Mihail Kogălniceanu, ar fi pus seminţe de porumb tratate cu furadan pe drumul ce străbate sola sa de grâu şi prin consumare de către un cârd de capre – proprietatea inculpaţilor, a condus la moartea mai multor capre, s-au deplasat la domiciliul părţii vătămate DOROBANŢU MARIA de pe str.Tîrguşor, loc unde au proferat ameninţări , cuvinte indecente la adresa părţii vătămate, producând tulburarea ordinii şi liniştii publice.
                     Totodată, inc. CARATANĂ MIHĂIŢĂ s-a înarmat cu o feştilă pe care a aprins-o şi prin folosirea forţei fizice a deschis poarta locuinţei părţii vătămate DOROBANŢU MARIA şi a pătruns în curtea locuinţei acesteia, fără drept.
  De menţionat faptul că, în stradă şi la faţa locului, datorită activităţii infracţionale a inculpaţilor, ce a durat o perioadă lungă de timp, s-au strâns mai mulţi consăteni în faţa cărora, cu toată opoziţia lucrătorilor de poliţie sosiţi la faţa locului, aceştia au exercitat  violenţe asupra martorului PÎRLOG ILIE ce venise la locul faptei şi ce reprezenta unul din mecanicii agricoli ai asociaţiei administrată de DOROBANŢU MARIA.
      2.) La data de o4.o3.2oo9, în jurul orelor 15oo, pe str.Primăverii din com.Mihail Kogălniceanu s-a creat o stare conflictuală între ag.de poliţie comunitară ŞEICAHMED ENGHIN şi inc. CARATANĂ MIŞU, în urma căreia inculpatul l-a agresionat pe agentul de poliţie comunitară, lovindu-l cu pumnul şi cu o cârjă.
                          Lucrătorii Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu, fiind sesizaţi de cele întâmplate, le-a invitat pe părţi la sediul postului de poliţie, aducându-le la cunoştinţă drepturile legale.
  La puţin timp după părăsirea postului de poliţie, dar în apropiere, între inc. CARATANĂ MIŞU pe de o parte şi pe de altă parte, între ŞEICAHMED ENGHIN şi tatăl acestuia ŞEICAHMED FATI pe de altă parte, a intervenit o nouă stare conflictuală, ocazie cu care, cei doi l-au agresionat fizic pe inc. CARATANĂ MIŞU.
  În această nouă situaţie, lucrătorii Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu l-au invitat pe ŞEICAHMED ENGHIN în sediul postului de poliţie, timp în care inc. CARATANĂ MIŞU a chemat prin telefon în faţa sediul postului de poliţie, pe învinuiţii CARATANĂ MIHĂIŢĂ, MITRENCA DUMITRU, BELU LUCIAN, JOJE DUMITRU, BÎRCU DANIEL şi POCEA VASILICĂ-ADRIAN.
  Aceştia, au început să se manifeste zgomotos proferând injurii şi ameninţări cu violenţa la adresa membrilor familiei ŞEICAHMED şi, în special, a numitului ŞEICAHMED ENGHIN, luând hotărârea de a pătrunde după acesta în sediul postului de poliţie.


  Lucrătorii Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu respectiv, sub insp ENACHE MARIAN, ag şef adj NAZAROVICI CRISTIAN, ag.POPA MARIAN-BOGDAN şi ag DRĂGOI IULIAN MARIUS s-au opus, context în care aceştia au fost bruscaţi fizic , împinşi, traşi de haine şi ameninţaţi de către cei doi inculpaţi şi ceilalţi învinuiţi.
  În timpul acestei activităţi infracţionale, inculpaţii au folosit expresii triviale şi ameninţări la adresa familiei ŞEICAHMED , provocând tulburarea liniştii şi ordinii publice în zonă.
  În vederea restabilirii ordinii, lucrătorii Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu au solicitat sprijinul forţelor de intervenţie speciale din cadrul IPJ Constanţa.

  De precizat faptul că, sub insp ENACHE MARIAN la un moment dat, când lucrătorii de poliţie erau bruscaţi şi împinşi de către inculpaţi şi învinuiţi, cu intenţia de a pătrunde în postul de poliţie şi a-l agresiona pe ŞEICAHMED ENGHIN, au folosit armamentul din dotare.
  3.) La data de o3.11.2oo9, numitul SCRIOŞTEANU ADRIAN – în calitate de administrator al unei sole de teren cultivată cu rapiţă, situată în zona satului Palazu Mic, a sesizat lucrătorii Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu despre faptul că, un cârd de capre i-au distrus cultura de rapiţă, solicitând intervenţia lucrătorilor de poliţie şi efectuarea de cercetări prin prisma săvârşirii infracţiunii de distrugere.
  La faţa locului s-a deplasat ag şef NAZAROVICI CRISTIAN care, din primele date culese, l-a identificat ca îngrijitor al caprelor scăpate în sola cu rapiţă, pe un bărbat ce a declarat că se numeşte CROITORU DUMITRU, fără a-şi putea dovedi identitatea şi care a precizat că îngrijeşte cârdul de capre al familiei CARATANĂ.
  Lucrătorul de poliţie l-a condus pe făptuitorul CROITORU DUMITRU  la sediul Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu, în vederea stabilirii identităţii acestuia şi audierii în legătură cu fapta reclamată de către partea vătămată .
  La aproximativ o jumătate de oră după conducerea acestuia la postul de poliţie, a pătruns în post inc. CARATANĂ MIŞU care, fiind supărat pe motivul că ciobanul a fost luat din câmp, a reproşat acest fapt lucrătorilor de poliţie.
  Lucrătorii Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu, sub comisar CARP LAURENŢIU, sub insp ENACHE MARIAN, ag şef NAZAROVICI CRISTIAN şi ag GHEORGHE DANA-CAMELIA i-au adus la cunoştinţă inculpatului , activităţile pe care aceştia le întreprind legate de identificarea şi cercetarea lui CROITORU DUMITRU, ca urmare a sesizării părţii vătămate SCRIOŞTEANU ADRIAN, solicitându-i să părăsească postul de poliţie.
  Inculpatul a refuzat să părăsească postul de poliţie ba, mai mult, a încercat să scoată cu forţa din post, pe ciobanul CROITORU DUMITRU.
  În aceste împrejurări, inc. CARATANĂ MIŞU a folosit cuvinte şi expresii indecente şi ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a lucrătorilor de poliţie pe care, chiar i-a bruscat, activitate ce a durat aproximativ 3o minute.
  După aceste 3o de minute, la sediul Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu a venit şi inc. CARATANĂ MIHĂIŢĂ care şi acesta, de faţă sau împreună cu fratele său şi după aceea, de unul singur a avut aceeaşi activitate infracţională ca şi fratele său faţă de lucrătorii Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu.
  Având în vedere considerentele expuse, în baza actelor de cercetare penală de la dosarul cauzei, apreciem că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii CARATANĂ MIŞU şi CARATANĂ MIHĂIŢĂ, având în vedere modalitatea concretă în care au săvârşit infracţiunile ce li se reţin în sarcină, gradul de pericol social al faptelor deosebit de ridicat, au adus o atingere vieţii umane.
  Pericolul concret pentru ordinea publică rezultă din lezarea valorilor şi relaţiilor sociale privind apărarea ordinii şi liniştii publice, apărarea vieţii şi integrităţii fiinţei umane,  ce afectează sau periclitează ordinea publică cu implicaţii şi rezonanţe negative în rândul colectivităţii.
  Prin faptele comise de inculpaţi s-a creat o stare de nelinişte în rândul colectivităţii în care aceştia convieţuiau, iar prezenţa lor în rândul acestora ar provoca o stare de indignare, de dezaprobare publică de natură a determina o stare de insecuritate, de a amplifica starea de tensiune în rândul publicului sau unui grup important de persoane, de natură a crea o presiune psihică asupra martorilor care au dat sau urmează să dea declaraţii considerate a fi în defavoarea inculpaţilor, existând totodată şi riscul de recidivare.
  Dat fiind faptul că, din probele administrate în cauză rezultă existenţa infracţiunilor reţinute în sarcina inculpatului CARATANĂ MIHĂIŢĂ,  precum şi împrejurarea că acesta se află în situaţia prev.de art.148 lit.a Cpp întrucât, inculpatul s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărire, neputând fi găsit până în prezent, cu toate diligenţele depuse de organul de urmărire penală, precum şi faptul că inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune şi există  probe că lăsarea în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol concretizat prin aceea că cercetarea acestuia în stare de libertate ar crea un sentiment de insecuritate şi de temere în rândul persoanelor , propunem luarea măsurii arestării preventive în lipsă faţă de inculpatul CARATANĂ MIHĂIŢĂ.
  Inculpatul este dispărut şi se sustrage de la urmărire, motiv pentru care nu a putut fi audiat , pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirea şi inculparea, însă i s-a asigurat asistenţa juridică obligatorie prin prezenţa d-nei av. Rotaru Raluca şi d-lui av.Constantin Lian, conform delegaţiilor pentru asistenţă judiciară de la dosarul cauzei.
  În baza art.136,144 şi art.149/1 Cpp, art. 15o al.1 teza a II-a şi al.2 Cpp :
                    1. Propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul CARATANĂ MIŞU în temeiul art.148 lit.d şi f Cpp,  pe o durată de 29 de zile, începând cu data de 13.11.2oo9.
  2. Propunem arestarea preventivă în lipsă a inc. CARATANĂ MIHĂIŢĂ, pentru o perioadă de 3o de zile de la prindere,  astfel încât să se poată proceda la darea în urmărire generală a acestuia şi darea în consemn la frontieră, pentru a putea fi depistat, cercetat pentru infracţiunile ce i se reţin în sarcină, cu respectarea garanţiilor procesuale, în temeiul disp.art.148 lit.a,d şi f Cpp.
  În prezent inculpatul CARATANĂ MIŞU se află în arestul IPJ Constanţa fiind reţinut pe timp de 24 ore începând, cu data de 12.11.2oo9, de la orele 1915.
 Precizăm că inculpaţii CARATANĂ MIŞU şi CARATANĂ MIHĂIŢĂ  au fost asistaţi de apărători aleşi,  av. Rotaru Raluca şi d-lui av. Constantin Lian, conform delegaţiilor pentru asistenţă judiciară de la dosarul cauzei. 
  Vă trimitem dosarul de urmărire penală  care conţine un nr. de _____ file.


 PROCUROR,
DRAGOMIR MATEI

Red. proc.DM
Dact.CL/Ex.3.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Ana Hotels Europe Eforie își redeschide porțile, după un proces de modernizare! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 134

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 523

Alertă meteo! ANM a transmis o informare de intensificări ale vântului. Vizată, toată țara

29 Mar 2024 225

Oficial de la KMG International despre explozie de la Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 930

DGASPC Constanța cumpără servicii de proiectare (DOCUMENT)

29 Mar 2024 235

IGPR Infotrafic Trafic restricționat pe DN 17

29 Mar 2024 194

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 404

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 650

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 1303

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 333

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 17 -localitatea Uriu, județul Bistrița-Năsăud

28 Mar 2024 317

ISU HarghitaRecomandările pompierilor harghiteni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de vântul puternic

28 Mar 2024 353

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 356

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 335

Afaceri Constanța AGOA societății Romanța Estival 2002, convocată în ședință. Ce se va discuta

27 Mar 2024 442